Kuresāres pils.

03:12

Esam Kuresārē un pēc iestiprināšanās vietējā picērijā dodamies uz Kuresāres bīskapa pili.
Ceļvežos stāv rakstīts: " 14. g.s. Kuresāres bīskapa pils - labākais konventa tipa pils paraugs Baltijā ar gotisku interjeru, pils muzejs."

Izlasot šķiet - nu pils un pils. Ja jau reiz esam šeit, tad apskatīsim. Taču, jau piebraucot pilij tuvāk, saprotam, ka mūs gaida aizraujoša pēcpusdiena.


Pils ir grandioza!!! Visādā ziņā. Pieejot pie pils aizraujas elpa - apbrīnojami, kā cilvēki 14. gadsimtā, kad nebija nedz ekskavatoru, nedz pacēlāju, spēja uzcelt šo dolomīta bloku ēku, kas ir 43 x 43 metrus liela!!!???


Par ieeju muzejā tik maziem bērniem kā Emīlija un Niklāvs nav jāmaksā, tāpēc pērkam tikai 2 pieaugušo biļetes. Turpat pie kases paķēmojamies ap mūķenes siluetu.


 Dodamies iekšā un uzreiz virzienā, kur skan mūzika. Tā atved uz vienu no pils telpām, kurā izvietota izstāde par kāda Sāremas ciema raksturīgajiem tautastērpiem un ornamentiem. Istāde acīmredzami paredzēta jaunākās paaudzes informēšanai, izglītošanai un aizraušanai! Fantastiski ir tas, kā izstāde ir organizēta  - to nevis vienkārši var apskatīt, bet tajā var piedalīties! Turklāt tas notiek neuzbāzīgi un nemanot! Piemēram, uz kāda galda izvietoti krāsaini zīmogi ar minētajiem ornamentiem un baltas atklātnītes, uz kurām pēc savas patikas šos zīmogus uzspiest un paņemt atklātnīti kā suvenīru sev līdzi! Protams, ka tā ir jauka izklaide mazajiem!


Uz cita galda mazie var šos pašus ornamentus izkrāsot .


Telpā atrodas arī 2 retro radio aparāti, kuros trīs dažādās valodās iespējams noklausīties stāstījumu par šī Sāremā ciema tautastērpiem.


Mūzikas pavadījumā uz sienām projektori izgaismo kustīgus tautisku ornamentu attēlus un, lai mazo apmeklētāju uzmanība tiem tiktu piesaistīta ilgāku laiku, divās vietās novietotas šūpoles, kurās šupojoties vērot interesantos zīmējumus uz sienām!

Turpinām pārvietoties krustām šķērsām pa pili. Katrā stāvā ir vairākas vakttantiņas, kas mīļuprāt norāda, no kura gala labāk sākt apskati, lai būtu interesantāk. Pils vēsture un tapšana vairāk aizrauj Mārtiņu. Bet Sāremā sadzīves lietu krātuve priecē manu dvēseli!


Gatavojot šo rakstu pēkšņi atminējos vēveru muzeju Vecpiebalgā un savilku paralēles:


Apakšstāvā uzskrienam vēl vairākām telpām, kuras pirms tam neievērojām - izrādās, ka šeit izvietots Sāremā dabas muzejs! Mazie priecājas un apbrīno dzīvnieku izbāzeņus, kas šķiet tik īsti, ka kuru katru brīdi varētu izlēkt no stiklotajām vitrīnām un mesties atpakaļ savās dabiskajās dzīves platībās!


Tātad, izvēloties pils apskati esam nošāvuši apmēram 7 zaķus ar vienu šāvienu!

Mēs dodam 15 zvaigznes Kuresāres pilij, kā vietai, kur patīkami un lietderīgi pavadīt laiku var pilnīgi visa ģimene! 

Esam patīkami pieguruši un atsakāmies no plāna triekties tuvāk Tallinai, lai trešo dienu uzsāktu no turienes. Izvēlamies bukletā tuvāko viesu namu un braucam. Pulkstenis ir ap 20:00, kad saniedzam "Allika Villa". Viesu nams izrādās pašā jūras krastā un, lai arī man vairāk labpatiktos kāda ne tik eiroremontiska vietiņa, tomēr viss šeit ir omulīgs, pie jūras ir galdiņš un šūpoles ar slidkalniņu, saimniece gatava mums vēlajā stundā "makaronus pa flotski" uztaisīt - lai iet!


Apmetamies dzeltenajā mājā, esam vienīgie "Allika Villa" viesi! Tāpēc par skaļu uzvešanos pēc 23:00 nav jāsatraucas (istabiņā pie sienas norādīts, ka pēc 23:00 ir klusā stunda) un mēs metamies čučēt, lasot līdzpaņemto "Džungļu grāmatu"...


Turpinājumā: trešā diena - Tallinas Zoo

You Might Also Like

0 comments

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!