Zinātkāres ballīte!

01:48

Mana pozitīvā apsēstība ar Zinātni joprojām ir pilnā plaukumā!

Pie katras izdevības cenšos kopā ar bērniem izdarīt to, ko nedrīkstēju bērnībā, negribēju skolā un neiedomājos izdarīt visagrajā jaunībā! :) Un kad vēl labāk izklaidēties zinātniski, ja ne kopā ar 11 + 2 (tādiem, kas zinātni baudīja mammām opā) maziem tikpat zinātkāriem cilvēkiem kā es!

Niklāva vārdadienas ballīte, ko atzīmējām šajā nedēļas nogalē, likās lieliska reize, lai atkal ķertos pie eksperimentiem!

Daži eksperimentēja ar apģērbu...


Daži ar ēdienkarti (un liels paldies manai allaž nenogurstošajai pavārītei- mammas māsai, kura man šķiet nemaz nemācētu ballēties, nepiegājusi pie plīts: ))...


Bet, kad telpā beidzot ieplūda pēdējais gaidītais ciemiņš, varēja sākties Zinātnes eksperimenti !



Pirmais - fizikas eksperiments. Caurdurt balonu! Par šādu fantastisku lietu uzzināju tikai gatavojoties ballītei, tāpēc nepacietīgi gaidīju, kad tiksim klāt baloniem!
Eksperiments vienkāršs: piepūst balonu, iemērkt bambusa kociņu trauku mazgājamajā līdzeklī un caurdurt balonu vietās, kur tas vismazāk iestiepies ( abos galos)!






Nākošais - ķīmijas eksperiments. Piens, pārtikas krāsviela ( būtībā pirmajam solim lieliski pietiek arī ar šo pašu kombināciju + zobu bakstāmo, ar kuru lēnām vilkt svītriņas caur krāsu un skatīties, kā krāsa viļņojas un veido interesantus, teju meditatīvus zīmējumus) un trauku mazgājamajā līdzeklī vai šķidrajās ziepēs iemērkts vates kociņš = brīnumi var sākties!




Trešais eksperiments -fizika/optika! Un patiesībā atsevišķs eksperiments sanāktu arī psihologiem, jo uzdevumu "uzzīmēt bultu" katrs izpildīja citādi! :D
Bet būtība viena - uzzīmēt bultu, novietot burku ar ūdeni acu augstumā un tad novietot lapiņu ar zīmējumu aiz burkas un pamainīt attālumus. Vienā mirklī bulta mainīs virzienu.






 Eksperiments - lavas lampa. Ķīmija.
Ūdens + eļļa+ pārtikas krāsviela+ alkazelcers (meklējams aptiekās).
Pēc eksperimenta pieaugušo starpā izraisījās diskusija par to, kāpēc galu galā eļļa peld virs ūdens. It kā jau visi zin, bet neviens nemāk noformulēt precīzi. Gaisā virmoja tādi termini kā "blīvums, "svars","vielu šķīdība". Eh, cik daudz tomēr kopš skolas laikiem iesērējis apcirkņos. :)






 Eksperiments, kurš neizdevās - tējasmaisiņu raķete. Šo šķietami vienkāršo eksperimentu sagaidīja viena neveiksme pēc otras: pirmkārt nepareizi tējas maisiņi, otrkārt tramīgi pieaugušie, kam kļuva žēl tējas ( !!! cik grūti/garlaicīgi būt pieaugušam!!!), treškārt - rezultāts! :D Gaidītās raķetes vietā, tējas maisiņš sadega turpat uz šķīvja un atstāja aiz sevis mazu nožēlojamu, smieklīgu papīra čupiņu! Toties lielisku mācību: ne visi eksperimenti vienmēr izdodas!




Un burvīga noslēguma atrakcija tumsai iestājoties - gaismas burciņas! Alfas Tiger-ā gaismas kociņi bija beigušies, taču izrādās, ka tos var dabūt arī Jysk! Par 1,29 15gb. Iesaku ņemt divus iepakojumus, jo vairāki kociņi neiespīdējās.
Lieta vienkārša - samazināt telpā apgaismojumu līdz minimumam, nogriezt gaismas stienītim galu un izkratīt stienīša saturu burciņā! Vāciņš virsū un lampiņa gatava! :)





Un, nu jau kā tradīcija - kad visi pieguruši, tad multfilma atpūtai. Šoreiz mazie skatītāji vērtēja "Zvēri. Rūķi.Cūķi." no Daukas.
 Jubilārs noguris, bet apmierināts bez gala, ciemiņi ceram arī! :)
 Un paldies Ērgļu Inesei par to, ka manā vietā nodarbojās ar fotozibšņiem!


Lai dzīvo Zinātne! Eksperimenti noteikti turpināsies!


You Might Also Like

10 comments

  1. Par tām tējmaisiņu raķetēm.. pēc bildēm redzams, ka dedzinājāt no augšas, bet vajag no apakšas... vai tiešām neviens vīriešcilvēks neiebilda, ka raķetei uguns apakšā :D

    AtbildētDzēst
  2. un tēju tāpat var izdzert ari izbērtu, lai nav žēl, - nākamreiz;)es speciāli beru augļu tēju no maisiņa krūzītē, lai nav papīrtēja. pie reizes būs jāpamēģina uzlaist gaisā;) no apakšas!;D
    bet nu supermalači. optiskā bulta man patika!
    p. s. eļļa par ūdeni ir vieglāka (svars!;)

    AtbildētDzēst
  3. O, mani tās gaismas burciņas un lavas lampiņas uzrunāja! Derētu pat kādai pieaugušo ballītei ar zinātniskām atrakcijām.

    AtbildētDzēst
  4. Ieva - nea. Youtūbē rāda, ka no augšas - smejies vai raudi. Un vīriešcilvēks, kā smejies otrreiz, tiešām piededzināja no apakšas otru maisiņu, bet tur sanāca sekunžu gaismas stabs un beigās tas pats. :)

    Dzintra - -fizikas skolotāja pa telefonu gan minēja blīvumu kā iemeslu( par ko tad pēčāk diskutējām, vai tas ir tas pats, kas svars) ;;)
    Un par tēju - gluži mans arguments.

    AtbildētDzēst
  5. Lieliska ballīte ar pievienoto vērtību! Manējie arī aizrāvušies ar eksperimentiem, brīžiem māja kā karalauks, bet ko tik nepacietīsi zinātnes vārdā:)) Mani interesē, cik ilgi turās tā gaisma burciņā, kādas pāris stundas sanāk?

    AtbildētDzēst
  6. Ne ilgāk kā pāris stundas. Bet saka, ka aukstumā efekts saglabājas ilgāk. Un Tigerā kociņi arī šķita foršāki. Bet nu tā tik varbūt iedoma...

    AtbildētDzēst
  7. Super ballīte!Paldies par kārtējo iedvesmu! Tagad man skaidrs, kas mani un manus viesus sagaida manā 28 gadu jubilejas ballītē - viennozīmīgi gaismas burciņas un lavas lampas! :D

    AtbildētDzēst
  8. the kids are adorable!

    http://glamourgirl-bg.blogspot.com/

    AtbildētDzēst
  9. vielas, kuru blīvums ir mazāks par šķidruma blīvumu, peld, ja ievietoti šķidrumā.
    Superr ballīte, būs šis tas jānošpiko!

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!