Ūdenszīmes uz bildēm. Kā to daru es.

22:48

Nesen Santas blogā "Bibu creations" tika iztirzāta diezgan kutelīga situācija - kāda kompānija bez atļaujas bija izmantojusi viņas priecīgo un idillisko ģimenes bildi, lai notirgotu radiatoru vai ko tamlīdzīgu. Nepatīkams starpgadījums, protams.

Un kopš šīs situācijas Santa nolēma apzīmogot katru bildi ar ūdenszīmi - tātad ar tekstiņu, kurā norādīta fotogrāfijas izcelsme.

Es pati mēdzu apzīmogot dažas savas bildes blogošanas sākumposmā, bet tad sapratu, ka tas aizņem diezgan daudz papildu laika... un, blogojot bieži, šāda ūdenzīmju uzlikšana uz katras bildes, paņemtu tiešām daudz, daudz laika...:)

Man pašai gan citos blogos ne diez ko patīk lūkoties uz bildēm ar tiem tekstiem virsū... :D
Bet ir gadījumi, kad šāds tekstiņš tiešām nenāk par ļaunu. Piemēram, atrādot savus darbiņus ( lasīt: palaižot savu darbiņu bildes virtuālajā tīmeklī) pilnīgi nezināmai publikai.

Tāpēc, paldies, Santuk, ka atgādināji - turpmāk centīšos apzīmogot apzīmogošanas vērtās bildes! :)

Taču iespējams ne visām no jums zināms, kā izveidot t.s. ūdenszīmi, kura, manuprāt, tomēr atšķiras no parasta teksta, jo tai nav obligāti jābūt kliedzoši spilgtai un jānomāc bildē redzamais. Es pastāstīšu par to, kā apzīmogoju savas bildes es.

Atkal jau sanāks neviļus reklamēt Gūgles foto rediģēšanas programmu "Picasa". Ko padarīsi - tieši Picasā manas amatier+foto+rediģētāj+roķeles darina visnotaļ pieklājīgas ūdenszīmes!

 ***

Tātad, pieņemot, ka pēc šī raksta jūs zināt, kas ir Picasa un jūsu PīSī tā jau ieinstalēta, + cerot, ka zināt, kā iedabūt bildes iekšā Picasā, ķeros uzreiz pie soļa ar tekstiem =>;

1) Padoms! Ja bildes apzīmogošanas mērķis ir norādīt tās izcelsmi un cerēt pēc tam uz cilvēku goda prātu, tad nav būtiski, kurā vietā un bildes jūs uzkabināt tekstu.
Ja, savukārt, mērķis ir padarīt foto neinteresantu patvaļīgai piesavināšanai, tad bilde ir "jāpabojā" un ūdenszīme jānovieto tā, lai tā būtiski skar objektu attēlā! Pretējā gadījumā nelabļaudis taču vienkārši izgriezīs jūsu bildi mazāku un lieta darīta! (Pieļauju, ka ūdenszīmes arī itin viegli var nohakerēt nost, taču ļooooti ceru, ka mēs - rokdarbnieces -  neesam šādu izdarību mērķgrupa :) )


2) Izvēlamies opciju "Teksts" un uzrakstām vēlamo ziņojumu:



3) Un šeit ir tas, par ko runāju - lai pūliņi norādīt bildes autorību nesagandētu pašu bildi un tās vēstījumu, teksts jāpārveido par ūdenszīmi! Iespējams, ka tas izdodas  vienkārši nomainot teksta krāsu:


 4) Bet vairumā gadījumu tomēr iesaku mainīt teksta caurspīdīgumu ( angliski "Transparency"). Skatieties kreisajā pusē opcijās tūliņ zem tiem krāsu rimbuļiem...


5) Un pēdējais - ņemot vērā šī raksta punktu Nr.1,  izvēlieties, kur/kā/cik liels jūsu tekstiņš gulēs uz bildes:



6) Ja teksta mērķis ir vienkārši norādīt bildes izcelsmi, optimāls var izrādīties risinājums  veidot ūdenszīmi kā foto sastāvdaļu (taču šādā gadījumā atkal pastāv iespēja tekstu itin viegli aizkrāsot)...


Un visbeidzot - ja gadījies ieraudzīt savu bildi nemanot izsprukušu kaut kur ārpus sava bloga, tad, dusmu vilnim rimstoties, uztveriet to kā lielu komplimentu!

P. S. Ļoti svarīgi!

Gandrīz piemirsu! Tagad taču pieejams "Google Image search"! Atkal liksies, ka man ir samaksāts, lai glaimoju gūglei :D:D:D:D, bet tā nav, no tiesas! Es vienkārši atrodu šo meklētāju kā ļoti noderīgu esam! Jo tajā ir iespējams iedragot jeb iestumt/ievilkt pašu bildi, nevis tekstu un tad gūgle ņemas meklēt, kur i-plašumos bilde atrodama! Man tas noderēja, kad centos sameklēt avotus sen atpakaļ datorā noglabātām bildēm, bet var taču noderēt arī lai laiku pa laikam aplūkotu, vai bildes nav izplatījušās bez jūsu atļaujas!
Vienkāršā eksperimentā ar manu ekovirtuvītes bildi atklājās, ka tā rotājas ne vienā vien ārzemju blogā... Bet tas dēļ Flickr.com ...


Ceru, ka šis rakstiņš kādam/ai būs noderīgs!
Nu gan atpakaļ pie darbiem!

You Might Also Like

10 comments

  1. Šī ir varen noderīga informācija! Paldies Tev, Laine! Man ļoti simpatizē tā kurpītes un ūdenszīmes simbioze:)

    AtbildētDzēst
  2. Man ļoti patīk ūdenszīme melnajā tupelītē - it kā Laine kurpītes būtu sākusi ražot! :)
    Bet par zīmēm... kādu laiku atpakaļ es nobijos un arī prātoju vai neiezīmēt teju katru bildi. Tas gan bija dabas skatu sakarā, jo dažas manas bildes it kā bija /ņemamas/ - tā man teica kāds fotogrāfs! Tomēr īsti labai bildei nelabie-zinošie varot noņemt jebkuru zīmi. Katrai bildei nākot līdzi pierādāmie /cipariņi/, kas rodas kaut kā automātiski no fotoaparāta (laikam tie pelēkie, kurus var redzēt reālam foto otrā pusē). Cita lieta - esot speciāla kodēšana, kuru uz bildes redzēt nevar.
    Par foto lietām var palasīties fotoblog.lv/ forumos. Tur gan padaudz lieka un dažreiz pat rupja teksta, tomēr var atrast noderīgu info un padomus!

    AtbildētDzēst
  3. Paldies! Man aktuāla informācija :)Googles bilžu meklētājs.

    AtbildētDzēst
  4. tekstu aprakstīšanu zināju, visas bildes apstrādāju picasā3. un pamazam izkožu jaunas iespējas. bet ka googles tantei var pat bildes uzprasīt un atrast tādā vaidā, gan nezināju. info labs. paldies ka padalījies :)

    AtbildētDzēst
  5. easy, iestāstīju photoshop poga F4 man samazina automātiski bildi kā vajag blogam un uzreiz uzliek emblēmu, kas ir iestāstīta vienā konkrētā vietā. nekāda čakara:D viens podziņas spiediens:D

    AtbildētDzēst
  6. Iveta! Gaidām tutoriāli tavā blogā! Jo zināt ir viens, bet dalīties zināšanās kas cits! :)Es vispār no tā fotošopa neko nesajēdzu, tāpēc no sirds gaidītu, ja tu normāliem/neformāliem teikumiem varētu apskaidrot, kas un kā!

    Tieši vakar iedomājos, ka gribētu zināt, kā dabūt bļembu uz visām vajadzīgajām bildēm uzreiz! Bet - secināju, ka tas man neder, jo katrā bildē vēlos to tekstu citur un cita lieluma - šā kā tā jāņemās ar katru atsevišķi.

    Meitenes - kā jau minēju - šis ūdenszīmju veids ir tā, kā to daru es! Noteikti ir 101 labāks veids, kā to izdarīt!

    Un lūdzu visām, kam tas noder!

    AtbildētDzēst
  7. es neko nejēdzu no picasa:D pacentīšos atrast laiku, bet tik drīz nesolu:) bet ņemšu vērā. Jo emsu no tām, kurai apmierina ātra bilžu apstrāde, jo laiks tik īss.....vienmēr 24h pietrūkst katrai dienai.

    AtbildētDzēst
  8. Paldies, ka padalījies ar info. Google attēlu meklētājs man ir īstens jaunums :)

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!