Eks-eks-eks-eksperimenti!!!

23:50

Un nu es dievinu zinātni mazajiem! Tā ir mana jaunākā apsēstība! Pat tik pamatīga, ka esmu gatava Lietuvu  (uz kuru tā arī neaizbraucām, bet liels paldies par info un datubāzi priekšdienām) nomainīt pret Igaunijas AHHA Zinātnes centriņu kā galamērķi!!!Tālāks sapnis- Somija ar savu Heureka - cilvēki zina stāstīt, ka tur lieli un mazi varot uz visu dienu iesprūst!!!

Ir taču arī tuvie mērķīši. Zinoo jau izbaudīts un šobrīd visos masmēdijos cilpojošie Zilie brīnumi būtu vēl jāapmeklē!
Bet, kamēr visam iepriekšminētajam vajag gan laiku, gan naudu, tikmēr eksperimentus, kas neprasa lielus ieguldījumus, veicam tepat mājas virtuvē!

Balons ar gāzi.

Paturpinot soda un etiķa laulības tēmu - pudelītē ielej etiķi + ieber soda un ātri, ātri uzliek balonu! Un vēro, kā gāze, kas rodas ķīmiskās reakcijas rezultātā, piepūš balonu! Juhū!

 

Varavīksne glāzē.   

Šis savukārt prasa nedaudz meistarības. Un cukura. 
Jo ir vajadzīgas 4 glāzes, 4 pārtikas krāsvielas ( vēlreiz atgādinu - pirku iekš "Gemoss". 4 krāsiņu komlekts maksāja ap 5LVL, bet krāsas kalpo ilgi, ja kas.), ūdens un cukurs.

*Katrā glāzē iepilda pa trim ēdamkarotēm ūdens ( silta vēlams) 
* Glāzes novieto rindā. Pirmajā glāzē ieber vienu ēdamkaroti cukura, otrajā divas, utt. Izmaisa, kamēr izšķīst.
* Pievieno pārtikas krāsvielas varavīksnes secībā.
* Sameklē trauku, kurā veidot varavīksni.
* Un te sekos "nedaudz meistarības" daļa: Sākot ar glāzi, kurā ir visvairāk cukura koncentrācijas, pamazām salej visas krāsas vienu uz otras. Turklāt tas jādara ļooooooooti lēnām, lai krāsas nesaplūstu! Oriģinālavotā iesaka izmantot karotes aizmuguri un šķidrumu tecināt kā pa lietussargu. Taču personīgi man šāda metode tik un tā ļoti sajauca ziloun sarkano. Ja man būtu eksperiments jāatkārto, es izmantotu pulverizatoru, vai ko līdzīgu. Vai arī būtu vēl lēnāka kā iepriekš! :)


Un šāda varavīksne uz palodzes mums nostāvēja vairāk kā divas nedēļas, kamēr tajā iekrita muša un sakūla trīs augšējās krāsas :D...
Padomā vēl vairāki eksperimenti! Tikmēr vēlu arī jums izziņas un brīnumu pilnu nedēļas sākumu!



You Might Also Like

7 comments

  1. Sasmaidījos...jo... man nekādi nesanāk tikt līdz Lietuvai :)) kaut kā tā Igaunija ar saviem labumiem un tagad jau plāna ledus laikmets...
    Zinātne nudien ir aizraujoša :)

    AtbildētDzēst
  2. O, jā - šāda veida "nesausā" zinātne ir tā vērta! Mēs arī šovasar pabijām Igaunijas AHHA - pasākums visai atbalstāms! Somijas Heureka centrā neesam bijuši, bet mums tīri labi patika arī Amsterdamas NEMO zinātnes centrs:
    http://www.e-nemo.nl/en/?id=1

    Cik % etiķi Tu šajos eksperimentos lietoji?

    AtbildētDzēst
  3. un Rīgā ir "Tehnoannas pagrabi", daudz mazāks par Heureka un AHHA, bet 100% omulīgāks.

    AtbildētDzēst
  4. Stokholmas tuvumā ir fantastisks TomTits "muzejs" ar vienu dienu nepietiek :)

    AtbildētDzēst
  5. SB- 9% pārtikas etiķi! Paldies par NEMO!

    Līga Krista - Tom Tits - pierakstīts listē! :)

    Buci - vai tie pagrabi līdzīgi zonoo un Zilajiem Brīnumiem? Nemaz nezināju, ka tādi ar` ir! Bet izrādās jau daudz ilgāk kā jaunākie brāļi LV! PAAAALDIES!

    Vi - Šo diskusiju vajadzētu atrādīt Lietuvas tūrisma cilvēkiem1 :) Lai secina, kālab izvēlamies Igauniju! :)

    AtbildētDzēst
  6. Man patīk Čikas sejas ziteiksme - topošā zinātniece!

    AtbildētDzēst
  7. idejiski ir līdzīgi zinoo. Cēsiniekiem daudz objektu no pagrabiem. Pagrabi strādā mazliet citādāk, ir laikus jāpiesaka sava ierašanās,jo centrs ir ļoti mazs, apkalpo grupās līdz max 30 cilvēku. Līdz ar to ir daudz individuālāks. Ir arī mazs planetārijs, kur apskatāmas detaļas no vecā katedrāles planetārija. Vispār lieliska vieta bērnu dzimšanas dienas piedzīvojumiem. tikai viens bet - līdz Ziemassvētkiem ciet uz rekonstrukciju.
    Normāla reklāma sanāca.

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!