Gaidu salu jeb esi sveicināta alerģija!

00:21

Tad lūk notikumu attīstība mūsu klepus epopejā:

Pretēji māsai, kura nu jau ir pilnībā izveseļojusies, Niklāvs turpina kāsēt. Tāpēc ģimenes ārste uzrakstīja norīkojumu pie alergologa- pulmanologa. Un tā- pirmdien ar puisēnu pabijām Rīgā "Alerģisko slimību izmeklēšanas un ārstēšanas centrā" Sadovņikova ielā 20.

Šoreiz par pašām procedūrām neiedziļināšos. Priecēja tas, ka daktere un pārējais personāls bija jauks un viss notika operatīvi un uzreiz. Mājup devāmies ar rezultātiem un diagnozi.
Vienvārdsakot  - Niklāvam tika atklāta alerģija pret kaķiem un vēl viena pret putekļu ērcītēm!!!
Ja pirmie tā kā nebūtu problēma, jo nedz mums pašiem, nedz tuvākajiem draugiem un radiem minkānu nav, tad tie otrie dzīvnieciņi gan man pēdējās dienas sagādā galvassāpes. Neba tāpēc, ka tie traucētu dzīvot vairāk, kā parasti, bet tāpēc, ka tagad par tiem daudz vairāk zinu. Un tagad man ir sajūta, ka pat šobrīd rakstot, esmu kustonīšu ieskauta. :D

Taču no otras puses - situācija pamudināja mani rosīties pa māju un apzināties situāciju.
Nu pirmkārt jau fakts - nav tādas mājas, kur šo radībiņu nebūtu. Jautājums - cik daudz to ir un vai mājās vide neveicina to izplatīšanos. Un doto brīdi pilnīgi droši jāatzīst, ka mūsmājas ir drīzāk pateicīga vide putekļu ērcīšu izplatībai - šauras telpas, daudz mēbeļu, daudz tekstīliju, segu, spilvenu un galu galā  - mana audumiem piegrūstā darbistaba!!! Kā mūsu trumpis tomēr jāmin SAUSAIS GAISS!!!, telpu regulāra vēdināšana, un putekļusūcējs ar it kā taču kvalitatīvo HEPAfiltru.

Un nu man ir arī 14 pretērcīšu padomi, ko man ceļamaizē iedeva alergoloģe.
Lielu daļu no tiem jau esmu izpildījusi, dažus punktus pat netaisos ( jo alerģija nav izteikta - ne trakas šķaudīšanas, ne acu asarošanas, ne tml. lietas Niklāva jaunatklāto alerģiju nepavada) bet nu tik daudz kā izmest iedzīvi uz 7 stundām laukā mīnusos - to gan varu! :)


 Tāpēc nu ar lielu nepacietību gaidu to solīto salu! Saturieties, putekļu ērcītes!





You Might Also Like

18 comments

  1. Jā, cik šis viss pazīstams.. Man ir tā pati alerģija, izteikta ērcīšu, un mazliet pret kaķiem (tās abas parasti nākot kopā). Latvijā ar šo visu ir pagrūti cīnīties, bet Kalifornijas sausajā klimatā mana alerģija ir spēcīgi samazinājusies. Pat spēju izdzīvot ar tepiķiem visās istabās (tas gan nav no manas brīvas gribas) un esam ieviesuši arī mīkstās mēbeles..

    AtbildētDzēst
  2. Pret šīm lietām esmu diezgan skeptiska... Protams, veicamie pasākumi par sliktu nenāks, bet cik zinu no savas pieredzes un tuvinieku - tikko kā ir alerģiskas izpausmes, vienmēr ir pirmie divi vainīgie - mājdzīvnieki un agrāk (paklāji), tagad putekļu ērcīte.
    Arī es esmu no tiem, kas ir alerģiski no bērnības, bet uzaugu kopā ar mājdzīvniekiem un mājā ar paklājiem, jo vēlāk izrādījās, ka alerģijas ir pavisam uz citiem alergēniem.
    Tā kā cīnies ne tikai ar putekļiem, bet tomēr turpini vērot klepu, lai nekļūst par kaut ko nopietnāku...

    AtbildētDzēst
  3. putekļu ērcīšu alerģijai vislabākā cīņa pazīstamai vidusskolniecei esot segas un spilvena bieža nomaiņa uz jaunu

    AtbildētDzēst
  4. ļoti dārgi sanāk visu laiku pirkt jaunu segu vai spilvenu.. tad jau labāk tos pārvalkus pret putekļu ērcēm uzvilkt..

    AtbildētDzēst
  5. Aiga, tur jau tā lieta, ka pārvalki īpaši nelīdzēja

    AtbildētDzēst
  6. nu jā, laikam katram sava pieredze.. mum tieši ļoti palīdzēja pārvalki

    AtbildētDzēst
  7. Njāā, nav patīkami atklājumi, tomēr augot lielākam, situācija var mainīties. Cik noprotu, ņemot vērā jūsu apstākļus, viesošanās mūsmājās kādu laiku tomēr izpaliks:( mums ir gan kaķi, gan suņi un ērcītes ar noteikti rāpo visās malās... un sasolītais gaisa mitrinātājs ar laikam tagad paliks savā vietā... Turaties un veiksmīgu karošanu ar neredzamajiem kustoņiem!!!

    AtbildētDzēst
  8. Rīgā ir dr. Spuriņš, kas ar netradicionālu metodi (nākusi no Vācijas) var noņemt alerģijas akūto izpausmi, var arī precīzi (nesāpīgā veidā) notestēt, uz ko vēl ir alerģijas. Pati diezgan regulāri pie viņa aizeju. Alerģijai ir tā nelaime, ka ar gadiem var paplašināties alergēnu loks. Bet gadās, ka pusaudža gados viss pazūd..
    Esmu lasījusi, ka tiem bērniem, kas izaug ar mājdzīvniekiem, alerģijas ir retāk... Jāpieradina daudz dzert kvalitatīvs ūdens..

    AtbildētDzēst
  9. Ko es varu teikt... Welcome to the club! Mēs ar šo (un citām) diagnozi dzīvojam jau 4.gadu. Aprod, ar visu dzīvē aprod.

    AtbildētDzēst
  10. Irēn - manam bērnam Spuriņš neko nenoņēma. Viņš pat pateica, ka aparāts uzrāda, ka bērnam vispār nav alerģijas uz olu, kaut gan nu jau 4.gadu tā olu alerģija nekur nav pazudusi - kā apēd kaut ko ar olu sastāvā, tā blaukš! un pazīmes pa visu ķermeni :) Tā ka droši vien visiem neder.

    AtbildētDzēst
  11. Hmm, es maķenīt palasījos un atradu ka nebūs īsti nozīmes iznīdēt ērcītes vien, jo tās nav viņās pašas, kuras ir alergēnas, bet viņu izdalījumi. Tā kā izsaldēšana vien neko nedod.
    Un tā ir, ka tie bērni kuri saskārušies ar *alerģiskiem* dzīvniekiem bērnībā pēc tam nav tik alerģiski, tāpēc mēs pagādājām kaķus.

    Nu un hallo, kā var cilvēks dzīvot istabā, kur piemēram 15 grādi? Kas tas ir tāds par padomu?

    Un Laine, nomierinies ar taviem audumiem. Ērcītes nenāk pēc jaunām tīrām tekstīlijām, tās nāk pēc mūsu pašu izdalījumiem- ādas, matiem u.c.

    Bet vispār es nu galīgi galīgi nebūtu priecīga par šādu diagnozi savā ģimenē, tāpēc turaties un cīnieties un veiksmes mazināt simptomus!

    AtbildētDzēst
  12. Sveikas, meitenes!

    Ha,Dace! un kā vēl var! :) Mana māsa ar ģimeni ļoti smuku labu laiciņu nodzīvoja temperatūrā ap 16 grādiem. es virsjakā - šie visi bītlenītēs. Ķermenis pierod.
    Un guļamistabā mums tāpat ir ap 17-18 grādiem...

    Nu pirmkārt - patiesība, domāju, ka mums tiešām ir kāds pārejošs gadījums, jo, ikdienā nekādi tā alerģija neizpaužas. Nu vismaz ne uz ādas, ne ar šķaudīšanām, ne puņķiem tekošiem, ne asarojošām acīm.
    Ja nebūtu tas klepus jau piekto nedēļu, tad pati nekad mūžā laikam bēnru neiedomātos pie aletrgologa vest!

    Vēl jo vairāk tāpēc, ka vasarā tā alerģija nekādi neizpaužas. Ja nu vienīgi krākuļošana naktī, kas varētu it kā nozīmēt pietūkušus elpceļus, bet, tā kā viņam ir adenoīdi, tad nepievēršu tam uzmanību . Naktī elpo caur degunu, ne muti, tāpēc it kā nesatraucos.

    Otrkārt. Uh, kā nu es te ņemos pa māju kā dullā! Pat sešgadīgo dīvānu attapsēju, sasūcu, izmazgāju un saskrūvēju atpakaļ.

    Par to, ka alerģija ir no kakšiem, ne ērcēm - tas skaic. Bet es sapratu ( arī vakar palasījos viskautkur), ka arī alergēni neitralizējas, piemēram tiešos UV staros vai salā. NE?

    Interesantas sagadīšanās dēļ pirms vairākiem gadiem iegādājāmies putekļu sūcēju, uz kura stāv rakstīts - for alergic people :)... Nu tad atliek tikai viņu biežāk darbināt :) Jo svētku aizņemtības laikā drusku pagrēkoju ar`! :)
    Saldētava jau pilna ar mīkstajām mantām. Lielākā daļa izgāja cauri veļas mašīnas baby care režīmu= 95 grādi. Nu vai ar to būs gana???

    Man tiešām tāds jautājums - vai tad, ja izmazgāšu segas,spilvenus, gultasveļas, rotaļlietas 95 grādos - vai ar to būs gana, lai teiktu, ka lielu daļu ērcīšu un to izkārnījumu būtu likvidējusi?

    Un vēlreiz - es tiešām uzskatu, ka Niklāva gadījums drīzāk ir kāda īslaicīga ar imūnsistēmas novājināšanos saistīta lieta. un uztveru to kā pārejošu parādību.
    Turklāt klepus kopš pagājušās nedēļas ir stipri mazinājies.

    Vivita - nē, nē. Mitrinātāju gan neņemsim, bet ciemos brauksim! bus iespēja pārbaudīt, vai testa rezultāti atbilst patiesībai - prom aizbraukt jau varēsim jebkurā mirklī! :)


    AtbildētDzēst
  13. manam-vīram-bija-alerģija-pret-putekļiem,šķaudīja-vismaz-10reizes-pēc-kārtas,bet,kopš-dzīvojam-kopā,viss-pārgājis.kā?nekas-īpašs,katru-rītu,izvēdinu-dzīvokli-un-katru-dienu-sūcu-paklājus,notīru-visas-virsmas,lai-nekrātos-putekļi-un-izmazgāju-grīdu.citreiz-vakarā-daru-to-pašu.laika-maz,bet-šis-jau-kā-rituāls.:D

    AtbildētDzēst
  14. Dace, kāpēc domā, ka tie bērni, kas saskārušies bērnībā ar alergēniem, pēc tam nav tik alerģiski?
    No savas pieredzes varu teikt-tā nav taisnība. Katra saskare ar kaķiem izraisa aizvien ātrākas un "dziļākas" alerģijas pazīmes... Ar katru reizi aizvien nopietnākas problēmas, līdz pat astmas lēkmēm.
    Meitenēm šo neforšo kaiti, kā alerģiju uz kaķiem, mazina grūtniecība. Tātad-viss ir galvā-un hormonālajā sistēmā:) Viena no pazīmēm alerģijai uz pt.ērcīti ir arī aizpampuši plakstiņi(sevišķi apakšējie).
    Laine. Ja audumi ir bijuši kaķu mājās, kaut vai tīri un skapī salikti, un puiškāns ar tiem spēlējas, ņurca un bužinās-alerģijas izpausmes būs. Tikai izmazgāšana līdz. Kaut parastos 40gr.

    AtbildētDzēst
  15. Zkss - nu neviens nemazgāts audums līdz manai darbistabai nenonāk. Bet tur gan - graizot - veidojas tāāāādi putekļi, ka maz neliekas! Bet tie jau cita veida, laikam...

    Nu man jau arī tas šķiet tāds mīts, ka padzīvos ar minkānu un nebūs alerģijas... Uz kāda pamata?

    Bet nu - - katrā ziņā man šis ir tāds negaidīts jaunums, kurš liek drusku par lietām mājās aizdomāties.




    AtbildētDzēst
  16. Kā jau minēju tā sūkšana neko nelīdz, tik samaitā gaisu no klasiskie putekļsūcējiem tie vēl izlidinās visur. Tad vajag stipri vēdināt. Veļu es mazgāju, gan spilvenus, gan segas kā min 60 grādos, ar laiku mainu uz jaunu. pēc miega tā nu ierasts mums, ka segas tiek izkārtas, kā veļu žāvējot, nevis saklāta kārtīga gulta.
    Dzīvnieku vairs nav, bet man bērns vecākais piedzima dzīvnieku vidē, es uzaugu dzīvniekam blakus, un nekur nekas no alerģijas nav ne mazāk ...tā pat bija kaķis, to ar aizsūtīju citur, kad pēc kāda laika sāku mocīties ar hroniskām iensām. nav kaķa nav problēmu.

    Es ik dienas uzkopju māju ar mitro tīrīšanu. mums nav aizskaru, paklāju, bet svarīgākā vieta ir gulta, kur bērns guļ. Nu nav jau mirstamā kaite, vienkārši jāauztur mājās tīrība. Bērnam ieteikums daudz dzert ūdeni!
    Un ar laiku tā alerģijas izpausme var pāriet pa visam, vai nomainītie suz citu alergēnu.

    Nezinu es dzīvoju ar alerģiju cik sevi atceros, tādu un šitādu...normāla jau rutīna!

    no alergēna ir jāizvairās, man apt kāda veca alergoloģe stāstīja, ka pilnībā jāizvairās un ar laiku var būt tā, ka alerģijas vairs nav - to gan man par pārtiku teica.

    AtbildētDzēst
  17. un mīkstās mantas mums mājās ir 3!!!!....katram pa vienam, un basta! pārējās ceļo uz b/d.

    AtbildētDzēst
  18. ja aun tie spilveni, segas un veļa jāmazgā regulāri, tas nav akcijas pasākums! ievies vairākus spilvenus un segas uz maiņām. tā pat tās mīsktās mantas es regulāri mazgāju! un kā esam ārā no mājas tā mums vēdināšanas režīms.

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!