Apaļie svētki.

08:38


Liepājā jau sējot graudus. Mēs Zaubē pa sērsnu Lielās dienas rītā bridām strautā muti mazgāt. Šodien ārā līņā, bet todien mūs sveica silti sasalis rīts.
Lieldienu rītā mute avotā jāmazgā. Tādā, kurš uz austrumiem tek. Pirms saullēkta. Mūsu senčiem vajadzība dienas ritmā piecelties pirms saules noteikti bija obligāta, lai dienas gaišajā daļā iespētu darbu darbus apdarīt. Mūsdienās drīkstam pamosties arī vēlāk, jo, vajadzības gadījumā, mūsu gaitas izgaismo elektrība. Varbūt tālab mūsmājās pieņemts Lieldienu rītā vispirms labi izgulēties un tikai tad atmodināt sevi pavasarim ar aukstu šalti strauta ūdens.







Ar katru gadu olu atrašanas spēle kļūst arvien sportiskāka. Kurš pirmais!, kam vairāk!, kam vairāk šokolādes!... Trakajā azartā dažam labam izdodas olām trīsreiz garām paskriet un gandrīz virsū uzkāpt. Vērīgākie jau pamanījuši, ka zaķim ir pāris ikgadēji iemīļoti slēpņi... Citi meklē sniegā zaķa pēdas. Vēl kāds pajautā, lai saku godīgi, pavisam, pavisam godīgi: Vai Lieldienu zaķis tiešām ir?...
Ir, ja viņam tic! :)








Man Lieldienu mīļākā daļa ir olu krāsošana. Es to salīdzinu ar bērna gaidīšanu. Oliņu appušķo, apsaiņo, sagatavo un liek siltā katliņā, tad ņem laukā un skatās, kas sanācis. Ne bet vai tad nav īsts bērna ieņemšanas, gaidīšanas un dzimšanas rituāls?...







Kāp, kāpi Anniņa,
Kas tevi šūpos?
Kāp kāpi Anniņa,
Kas tevi šūpos?

Meita iemācījusies savu pirmo Lieldienu dziesmu. Bērnībā man daudzas tautasdziesmas likās jocīgas. Nesapratu saistību starp pantiņiem. Piedzima bērni un sāku meklēt pantiņus ārpus skolu grāmatām. Izrādās, ka mūsdienu tautasdziesmu "bērnu versijās" cenzēti vai kā citādi noāķēti teju puse dziesmas pantiņu! Ieraudzīju, kā tas izskatās dzīvē, kad pirms pāris nedēļām dēls no skolas pārnesa mūzikas mājasdarbu. Ar krustu bija pāršņāpti trīs pantiņi, lai tā jepicka, tā teikt, īsāka būtu.
Nē, nu... kā saka- ja jau muti nemazgājam pirms saules lēkta, tad jau laikam arī tautasdziesmas tekstam īsti nozīmes nav... :D
Bet vispār es ļoti gribētu mācēt sajust un izdomāt pantiņus dziedāšanas laikā. Tad uz viena meldiņa var visu dienu izdziedāt!







Saulīte pagriezusies. Diena nakti uzveikusi.
Gaišu, saulainu, možu un cerībām pilnu jums pavasara cēlienu!

You Might Also Like

1 comments

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!