Dzirkstiņu cēliens.

09:46


Tad nu tā. Maijā mana jau tā retā blogošana aprāvās pavisam un tam ir daudz pavasarīgi darbīgu iemeslu. Viens no tiem- dzimtas mājas Jaunpiebalgā. Ja atcerieties, stāstīju, ka pērngad decembrī tiku pie īpašuma. Kamēr kādam tas izklausās vareni, uzreiz paskaidrošu, ka šim varenumam ir cena. Un sākas tā ar ikgadēju zemes nodokli pārsimt eiro apmērā. Pēc tam tie ir nekopti meži un neizretinātas jaunaudzes, aizauguši augļu dārzi, bojāts jumts mājai, piebirusi aka, pussabrukusi klētiņa, utt. Darbiem neredz galu! Un tas ir tik fantastiski!!! Kolīdz zemē sasūcās pēdējais sniegs, sāku rīkot mērķtiecīgas talkas. Pirmā talka- mājas atbrīvošanas talka. No mājaspriekšas pazuda izstīdzējušo plūmju/ķiršu/ceriņu audzes. Visžēlīgi atstājām pa kādam zaram no katra, jo, lai arī mājai papildus mitrumu nesoši, vecie stādījumi manās acīs tomēr ir bagātība- manas dzimtas mantojums.






No plūmju, ķiršu un kļavu džungļiem atbrīvojām klētiņu. Fantastiski, kā spēj aizaugt viens augļu dārzs, kurš ik gadu mēslojas ar savām lapām!!!


Pavasara plaukumsākumā izstaigājām vecās cirsmas- tagadējās jaunaudzes. Aizaugušas arī vecās pļaujamplatības... Darbs dzen darbu.




Bebru nopludinātajās pļavās tagad dīķu kaskāde. Ūdriem, ūdelēm, jenotiem, gārņiem un citiem zivēdājiem ko nenopriecāties! :)


Augļu dārza talkas turpinājās, līdz pumpuri jau bija nepielūdzami. Burtiski pāris nedēļu laikā kailā apkārtne ietinās koku lapu un gārsas villainē.



Pavasara plaukumā izsūtīju draugiem īsziņas ar lūgumu nemest laukā retināmo un iedāvināt zaļu dāvināmo, ja nu pie dārza darbiem kas paliek pāri. Tā tiku pie kaudzes ziemciešu un garšaugu, ko saspraudu visos pakšos, kur tagad parādījusies saulesgaisma. :)





Apaļās augļu pagalītes nolēmu pagaidām sakārtot gubiņā. Atzīšos, ka nācās taustīties pēc pareizās kraušanas tehnoloģijas, un lietā tika liktas bērnīb`sdienās tetri spēlējot gūtās iemaņas. :D




Sagaidīju ābeļziedu laiku. Agrajā pavasarī, kamēr gaidīju ābeles mostamies paspēju dažus piemājas kokus izfrizēt. Pulka darba palika nākampavasarim. Rādās būs ābolu gads. Šīs vasaras mērķis- noskaidrot, kādu šķirņu āboli aug manā saimniecībā.



Liels bija mans pārsteigums, kad zāģējot plūmju un ķiršu džungļus atradu noslēpušos kastaņkoku! Kā pateicību par atbrīvošanu, koks vēlāk dāvāja man brīnišķīgas, baltas sveces...


Tūlīt pēc pavasara cēliena strauji sakuploja zāle. Mans tētis mēdz teikt, ka Dzirkstiņos pat slota, iesprausta zemē, sāktu lapot. Taisnība. Gadiem kritušo lapu un zāles slānis izveidojis pamatīgu trūdvielu kārtu un tādējādi viss te aug griezdamies. Tāpēc tūlīt aiz pavasara cēliena seko vasaras- pļaušanas, trimēšanas- cēliens. Esmu iemācījusies visai veikli manevrēt ar trimeri un pāris dienu laikā tieku galā gan ar lekno gārsu un pienenēm pagalmā, gan ar metrīgo zāli starp ābelēm.


Nākamais apjomīgais darbs paredzēts jau šajā nedēļas nogalē. Klēts nojaukšanas talka.Vēl pirms padsmit gadiem vienā klētiņas galā bija saimniecības noliktava, otrā dzīvoja piena devēja- gotiņa. Rosība beidzās, kad tagadējā Lejas Dzirkstiņu mājas iedzīvotāja un morālā saimniece- vectēva māsa- vairs nebija spējīga tikt galā ar smagajiem darbiem. Klēts jumts pa šo laiku iebrucis. Zem klēts uz dzīvi apmetusies bezbailīgu āpšu kolonija. Šie racēji ne tikai izcaurumojuši visus klētiņas pakšus, bet izcilājuši arī tās pamatus. Un man nav ne jausmas, kā mums izdosies nojaukt klēti ar dzīviem āpšiem zem tās, bet, kas jādara- jādara.



Lūk atbilde uz jautājumu, kur pazuda manas pavasara nedēļnogales un kur iespējams pazudīs arī turpmāko gadu brīvie laiki. :) Nākamreiz, kad atgriezīšos pie šīs tēmas, pastāstīšu, cik maģiski ir kopt dzimtas īpašumu un kādas patiesi brīnumainas lietas notiek šajā procesā! :)


You Might Also Like

2 comments

  1. Lai veicās ar īpašuma sakopšanu!
    Arī es pirms gada tiku pie dzimtas īpašuma, kas 30 gadus nebija kops - mantojumā saņēmu vairākas ēku drupas, šķību klētiņu, bet galvenais ar elektrības pieslēgumu. Nu jau šovasar dzīvoju tajā, bet pirms gada visu klāja gandrīz divmetrīgi suņuburkšķi. Tas ir ilgs, bet patīkams darba ieguldīšanas veids. :)

    AtbildētDzēst
  2. Sixpārne! Paldies par iedvesmas pilnu komentāru. Es sevi redzu šeit mitināmies tikai gara acīm pagaidām... Māja šeit ir nojaukt?/atstāt? stāvoklī; dilemma starp māju un ozoliem- kam labāk palikt :)
    Ir foršas drupas, kas irst acu priekšā, jo visam vajadzīga finansiāla iešprice. Bet es ticu, ka ir iemesls, kāpēc man tagad ir Dzirkstiņi. Gan laiks visu saliks pa vietām...

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!