Paklau, Zobu feja...

01:23

 Katrā vecumposmā bērni sagādā vecākiem jaunus izaicinājumus. :) Pirms pāris nedēļām Emīlijai sāka kustēties pirmais zobs! Pavisam drīz arī otrs. Bet vēl pēc mirkļa kārtējās vakara zobtīrīšanas laikā  ievēroju, ka līdzās abiem kustekļiem, pieklājīgi nesagaidījis savu kārtu, sāk spraukties Emīlijas pirmais kaula zobs! Mazajai jaunkundzei vēl nav pat pilni pieci gadi!... Un līdz ar šo notikumu mūsmājās iestājusies jauna ēra. Niklāvs asarām acīs nespēj izprast šādu dabas netaisnību: viņam ne tikai vienīgajam grupiņā vēl nav izkritis neviens piena zobs, bet pat paša mazā māsa atļāvusies viņu apsteigt šajā īpaši svarīgajā bērnības posmā! Kamēr Emīlija trīc no domas vien, ka varētu pieskarties kustīgajiem zobiem, Niklāvs gatavs kaut rīt braukt pie zobārsta un raut savus piena zobus laukā, ja vien tas nozīmētu ātrāk tikt pie jaunajiem. Un nelīdz mana mierināšana, ka viss reiz notiks arī ar viņu. Puikam stress ne pa jokam. :)

 Bet ne viņš vienīgais streso. Arī man nu ir kaudze jautājumu:
1) Vai abi kustīgie zobiņi tiešām jārauj laukā pie zobārsta?
2) Cik ilgu laiku drīkst dot pieniniekiem saņemties tomēr mazo muti pamest pašiem?
3) Kāpēc viņi nekrīt? Kāpēc notiek tā, ka kaula zobs uzsteidzas virsū vēl neizkritušajiem zobiem?
4) Vai piena zobu raušana sāp tāpat kā kaula zobu raušana?
5) Vai šādi izšķīlies kaula zobs tagad būs šķībs un būs jākoriģē sakodiens?


Šogad, tātad, mūsmājās būs īsti Circenīša Ziemassvētki! :)


 Uzzināju, ka, lai Cēsīs tiktu pie zobārsta, ir jāgaida garās, garās rindās. Kas, savukārt, liek aizdomāties par Latvijas cilvēku mutes veselības stāvokli kopumā.( Jo zobārstniecību Cēsīs ir daudz.)
Es sevi pieskaitu pie slikto zobu paaudzes. Manā laikā uz bērnudārzu nebrauca higiēnists un zobu tīrīšana mājās aprobežojās ar to, ka mamma iedeva tūbiņu Buratino un zobbirstīti un pēc piecām minūtēm atnāca novākt radušos situāciju. :D . Bet te arī interesants novērojums: par zobu pareizu kopšanu mūsdienās gan tiek izglītoti paši bērni, bet ne vienmēr viņu vecāki (nu tā Buratino paaudze :)). Attiecīgi, ja man jāspriež pēc tā, ko redzu sev apkārt - ainiņa joprojām ir ne visai jautra. Neticēsiet, bet to klasisko teikumu "tie jau tikai piena zobi, tos jau drīkst nobojāt" ikdienā dzirdu skumīgi bieži.

Ja runājam par manu bērnu zobu veselību, es pieturos pie kādas higiēnistes reiz stingri pateikta baušļa, ka "līdz skolas vecumam zobiņus bērnam palīdz tīrīt vecāki, jo mazās rociņas vēl nespēj pietiekami veikli un gana ilgi veikt nepieciešamās slaukošās kustības". Niklāvam tagad ir seši gadi un, redzot viņa zobu tīrīšanas prasmi, esmu nodevusi šo darbu viņa paša rokās. Emīlija sākumā zobiņus tīra pati un "tad es palīdzu iztīrīt lielos". Un tajā brīdī es lieliski redzu, kā izskatās, kad četrgadniece, pēc viņas domām, ir iztīrījusi zobus. :)
Un, jā, ledenes, saldināti dzērieni un pārējās zobu bendes mūsmājās ir tiešām reti viesi.

Atsevišķs temats ir zobārsta apmeklējums. Esmu dzirdējusi par foršiem zobārstniecības kabinetiem, kuros bērnus apdāvina ar krāsojamajām grāmatām, zobu higiēnas piederumiem un atstarotājiem zobiņu formā. Mums tā nav paveicies, tāpēc tās pāris reizes pa šiem gadiem, kad devāmies iepazīties ar zobārstu darbu (patiešām, tikai lai iepazītos un gūtu to pirmo bezsāpju, pozitīvo pieredzi), biju radoša un dāvaniņas iegādājos pati. Tad paklusām novietoju tās uz zobārstes galdiņa un palūdzu zobārstei, lai pēc vizītes viņa iepriecina manus bērnus. Un par laimi abas reizes zobārstes bija ļoti pretimnākošas un labprāt izspēlēja mazo teātri ar apdāvināšanu. :D Un, ja kas, bērni vēl tagad atceras "tos lielos ābolus, ko zobārste uzdāvināja"!

Otrdien mēs ar Emīliju dosimies Cēsup. Iespējams šī tomēr būs viņas pirmā ne pārāk patīkamā zobārstpieredze. Laikam jāpagādā kāda pamatīgāka dāvaniņa! :D



You Might Also Like

6 comments

  1. Man ir šāda pieredze- Kristianam tika pie zobārsta izrauti 4 piena zobi, jo neviens no tiem pat nekustējās, kad jau līda ārā īstie zobi... īstie līda, protams, pilnīgi nevietā, ko pēc to izaugšanas labojām ar platītes lietošanu. Pirmos rāva ārā bez kādas raudāšanas, pārbīļa, jo bērns jau nezināja, kas viņu sagaida. Kad pēdējo rāva, tad laikam bija kādi pārdzīvojumi. Un tagad skatos, ka laikam mūs atkal sagaida tieši tas pats process... :( nu ļoti steidzās viņam tie zobi! :)
    Mazais tik kustina pats savus zobus un rauj ārā un tad aug vietā, kā laikam jau tomēr būtu normāli :). Katram savādāk.

    AtbildētDzēst
  2. Mana 5gadneice to vien gaida, kad kritīs zobi laukā, pat vienu vakaru prasija, kad viņai izkritīs zobi, tad būs izkritušo zobu zobupasta :D. bet vispār pilnīgi piekrītu, par mutes higiēnas iemācīšanu bērniem, ka vecākiem jāseko līdzi zobu tīrīšanas procesam, Es savējai ļauju no rītiem pašai iztīrīt, vakarā pati iesāk tīrīt un tad mēs pabeidzam. Mazai māsai zobus tīru jau no 6mēnešu vecuma.

    AtbildētDzēst
  3. Es bērnībā arī pati, tiklīdz jutu, ka kustās, tā rāvu laukā... Bet man ir sajūta, ka šitā 4gadniece īsti vēl morāli nav gatava šim notikumam. Vismaz brālis viņas vecumā izdzirdot, ka kritīs zobi, sāka histēriski raudāt, bet tagad nevar sagaidīt... Es satraucos, jo man izskatās, ka tas zobelis tiešām traki dziļi izlīdzis. Bet gan būs labi.

    AtbildētDzēst
  4. Sveika! Manai bez divām monūtēm 5gadniecri bija tieši tāda bilde kā Tavai dūdai:) aizgājām bie zobārsta, vispirms aprunājās, izvizināja sugšā, lejā ar krēslu, tad uztaisīja higiēnu ar smaržīgu pastiņu un tad teica, ka palīdzēs tiem piena zobiem, lai ātrāk ir ko atdot zobu fejai, izrādījās, ka vajadzēja abus apakšējos raut ārā, otrs kala zobs jau ar esot starta gatavībāczem smaganas.Tan nu ņēmu savu mīļo klēpī, sēdāmies abas krēslā, lai drošāk, sasmērēja ar smēri, lai nomērdētu smaganu, tad divas mazas špricītes un pēc 3 min izcēla zobiņus, šprici vajadzēja, jo galīgi nebija vēl uzsūkusies sakne, nemaz nezināju, ka pieniniekiem tādas ir un tik garas.....nu skats jau bija nevisai, teikšu kā ir, divi caurumi smaganā un kaula zobs pavisam ne vietā, bet nu ir pagājuši 3 mēneši un abi kaula zobi smuki vietā:) Tā, ka viss būs labi, galvenais pēc raušanas būs jāēd saldējums, lai ātrāk aizvelkas rēta;)

    AtbildētDzēst
  5. Laura - tu pat nespēj iedomāties, kā tavs komentārs mani mierina! :) Liels paldies! :)

    AtbildētDzēst
  6. Un vēl, likās, ka tas viens kaula zobs būs tik liels, ka knapi sanāks vieta divu izrauto vietā, bet kkā izauga tas žoklītis un sanāca vieta abiem:)

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!