Šūšanas skola - slīpā diega lente.

13:01

Šis ir kārtējais raksts par īpaši vērtīgu zināšanu ieguvumu manās šūšanas nodarbībās!

Kas zin, kur biju ielīdusi, kad Dievs šuvējām amatierēm dalīja informāciju par slīpā diega lenti? :D:D:D

Ja vien es agrāk būtu iedziļinājusies amīšu blogos tik daudzkārt pieminētās Bias Tape patiesajā nozīmē, laikam jau šādi jautājumi man nerastos. Likumsakarīgi - pēc tam, kad biju uzzinājusi par slīpā diega lenti, nākamajā dienā ieraudzīju, ka par to raksta Dana no "Made" bloga! Turklāt raksta ļoti izsmeļoši, tāpēc sīkumos nemaz neizplūdīšu.


Par visu no sākuma. 

Tātad reiz šuvām kopā ar jums kleitiņu ar sasienamām lencītēm un man pat sanāca uzšūt kādas 5-6 un katrreiz pie sevis nodomāju : " Baigi neforši, ka lencīšu tiesa padusēs tik nesmuki atkarājas. "

Tāpēc, pirms ķerties pie nākamā projekta, kurā vajadzēja izmantot lentītes, nolēmu pakonsultēties ar šūšanas nodarbību pasniedzēju.  Un uzzinātais man bija pamatīgs apvērsums! Izrādās, ka pastāv tāda slīpā diega lente, kura maģiskā (laikam jau fizikālā) kārtā pielokās katram apģērba līkumam!

Slīpā diega lenti dažādās krāsās un platumos ir iespējams iegādāties veikalos! Bet tiklab iespējams pagatavot arī mājās. Viss, kas jādara - jāsagriež auduma strēmeles 45 grādu leņķī attiecībā pret auduma taisno diegu! Un atkal jau atgriežamies uz sākumu...

Projekts - PSRS laiku priekšautiņa reinkarnācija.

Esmu pateisi laimīga, ka Mārtiņa mājas bēniņos reiz izdevās atrast vairāku fasonu PSRS laiku bērnu priekšautiņus!!! Ne tikai tāpēc, ka 70-to gadu stiliņš šobrīd bērnu modē ir ārkārtīgi aktuāls, bet arī tāpēc, ka tā ir iespēja tikt pie jaukām piegrieztnēm un saglabāt tās nākotnei! 

Tātad - iepirku Cēsu kancelejas preču veikaliņā "Melva" piegrieztņu papīru. Maksāja tāds paliels rullis ~3,60LVL.


Uzliku uz piegrieztņu papīra priekšautiņu un līdz pusei apvilku kontūru. Tā radās piegrieztne.
Uz pārlocīta auduma novietoju piegrieztni...


Un izgriezu. Kakla izgriezums izveidoja kabatiņu.



Un sākas darbošanās ap slīpā diega lenti! Sagriezu tātad ~4cm platās strēmelēs viena balta auduma stūri ...


Lai veidotos gara lente, šīs strēmeles ir jāsašuj (sanāca teikums no sērijas: "Pirms ēšanas šokolādei noņemt papīru" :D:D:D:D). Šujot kopā jāievēro pavisam neliels knifiņš:


Un jāgludina atvērtu vīli, kā parādīts fotogrāfijā. Un tālākais jau saprotams - gludinām lenti, kuru šūsim riņķī un apkārt priekšautiņam!


Ievērojiet, ka pēc šūšanas salaiduma vietas ir ļoti neuzkrītošas:


Bet atpakaļ pie priekšautiņa. Atgādināšu kāds bija oriģināls:


Iespējams bildē, tas nav tik uzkrītoši, bet dzīvē priekšautiņš ir it kā burbuļains un malas nostieptas. Tas tāpēc, teica pasniedzēja, ka nav ievērots viens svarīgs noteikums piešujot lenti.
Proti - iekšējos līkumos lente šujot drusku jāpavelk, bet ārējos jāuztur jeb pavisam nedaudz jāsastumj, precīzāk - nekādā gadījumā nav jānostiepj. Tad neveidosies burbuļainais efekts. Arī pēc mazgāšanas viss būs precīzi savās vietās (un tā ir taisnība, jo mūsu priekšautiņš pirmo mazgāšanu piedzīvoja jau tajā pašā dienā pēc tam, kad mazā dāmīte uzlēja tam  nočiepto mammas kafiju - nezinu, kas tam bērnam vainas - ja kādā krūzē atstātas kafijas paliekas, tās noteikti tiks paslepus noprovētas!!! :0)

Jūs būsiet pārsteigtas, cik smukas izveidojas maliņas un kā slīpā diega lente pakļaujas līkumiem! Šuvu smaidot!


Nošmaucos es vien pašā piešūšanas procesā vienkārši liekot priekšautiņa malu starp pārlocīto lenti un šujot.
Patiesībā tā neesot pareizi darīt. Jāpiešuj no sākuma vienā pusē pa iegludināto rieviņu un tad jāpārloka lente uz pusēm un jāpiešuj no otras puses. Nu ceru, ka doma skaidra. Bet, tā kā mums priekšautiņš paredzēts mājas lietošanai (ne tirgošanai, ne dāvināšanai), tad atļāvos būt nepareiza! :D:D:D

Lūk mazā dāma pozē!



Tagad vēl gribētos uzzināt, kā pareizi palielināt piegrieztni!!! Ja kādai no jums padoms azotē, būšu pateicīga, ja padalīsieties!


You Might Also Like

22 comments

  1. nu dikti smuks priekšautiņš :)

    AtbildētDzēst
  2. dzīvespriecīgs un piestāv mazajai jaunkundzei!

    AtbildētDzēst
  3. Meitenes-ekstra jautājums.
    Kur Latvijā var nopirkt 100% vilnas filca audumu.
    Vajag kā ēst!

    Bet mazās lēdijas šircītes pārvērtības ir ekselentas!

    AtbildētDzēst
  4. Šī lieta nebija zināma, liels paldies :) noderīgi :)

    AtbildētDzēst
  5. he, he :) Es vasarā, starpcitu, arī uzšuvu savai mazajai dāmai kleitiņu pēc tava apraksta un toreiz vēl tieši nodomāju, nez kāpēc tu neko neesi pieminējusi par to, ka tai lentai ir jābūt slīpā diegā grieztai? :D
    Bet paldies par šo rakstu, jo man bija jaunums, ka tai lentai ir jāpiešuj vispirms viena mala un tikai pēc tam otra! Es arī parasti ielieku audumu starp lentu, vienreiz nošuju un gatavs!!!

    AtbildētDzēst
  6. Nu ritīgs pooooozeris :)
    ...... un priekšautelis ir ritīgi smuks ......


    P.S
    Liekas, ka tava meitiņa aug acīm redzami - ja salīdzina ar dzimšanas dienas bildēm. Tas laikam ar pavasari - jo man čiepa mājās arī šķiet aug ne pa dienām, bet pa stundām :D

    AtbildētDzēst
  7. Laine, paldies par šo rakstiņu! Arī es pamazām briestu savas pirmās (nopietnās) šujmašīnas iegādei Oslo un tad visus Tavus rakstus varēšu izkopēt un "iesiet" kā šūšanas rokasgrāmatu :))
    Priekšautiņš dikti jauks un šajā vecumā noteikti ļoti praktisks!
    Un kabata izskatās kā smaidiņš :)

    AtbildētDzēst
  8. Darling daughter you have and I love the retro apron!

    Wish you a wonderful weekend.

    Lots of love
    Little Scandinavian in London x

    AtbildētDzēst
  9. Jā, slīpā diega lentīte ļauj apstrādāt gatavo izstrādājumu un tas izskatās daudz skaistāks.
    Te ir viens links: http://www.youtube.com/watch?v=BPrFfg9rtmM, kur ir parādīts kā šo lentu skaisti un ātrāk var sagludināt.
    Šeit savukārt var redzēt kā audumu pareizi salokot var nogriezt ar vienu reizi garāku lenti: http://www.youtube.com/watch?v=HNRqEb4WuTA&NR=1&feature=fvwp

    AtbildētDzēst
  10. Ir pat nopērkama speciala pēdiņa šujmašīnai, kas šujot saloka lentu kā vajag :)
    Tik jāskatās vai tavai tāda ir piepērkama!

    AtbildētDzēst
  11. :)))par bias tape- jā laikam, man paveicās ar skolotājiem skolā, kad apmeklēju darbmācību. diez ko forši nebūtu , piemēram, svārku malu apstrādāt ar taisnā diega lentu, pēc mazgāšanas būs zili brīnumi:))))
    Tās lentas arī plaši tirgo!

    AtbildētDzēst
  12. Ā, un reizēm lai ir glītāk, to otru lentas pusi piediedz ar slēpto dūrienu. Bet tas kā vēlas:)

    AtbildētDzēst
  13. Palielina piegrieztni pēc konstruēšanas metodes. Tās pašas Dana made lapā ir vairāki piemēri, kā palielina piegrieztni, princips tāds pats, vai tur bikses, vai priekšauts!

    AtbildētDzēst
  14. Tik dzīvespriecīgi rezultāti!Abi!

    AtbildētDzēst
  15. Super! Taisni pagājušo nedēļ iedevu draudzenei savu bērnības priekšutiņu, nu taisni tāds pats griezums! Viņa teicās uzšūt savai meitiņa "copy". Jāazisūta šis rakstiņš, lai viņa palasās!!! Mazajai piestāv mammas darbiņi!!!!

    AtbildētDzēst
  16. Tiko atradu vienā čatiņā labu video par slīpā diega lentas veidošanu bez tās ierīcītes: http://www.youtube.com/watch?v=BPrFfg9rtmM&feature=related

    AtbildētDzēst
  17. Paldies, meitenes!!!

    Un paldies īpašs Agnese! Atkal pierādās, ka viss ģeniālais ir vienkāršs - fantastiski elementāra štelle!

    AtbildētDzēst
  18. Ōōō, slīpā diega lenta - man arī tā ļoti patīk! Varētu tai veselu slavas dziesmu sacerēt, ne? :P

    AtbildētDzēst
  19. Paskat, šeit atradu paštaisāmu slīpā diega lentes veidotāju no kartona - vajadzīgas vien nedaudz angļu valodas zināšanas: http://scientificseamstress.blogspot.com/2011/10/printable-bias-tape-maker.html (un pats PDF http://www.scientificseamstress.com/BiasTapeMaker.pdf). Pati ar mēģināšu izburties un uztaisīt.

    AtbildētDzēst
  20. Zinu, ka raksts ir jau sens kā pasaule, bet esmu tieši šādas slīpā diega lentas meklējumos! Sakiet, KUR konkrēti var šo slīpo diega lentu iegādāties! :)

    AtbildētDzēst
  21. Šūšanas/rokdarbu veikalos, Rolly. Vai arī - taisi pati! :)

    AtbildētDzēst
  22. Saku tev vēlreiz paldies par to, ka pastāstīji, kas ir diega lenta, jo palūk, pagāja vairāk kā mēnesis, līdz saņēmos ar to iepazīties tuvāk. Sanāca jaukas lacītes meitai :)

    http://www.ingasmaja.lv/2013/05/29/mamma-turpina-macities-sut-sujam-lacites-jeb-mazos-prieksautinus/

    Inga

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!