Par un ap MukLuki-iem...

00:49

Rokdarbu blogos tagad tik daudz runu ap muklukiem, tik daudz jaunvārdu rezultātā tapis! :D  Ir sajūta, ka ir laiks pārtraukt man eiforisko jaukajās atmiņās kavēšanos un nedēļu kristāltīra slinkuma: raksts par MUKLUKIEM!

Sākšu ar to, ka vārds "Mukluk" nav manas fantāzijas auglis, kā iespējams nodomāja lielākā daļa blogdraugu burziņa dalībnieču! :D

Mukluki jeb Kamiki ir zābaki, kurus Arktikas aborigēni gatavo no briežu vai roņu ādas. Bet neiedziļināšos sīkumos - palasiet Wikipēdijā...

Un otra lieta, ko uzreiz vēlos piebilst - mukluku gatavošana no filcētiem džemperiem nav mans izgudrojums!!! Labu laiciņu atpakaļ vienkāršu mukluku darināšanas pamācību uzgāju interneta dzīlēs Alissas Sorensones blogā!

Un tad es tos pārdēvēju par zeķzābakiem un pat paskaidroju latviski, kā pie tādiem tikt! Pamācība tika publicēta žurnālā "Mājas viesis".  Ja redze jums laba, tad ielinkotajā bildē viss zeķzābaku process  ir melns uz balta uzrakstīts - atliek vien sekot informācijai!:)

Gatavojoties Gadatirgum, nolēmu  kaut ko muklukveidīgu pašūdināt arī andelei. Tā es iemācījos zeķzābakus šūt ar šujmašīnu. Lai čībveidīgie zābaciņi (tiklab zābakveidīgās čībiņas) neslīdētu, piešuvu ādas zolītes.

Šonedēļ gan galīgi prāts nenesās uz šūšanu, jo pēdējās divas nedēļas nogales un ar tām saistītā burvīgā sagatavošanās ir paņēmusi visus manus spēkus. Taču mukluki gan top! Esmu iegājusi tāāāādā azartā!

Ja arī jūs grasāties kādu no saviem vilnas džemperiem (sastāvā jābūt vismaz 40% vilnas - jaunās, merino, angoras, mohēras, utt. - vienalga) pārvērst par materiālu zeķzābaku radīšanai, jums: 
1) Jāizmazgā šo džemperi veļas mašīnā visaugstākajā temperatūrā vismaz pāris reižu
2) Nelieciet klāt veļas mīkstinātāju - tas traucē filcēšanās procesam!

Drēgnām dienām sākoties, pie zeķzābakiem tikuši arī mani mazie brīnumi. Un kas galveni - neviens no vieņiem nebļaun, ka nepatīk, neriktējas no saviem muklukiem laukā un mukluki neriktējas nost no kājām! Super! Vai var būt vēl izcilāk?!





Un šodien uznāca iedvesma zeķčībot Blogdraugu ballītē sagrieztos džemperu pārpalikumus!



MUKLUKsiltu nedēļas nogali, mīļās/ie! 
No nākamās nedēļas esmu apņēmusies atkal iepriecināt tos, kas "Mammas rokas" lasa kā ikrīta brokastu avīzi! Bez fanfarām un galvas likšanas ķīlā, taču domāju, ka, ar retiem izņēmumiem, jaunumi blogā parādīsies piecas darba dienas nedēļā. Jo septembrī beidzas mana neoficiālā "atpūtas" sezona! Darbi jau gaida rindā!

P.S. Mīļās ciemiņmeitenes - padodiet ziņu, cik ļoti sarāvās vai nesarāvās jūsu mukluki pēc mazgāšanas! Šodien izmazgāju vairākus no jūsu džemperu pārpalikumiem vēlreiz un tie sarāvās diezgan pamatīgi! Pagaidām izskatās, ka lielākais pārsteigums sagaidāms Inesei no Gadalaiku skicēm! :D

You Might Also Like

19 comments

  1. Atlikumu varianti kopā sanākuši ļoti jauki!
    Kad pirms daudziem gadiem gāju kulinārijas kursos, runājām, ka visgaršīgākie salāti iznāk no pārpalikumiem...:)

    AtbildētDzēst
  2. Labrītiņ!

    Dzeru savu rīta kafiju,lasu Tavu ierakstu un mēģinu pamosties!
    Mani arī ieinteresējuši muklukzābīši,kaut arī līdz šim ,līdz blogburziņam, tie mani īpaši ar savu eksistenci neaizrāva!Bet tagad gaidu,kad tikšu galā ar saviem iesāktajiem darbiņiem,lai kādu brīd arī taptu vēl kāds pārīts zābīšu!

    Jā,tikusi līdz pēdējam teikumam ,Tavā rakstiņā -pamodos!:DD Skriešu mazgāt savus zābīšus!:DD Interesanti -varēšu tos turpināt valkāt pati vai atdot savai pusotrgadīgai meitai!?:)

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par informāciju un skaistajiem muklukiem- papriecēju atkal acis! Tikai ir viena problēma (vismaz man)- kur ķert tos džemperus ar vismaz 40 % vilnas... cik es esmu rakusies pa humpalu bodēm- visādi akrili pārsvarā un tamlīdzīgas sintētikas... baigi grūti atrast tādus! varbūt man nenoveicās...

    AtbildētDzēst
  4. Prieks tevi pamodināt, Inese! :D Lai tev ir pārsteigums! :D

    Irēna - pilnīgi piekrītu - tas ir lielākais azarts mēģināt sakombinēt pa krāsām mazus pārpalikumus!

    Aija - tev taisnība... Humpaļos ar vilnainajiem čābīgi - pat safilcē'jušos džemperus (nu tak sabojātus un nenēsājamus attiecīgi) šie tirgo pa baigo cenu!

    AtbildētDzēst
  5. Pa smuko sanākuši pārpalikumu zābīši :) mani mukluki vēl gaida savu malšanos veļasmašīnā...
    bet jau tapa ievērtēti un žēlbainas balstiņās izskanēja - Es arī tādus gribu :) Tā ka arī man priekšā stāv Humpeļķēmmēšana un nedaudz dusma uz sevi, ka visus vecos vilnas džemperus aizsūtīju sarkanajam krustam....
    P.S. Bildes ar mazajiem tik rakarīgas...smaidus raisošas!!!!

    AtbildētDzēst
  6. Mani zābīši kopā ar vēl pāris safilcējamām vilnlietām "dejo"pa veļasmašīnu.Es laikam nojaušu,ko tur izņemšu....:DD Jo ik pa laikam palūkojos pa "lodziņu"!;))

    AtbildētDzēst
  7. Papildinājums!:)

    Mani zābīši,ja labi papūlēšos,tiks uzstiepti manās kājas,bet visticamāk tos valkās mans jaunākais dēlēns!;)

    AtbildētDzēst
  8. Saulaini sveicieni!
    Mans vīrs jau ir iemīļojis jaunos Muklukus, izmazgāju vēlreiz 95°C, taču sarāvās tikai par kripatiņu! Bet par pacietīgo bērnu pieskatīšanu pagājušajā nedēļas nogalē, taču bija arī godam pelnījis.. :) Skapji jau pirmdien tika izrevidēti nolūkā atrast derīgos izrakteņus Mukluku darināšanai... Šis tas pat atrdās.. :)

    AtbildētDzēst
  9. Es tik varu piebalsot slavasdziesmai šiem zeķzābakiem un atzīt tos pat ļoti veiksmīgu risinājumu, lai bērna kājas paliktu siltas. Zeķes par visām varītēm agrāk vai vēlāk tiek norautas, bet kopš mums ir jaukajā Jaunpiebalgas gadatirgū no Laines iegādātie mazie skaistie mukluki, šķiet, bērnam tie iet pie dūšas daudz labāk par parastajām zeķēm, tāpēc ir mierīga sirds par mazo tipinātāju un kāju siltumu. Pašai jau arī pasen zeķu atvilktnē gozējas pēc senāk šeit lasītās pamācības šūti vieni tādi, gaida atkal vēsākas dienas, kad nonāks manās kājās. Mamma nopētīja Mārtiņa skaistuļus un nodomāja, ka arī varētu tādus uztapināt. Tikai ādiņa tai apakšai jāsadabū kaut kur. Katrā ziņā - baigi labais tapinājums šitādi zeķ-zābaki!

    AtbildētDzēst
  10. Paldies, paldies par muklukiem. Nāk rudens un maniem bērniem noteikti arī patiks šādas zeķčībiņas... Iešu mazgāt džemerus :)

    AtbildētDzēst
  11. Nu jā, kā par spīti manējie, kurus uzšuvu ar baigo rezervi nemaz sarauties netaisās, mazliet sarāvās dzija ar kuru šuvu tos kopā un tagad tie tādi drusku "gofrēti" izskatās. Bet es arī esmu sadomājusi šai ziemai sašūt tādus visai ģimenei, tikai nav kur tikt pie tiem džemperiem......

    AtbildētDzēst
  12. Nu man arī drīz piemetīsies muklukdrudzis, lai gan manos platuma grādos tādus īpašī neprasās, un džemperu tādu man arī nav:(:( Vai no kaut kā kokvilnīga arī ko tādu var veidot?

    AtbildētDzēst
  13. mukluki mani nav aizrāvuši, jo man patīk basām kājām dzīvoties un bērnu arī rūdu, dārziņā viņš ir retais, kas bez sandalēm dzīvojas, speciāli ierakstījām, lai ļauj to darīt,bet biežāka rakstīšana gan man prieku sagādā -jo iedvesma jau nevar būt par daudz

    AtbildētDzēst
  14. ai, ku Tev viņi feini izdodas :))) Prieks skatīties... Nu un man, protams, atkal ir iemesls nožēlot dubultā, ka nesašuvu, jo humpaļos saskāros ar lielo problēmu - nav tādu džemperu, ko sabeigt (a es ta biju sacerējusies, ka nu tik ieiešu un nu tik izvēlēšos pēc rakstiem un krāsām :D). Vienu gan beigās atradu, bet nu vairs neesmu pārliecināta, ka tas ir īstais, jo sastāvu nepaskatījos...
    Bet miera gan vairs nebūs, kamēr arī es netikšu pie zābīšiem :))) Par to Tev lielais paldies, ka ierāvi arī mani zeķzābaku azartā :D

    AtbildētDzēst
  15. Mēs esam no tiem, kas arī ziemā staigā plikām kājām, bet... Tava mazā jaunkundze (bildē, kurā ar brāli sēž dīvāniņā un gaisma tā skaisti spīd no mugurpuses), izskatās TIK glīti un sievišķīgi gaišajos muklukos, ka varbūt būs jāizmēģina man arī! :)))

    AtbildētDzēst
  16. Sveiciens svētdienas vakarā, mīļās meitenes!

    Esmu patiesi satrallinājusies redzot, cik lielu prieku jums sagādā iespēja patapināt zeķzābakus! Urā! Man izdevās!

    Nu, jā apbēdinājos vien, zinot, ka nav tik viegli tikt pie džemperiem... Tas neforši... Mēs ar Ingu tos džemperus prakstiski glābām no dedzināšanai sabuldozerētas drēbju čupas... Skarbi... Tik daudz smuku pogu un vilnas džemperu tur vēl palika sadegšanai sārtā... Nekas... Nāks laiks un domāju, ka lietas mainīsies ;)

    Sistro un Elīna - ja lasījāt vienā no iepriekšējiem rakstiem - baso kāju staigāšana ir viens no galvenajiem manis minētajiem bonusiem dārziņa izvēlei! Taču! Mūsmājas agros rītos un vēlos vakaros aukstajā sezonā ir diezgan vēsas un grīdas sevišķi, tāpēc šiem mirkļiem mums noder zeķzābaki! Tāpat tie ir neatsverami braucot uz veco lauku māju pie omes - tur notiek remonts un daudzviet ir betona grīdas. Un vēl ir tik feini staigāt siltām kājelēm, kad pieķēries iesnums... Tādas lietas!

    Daiga - palūko humpalbodēs - nereti neglītas ādas jakas atrodamas nocenoto preču galā...

    Inese no GS - piedošan` par ne da ga;lam izmazgāto džemperi! Būs tev iemesls atsvaidzināt iegūtās zināšanas! :)

    AtbildētDzēst
  17. Nu, klau, mani MukLuki arī bija ar pārsteigumu! :c) No 41. izmēra kļuva par 38 ar pusi. Uz manu 39.izmēra kāju UZSTIEPJAS cieši jo cieši. Nekas, nēsājot pastiepsies! ;c)

    AtbildētDzēst
  18. Klau, kā Tev izdevās sašūt zābaciņus ar mašīnu? Vai pēdas daļā 2 vilnas kārtas+āda ir iespējams pievēkt ar parastu šujmašīnu?

    AtbildētDzēst
  19. Austra- mana šujmašīna laikam nav cimperlīga! :)

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!