Gauja. Mājvieta. Piebaldzēns. Es.

13:00


Jaunpiebalgai pamatīgi paveicies! Ne kurā katrā novadā ir tik daudz novadpētnieku-entuziastu vienkopus! Mūsu trīs ievērojamākie ir:

Vēsma Johansone, kas jau daudzus gadus ievāc informāciju par Jaunpiebalgas dzimtām un paaudzēm. Viņas kontā ne viena vien faktiem bagāta grāmata par Jaunpiebalgu.
Edgars Žīgurs ir mūsu novada vēsturnieks- ja gribas zināt, kur Jaunpiebalgas teritorijā atrodas aizvēsturiski kapu kalniņi vai pirmās Piebalgas tautu apmetnes, viņš noteikti pratīs sniegt atbildi.
Gints Skutāns vislabāk orientējas neskaitāmajos māju, pļavu, upju, to līkumu nosaukumos un palamās.

Kad pētniekiem pievienojas kāds, kas māk veikli koordinēt projektus un atrādīt padarīto iedzīvotājiem (Vita Žīgure), presei un jomas speciālistiem, rodas tādas vērtīgas, saturīgas, iedvesmojošas konferences kā šī. "Gauja. Mājvieta. Piebaldzēns."

Šīs konferences laikā ar uzzināto dalījās ne tikai mūsu novada pētnieki- izskanēja arī jomas profesionāļu ieteikumi savas tuvākās apkārtnes rūpīgai, zinātniski korektai apzināšanai.
Piebalgas-Zosēnu reģionam raksturīgo seno ēku būvniecības nianses atklāja Brīvdabas muzeja pārstāvis Mārtiņš Kuplais; informācijā par Latvijas dižkoku un svētvietu apsekošanu dalījās Latvijas Petroglifu centra vadītājs Andris Grīnbergs. Daudz vērtīgu padomu, kā izzināt savu dzimtu un kur meklēt informāciju, deva latviešu vēsturnieks-etnogrāfs Uģis Niedre.

Arī es tur biju- ēdu, dzēru, baudīju un nu jums par to stāstu.:)








Atgriezos mājās iedvesmas pilna un ar Jaunpiebalgas vēsturiskajām kartēm zibatmiņā. Pirmais reālais darbiņš jau veikts- aptaujāta dzimtas vecākā pārstāve, par uzzināto informēti citi radi. :)

Apciemojiet arī jūs savus Vecajos. 
Lai stāsti neaiziet nebūtībā, lai tautas gudrība un likteņi nav velti piedzīvoti- lai paliek tiem, kas pēc mums. 

You Might Also Like

0 comments

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!