Animācijas brigāde Ērgļos.

10:11

"Māmiņ, kā tas iespējams? Avārijas brigāde taču ir tik veca multene! Vai tad tās taisītāji vēl ir dzīvi?" 

... brīnījās Niklāvs par ziņu, ka Ērgļu bibliotēkā viesosies Animācijas brigāde. Tie paši cilvēki, kas veidojuši multfilmas Avārijas brigāde, Munks un Lemijs, Zīļuks, godalgoto Eži un Lielpilsēta, kaudzi citu, ko jau esam paspējuši redzēt un vēl saujiņu, ko līdz šim baudīt nav gadījies!

 Par pasākuma organizēšanu parūpējās Ērgļu bilbliotēkas vadītāja Kaiva. Paldies, mīļā Kaiva, ka izrotāji mūsu trešdienu ar šo jauko satikšanos un paldies par bildēm! Turpmāk mēģināšu fotoaparātu mājās neaizmirst! :)

Pirms šādas tikšanās cilvēkus vajadzētu brīdināt. :)
 Kopš gadu pamācījos amatierteātra režiju vairs nevaru baudīt teātri, jo neviļus sekoju līdzi tehniskām lietām. Līdzīgi ir ar šīm filmiņām. To radīšanas process ir patiess Brīnums! Cilvēki, kas veido šīs filmiņas ir Burvji.
Izzināt lietu rašanos un kārtību ir vērtīgi, bet dažiem brīnumiem varbūt vajadzētu palikt brīnumiem uz mūžu. Man personīgi nu ir par vienu brīnumu dzīvē mazāk... :)
Tāpēc sēžot un klausoties viesu stāstā sāku justies neomulīgi. :) Pēkšņi radās sajūta, ka ar bērniem tiek pārrunāti tādi kā Ziem`svētku vecīša un Lieldienu zaķa eksistences jautājumi. Par laimi jāteic, ka bērniem ir imunitāte pret patiesību! :) Kad pēcāk aptaujājām bērnus, izrādījās, ka liela daļa to tehnisko procesu tā arī līdz galam nav izpratuši. Tātad izrādās, ka Brīnuma sajūta bērnos ir tik pamatīga, ka to sargā dabiska aizsargreakcija pret brīžiem, kad šie brīnumi draud pārvērsties zināšanās.

Tas ko bērni palaida garām, bet kas mani līdz sirds dziļumiem pārsteidza ir mežonīgais darbs, kas jāiegulda vienas animācijas filmiņas tapšanā!!! Pacietības meistarklase un tiešām fantastiska māksla!

Kad rodas doma par multfilmu, vispirms top scenārijs.
Vienlaicīgi top skices.
Tad pēc šīm skicēm tiek veidoti leļļu ķermeņi.
Atsevišķs meistars veido leļļu galvas. Māksliniece, studijas dekoratore Dace Rožlapa atklāja mums leļļu mākslinieka ikdienu: ja tīģerim paredzēts gan smaidīt, gan rūkt, tas nozīmē, ka nepieciešama vairāk kā viena galva. Bet gadās, ka vienai galvai nepieciešami vairāki, dažādi ģērbti ķermeņi, piemēram, karalienei Trīs musketieros. Ja Zīļuks pēc scenārija ir saplīsis un vēlāk salāpīts, vienā brīdī mazmazītiņš rokā meitenītei, bet otrā liels-blakus zirneklim, tad gluži vienkārši vajadzīgi vairāki Zīļuki! :) 
Kad lelles gatavas, darbu sāk animatori. Lellēm ir drāšu kājeles un rociņas. Animatora uzdevums ir locīt šīs mazās ekstremitātītes gabaliņu pa gabaliņam, drusciņu pa drusciņai un pēc katras locīšanas-pabīdīšanas-pakustināšanas nobildēt savu veikumu ar kronšteinā iestiprinātu fotokameru.
Lai uzņemtu 1 sekundi filmiņas, lelles jāpakustina 25 reizes! Ļoti veiksmīgā darbdienā izdodoties uzfilmēt 8 sekundes. Lai pie skatītājiem nonāktu 10 minūšu gara filmiņa, Animācijas brigādei jāstrādā 4 mēnešus!!!
Visu procesu vada režisors.
Vēlāk filmiņa tiek ieskaņota un tai tiek sakomponēta piemērota mūzika.
Vesela profesionāļu komanda neatlaidīgi strādā, lai iepriecinātu mazos skatītājus! Ko niekus- ne tikai mazos! :) Man personīgi ļoti patīk visas Animācijas brigādes filmiņas. Lai nostiprinātu vēstures zināšanas, Latvieti esmu noskatījusies vairāk kā 5 reizes! :D


Pēc ievadstāsta bibliotēkas telpās sākās rosība. Mazie kļuva par Leļļu meistariem!




Katram bija iespēja pārbaudīt pacietību un ievingrināt roku animatora profesijā režisoru Māra Brinkmaņa un Daces Rīdūzes vadībā.




Tāpat bija ekskluzīva iespēja noskatīties dažas jaunākās Animācijas Brigādes veidotās multfilmiņas.


Mājup līdzi mums devās viens Zvēru DVD mūsu latviešu multfilmiņu kolekcijai, milzīga pietāte pret šī aroda veicējiem un āķis lūpā kādreiz padarboties šajā jomā ilgāk un dziļāk. :) 

Starp citu! Maijā par godu latviešu leļļu filmu žanra pamatlicēja Arnolda Burova simtgadei Vestienā Leļļu mājā notiks pasākums, kurā gan lielie, gan mazie varēs ne tikai baudīt animācijas filmiņas, bet arī paši iejusties animatoru lomās! Turpat būs apskatāma arī apjomīga Animācijas brigādes leļļu kolekcija. Citas pasākuma nianses tā rīkotāji pagaidām patur noslēpumā, bet sola, ka būs ļoti, ļoti aizraujoši! Tiekamies maijā Vestienā?

You Might Also Like

1 comments

  1. Painformē, lūdzu, par pasākumu Vestienā šeit vai facebook. Mēs arī varētu aizbraukt.

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!