Ika Pika, (bitīt, rozīt), Gramatika!

21:59

Nu būs viens pavisam atšķirīgs no citiem rakstiņš! Ja neskaita to, ka kaut kā jau protams to var sasaistīt ar rudeni un skolu... Un ar ar manu neizsīkstošo vēlmi dalīties padomos, kurus neviens neprasa! :D:D:D:D

Hei! Turklāt: "Mūžu dzīvo, mūžu mācies!"  Vakar Diānas blogā uzzināju, ka latviešu gramatikas normas paģēr pulksteņlaiku rakstīt ar punktu ne kolu viducī, piemēram, 12.30 nevis 12:30!!!!!!!!!!!!!
Nu es laikam lietošu nepareizo, veco, iegājušos - tomēr kaut kā internacionāli un tā, toties labi zināt, kā ir pareizi, tik un tā!!!!!!!

Šodien parunāsim par gramatikas štellīti, kas, ložņājot interneta plašumos, nu, kaut vai tajā pašā blogosfērā, itin bieži izraisa... hmm...  "zosādu" būtu pārspīlēti teikt... varbūt diskomfortu?...

Es runāju par:

"III konjugācijas 1. grupas darbības vārdiem, kas nenoteiksmē beidzas ar izskaņām -īt, -īties, -ināt, -ināties, īstenības izteiksmes tagadnes daudzskaitļa 1. un 2. personā ir galotnes -ām(ies), -āt(ies)"

/sarkanā teikuma avots  http://www.liis.lv/latval/ortoep/-inat.htm /

Aiziet, piemēri!

Nenoteiksme (papildus piemēri) - mēs - jūs

Rakstīt (bakstīt, lasīt, kasīt, maisīt, laistīt un tā tālāk...)  - mēs rakstām - jūs rakstāt
Šaubīties (baidīties, svaidīties, mēdīties un tā tālāk) - mēs šaubāmies, jūs šaubāties
Darināt (dibināt, zināt, grabināt, purināt, vītināt un tā tālāk...) -mēs darinām -jūs darināt
Vizināties ( minstināties, spēcināties un tā joprojām) - mēs vizināmies - jūs vizināties

Mēs blogos daudz rakstām par rokdarbošanos. Mēs nebaidāmies saņemt konstruktīvu kritiku un priecājamies par uzmundrinošiem vārdiem! Komplimenti ceļ mūsu pašapziņu un mēs darinām jaunus, burvīgus meistardarbus! Un, lai arī jūtam vasaru attālināmies, sagaidām priecīgu, rokdarbiem pilnu rudeni!

Un galavārds. 
Es pati nebūt neesmu gramatikas Guru - manas zināšanas iegūtas vidusskolā (kurā, starp citu, neslikti gāja man latviešu valodas stundās :)) un daudz kas noteikti atmiņas apcirkņos apputējis... Taču tas tikai nozīmē to, ka nu man ir labs iemesls šos apcirknīšus drusku uzkopt!



You Might Also Like

12 comments

  1. Juhuuuu - viens domā to pašu ko es!!!! -īt, -īties, -ināt, -ināties..... vai tad kāds šo nav iekalis no galvas??? Bet kāpēc tik daudzi nezin kas tas ir un kur, kā to lietot??? Paldies Laine!

    AtbildētDzēst
  2. Jā, praktiski visiem ik pa laiciņam der atsvaidzināt dzimtās valodas zināšanas, jo patiesībā, ja ieklausās....

    AtbildētDzēst
  3. Man nu lielās pārdomas...zinu, ka nelietoju gramatiski pareizu valodu...un trakākais, ka man tā patīk izteikties :D nelabojama!!! arī augstskola nelīdzēja :D

    AtbildētDzēst
  4. Arī man lidz "gramatiski pareizi izteikties" ir tālu - tālu.... bet, ja uz piena pakām raksta "Ražots Latvijā" :) un nav uzzīmēta govs:) .. kā lai tīri gramatiski/simbõliski vai jebkā ir iespējams saprast, kā tas piens rodas:).. vien saprotams , ka ražo:) kā plastikāta vāciņus:) laikam es ne pa tēmu:) tikai tiko taisīju kafiju... un lasīju paku.

    AtbildētDzēst
  5. eh... man šitā štellīte pieklibo! Tikai nebiju iedomājusies, ka kādam varbūt kaitina, ka es neuzlieku to garumzīmi (turpmāk pie tā piedomāšu vairāk!). Un vēl es zinu, ka divdabja teicienus komatos neielieku... nu neredzu es viņus vienkārši un viss!
    Bet paldies par īso lekciju latviešu gramatikas līkločos :) Patiešām noderīgi!

    AtbildētDzēst
  6. Kristīne! Viņi nemelo! Tam pienam, kam uzrakstīts virsū "ražots Lv" tiešām gotiņa klāt nav stāvējusi. Lielo vairumu pienu, kurus tu pērc veikalā taisa no piena pulvera!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vai neesi ievērojusi, ka daži "pieni" nerūgst, bet paliek, piemēram, rūgti vai vienkārši saglumē?

    Tas, kā mēs katra ņirbinām valodiņu - tas mūsu katras individuālais stils! Un atšķir mūs vienu no otras, protams! Bet šis ir gadījums, kad vārdu, kas beidzās ar -īt -īties, bla, bla, bla pareizu lietojumu nosaka gramatika... Ups... Diemžēl... Var jau lietot nepareizu vārda rakstījumu, bet tas neizklausīsies stilīgi šinī gadījumā, bet gan tā "nezinīgi "...:D:D::D:D:D

    AtbildētDzēst
  7. Ak jeeee! par to pienu... es nezināju godīgi!!! pati nedzeru..vien pie kafijas reizēm tīk... Bet mans bērns patērē milzu daudzumos... tā, ka nemaz neesmu pamanījusi, ka tas kļūst rūgts vai glumē, ...Vai kāds piens, kas dzīvojas veikalu plauktos, ir Piens ???

    AtbildētDzēst
  8. Ir, ir... Lazdonai, cik zinu un Limbažiem ir PIENS. Tur jau pēc cenas nereti var pateikt...

    AtbildētDzēst
  9. Fuuu!!! Tātad, gluži neviļus, izvēlos PIENU :)

    AtbildētDzēst
  10. Protams, no abām pusēm, lūdzu, lieciet komatos.
    Patiesībā es tikai gribēju izteikt komplimentu par ārkārtīgi radošajiem darbiņiem! :)

    AtbildētDzēst
  11. Laine :) Es jau par to pašu, ka pareiza gramatika un pareiza nozīme izbojā visu patieso PASAULĒ!!! Bet bez pareizas gramatikas nevar saprast - kas īsti ir kas:)
    Bet par pienu es zinu:) pat tas piens kurš it kā ir piens :) nāk no govīm, kuras sauli nav redzējušas.

    AtbildētDzēst
  12. Ak, ja tā būtu vienīgā kļūda. Mani visvairāk kaitina, ka cilvēks abgalvo, ka viņam ir "žēl viņu" (vsk. akuzatīvā), jo pareizi ir "žēl viņa".

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!