Datorprogrammas, ko izmantoju blogojot - mazs apkopojums!

01:22

Bieži vien cilvēki, kas datorlietās orientējas pat mazāk kā es, uzdod man jautājumus par to, kas un kā un kur es dabūju to vai citu lietu. Šis raksts noteikti būs mazāk svarīgs visām blogotājām, bet varētu būt noderīgs visvienkāršākajam lasītājam, kas ar datoru ir uz jūs. Šis nav reklāmraksts, bet raksts par programmām, kas padara manu datorikdienu vieglāku un kvalitatīvāku!


Pirmais un laikam lielākais izpalīdzīgais izpalīgs manā foto dzīvē ir Google produkts Picasa 3
 
Šī programma ir ārkārtīgi vienkārša un noderēs tiem, kas joprojām liek draugos.lv bildes ar sarkanām acīm vai milzu pumpu uz sejas, jo domā ka ir vajadzīgas īpašas iemaņas, lai rediģētu bildes. Nē, Picasā - to var darīt elementāri!
Picasa 3 var lejuplādēt, piemēram, šeit. Vecākās versijās ir pieejama arī latviešu interfeisa valoda, bet tad iztrūkst, kaut vai,  jaukas fīčiņas, kad Picasa pati sameklē sarkanās acis, ja tas tiek uzdots!


 Un te arī radiģēšanas fīčiņa par kuru runāju un saucas tā "Retouch" - lielisks veids, kā nodzēst no savas sejas pūtītes, aukstumpumpas, skrāpējumus (tad, kad tas nepieciešams), bet dažakārt (ne reti) labi noder, lai likvidēdu nesmukas lietas fonā, piemēram elektrības vadu:


Tieši ar Picasu es lieku cipariņus veidojot soli pa solim aprakstus. Izmantoju šo teksta pievienošanu arī lai pagatavotu bloga titulbildi.


Ļoti noderīgs, ērts rīks Picasā ir kolāžu veidošana. Man šo opciju sanāk izmantot nemitīgi!






Kad bildes "sapucētas" tās "jāsaspiež", lai ievietotu blogā!
Iespējams jūsu datorā šāda opcija jau uzreiz bija ieinstalēta, bet man nācās tādu meklēt pašai. Un es atradu vienu labu, ērtu variantu, kurš ir viens no Microsoft mazajiem papildproduktiņiem (mani termini noteikti ir smieklīgi kādam datorgīkam, taču ceru, ka tie, kam vajadzēs, sapratīs) un saucas Image resizer







 Parasti izvēlos bildes samazināt uz "Large". Nezinu pamatot, bet tāda ir mana izvēle.


Kad bildes sagatavotas un viss noritējis veiksmīgi, atliek teksts. Un te man ir viens kolosāls rīciņš, kurš gan vairāk noder citās vietnēs, nevis blogojot, jo šeit Bloggerī viss rakstot saglabājas automātiski ik pēc laiciņa.
Bet cik reizes man nav nācies dzirdēt: "Uzrakstīju tev draugos tāāāāādu vēstuli, bet tad a) pazuda elektrība b) "kompis nojūdzās" c) internets "uzkārās" d) cits variants "! Varētu jau neticēt, ja vien pašai tā kādreiz nebūtu gadījies. Un tad ir tāāāāda škrobe un tāāāāds slinkums rakstīt visu no jauna, ieguldot tās pašas emocijas, kas man šķiet nemaz nav iespējams!...

Un tāpēc esmu pateicīga cilvēkiem, kas izgudroja Lazarus !!! Uzreiz jāpiebilst, ka tas nederēs tiem, kas spītīgi joprojām internetā dzīvojās, izmantojot Internet Explorer, jo Lazarus ir Mozilla Firefox mazais papildinājums (add-on).

Un tagad katrreiz, kad gadās ķibele ar tekstiem - ja tie kādu iemeslu dēļ pagaist, allaž nospiežu peles labo taustiņu un tur man tiek piedāvāts "Recover text", ko laipni izmantoju!



Un visbeidzot - arī šis raksts nevarētu tapt, ja šodien nebūtu ieinstalējusi mazo noderīgo programmeli Desktop to Photo , kas principā tieši to arī dara - ļauj saglabāt ekrānā redzamo skatu kā fotogrāfiju. Līdz šim izmantoju vienu no Mozillas rīciņiem FireShot, kas tiešām ir lielisks, ļauj sev piekļūt nospiežot peles labo taustiņu bet pēkšņi kļuva maksas un labi vien ir, jo tagad man ieinstalēta šī mazā programmiņa, ar kuras palīdzību varu saglabāt ekrānu arī tad, ja tas nav interneta skats, bet, piemēram kāda manā datorā esoša dokumenta  (bildes, skenēta materiāla, raksta) skats... Ar FireShot darbošanās "offline" (netiešsaistē? :D) nebija iespējama.



Pagaidām šāds rakstiņš, taču nākotnē pastāstīšu jums vēl par dažām programmām, kuras izmantoju ļoti bieži!
Iespējams arī jūsu virtuālo ikdienu kāds no šiem brīnumiem padarīs ērtāku!

Droši rakstiet komentāros papildjautājumus un padalieties, kādus labumus blogojot izmantojat jūs!

You Might Also Like

16 comments

  1. OOOO, paldies, es visu laiku domaju, ka var tas kolazas uztaisit :D slinkums bija mekelt! Un tas sarkanas acis.... Brrr! Paldies par info.

    AtbildētDzēst
  2. PĀĀĀLDIES, Laine! Domāju, ka noderēs. Jau tagad niez pirksti pamēģināt...

    AtbildētDzēst
  3. Jā, Picasa ir laba, lai arī maz to lietoju.. pārsvarā izmantoju arī ĻOTI labu bezmaksas programmu-Photoscape un dažas maksas progr.

    AtbildētDzēst
  4. ja nav noslepums, kada tev , Laine , ir izglitiba? ,minejumi vai nu datorgrafikje vai valodneice :)

    AtbildētDzēst
  5. tu esi zelta gabaliņš - šito visu sarakstīt, tāds laika patēriņš!!!
    Man ar blogošanu lielākais un arī jaukākais atklājums bija Picasa - līdz tam nemaz i nezināju par tās eksistenci. Es jau tāpat līdz šim kaut izmuļļāju savas idejas ar bildēm - latviski runājot "čerez že", bet Picasā tas ir tikai klikšķa attālumā :)
    Man iepatikās Picasā taisīt filmiņas no bildītēm - ja ir daudz attēlu un visu gribas parādīt, tad likt vienu pēc otras ir gari un sarežģīti, tad nu ar vienu klikšķi visas bildes ielādē "filmiņā", vēl pa virsu var uzlikt mūziku un aiziet :) Vienīgā problēma, bloggers pēc tam negribēja to filmiņu ielādēt, tā ka nav pat ko parādīt kā piemēru (kaut gan vienā blogā tomēr man izdevās ievietot - http://ulubele.blogspot.com/2010/08/kakeni-rigas-pilsetas-dzivnieku.html - tas mans pirmais "slīcināmais kucēns")
    Blogu saistībā neko citu nevaru iedomāties, ko būtu jaunu sākusi lietot, bet ar ikdienā lietojamām programmām ir tā, ka tās jau tiek lietotas automātiski... Ja ko interesantu atcerēšos, tad pastāstīšu :)

    AtbildētDzēst
  6. Diemžēl, neesmu lietojis Tevis nosauktās programmas, bet par pēdējo ir komentārs.
    Jebkuram datoram ir taustiņš "PrtScr" (print screen). Ko tas dara - iekopē datora ekrāna attēlu datora atmiņā. Un ārā to var dabūt iekš Paint/Photoshop/Gimp/cita_tava_mīļākā_programma nospiežot Control+V. Un nav datoriņš jāmoka ar liekām programmām...

    AtbildētDzēst
  7. Ak mans dievs! Es gandrīz aizrijos ar ābolu no pārsteiguma! Man pirmo reizi komentāru ierakstījis vīrietis! Žēl, protams, ka anonīms!

    Klau, tikko nospiedu tevis ieteikto Prt Scr un nekas man te nenotiek, goda vārds! Ko es daru nepareizi?
    Nekāds ekrāns man nesaglabājas un vispār nekas nemainās...
    Labi, ka tu uzrakstīji savu komentāru, jo varbūt tiešām datoram tās ir mokas? Kā izpaužas datora mokas? Man liekas, ka nekādi izpildījuma kvalitāti tas nemainīja... Man jau to programmu tā ir pats minimums! Nu vēl tikai dažas: kas pārvērš bildi krustdūriena zīmējumā, kas ļauj uztaisīt smieklīgus ģīmīšus, kas ļauj apskatīties savu māju zemeslodes virsū... :DDDDD Daudz smieglīgu bet mīļu programmiņu! Un šitas "Desktop to photo" fotoaparātiņš ir tik mīlīgs. Un izdara visu ko man vajag... Jo - mēģinu vēlreiz - neke; nekas nesanāk PrtScr man nestrādā....


    Otrajam anonīmajam -lūdzu tev arī atbilde uz tavu jautājumu - neesmu nekāda datorgrafiķe - pat par PrtScr nezināju :DDDDDDDDDDD
    Tad sanāk, ka esmu valodniece!!! :DD

    AtbildētDzēst
  8. Man kā valodniecei:)) visu laiku sanāk domāt, ka Laine ir (dzimusi) literāte, riktīgi! sižeti sakarīgi, izklāsts perfekts un valodiņa raita... un iedvesmo uz viskautko - savā sirmā vecumā par iemācījos kniepadatas lietot (tas gan bija bilžu nopelns;))! hm, varbūt tur arī pedagoģija jāpievelk (kā iedzimts talants)?:D

    AtbildētDzēst
  9. ja nospizh prtScr, tad bilde uztraisas ,kas ir uz ekraana , bet nu tas ir kaa funkcija copy... vajag arii paste :)
    tad nu ver valjaa programu , kas raada bildi un uztaisi paste !
    meegjini velrei, Laine! Tev izdosies ! :)

    AtbildētDzēst
  10. Lai darbotos PrtScreen tas jāspiež vienlaikus turot arī taustiņu Ctrl. un tad aizejot uz Paint - vnk Paste un būs identiska bilde kā tajā brīdī redzamais ekrāns.
    P.S. Es neesmu anonīmais vīrietis, kas rakstīja pirmo komentāru par PrtScreen :)

    Un vēl - Laine, liels paldies par tik izsmeļošu apkopojumu :) Es ar līdz šim nezināju kā tādas kolāžas taisīt. Tā kā būs jādabū savā kompītī Picasas programma un tad varēšu stāstīt par panākumiem :)

    AtbildētDzēst
  11. Jā, tagad man izdevās, paldies abiem anonīmajiem palīgiem! :DDDDD
    Tikai tagad man tāds retorisks jautājums - kāpēc lai es iekopētu bildi no sākuma Paintā un tad saglabātu, ja man atliek vien nospiest mazā fočikiņa podziņu šitai feinajai programmelei un bilde saglabājas JPEG formātā manis iepriekš norādītajā mapē uzreiz un tad es no tās mapes ērti apstrādāju visas fočenes tāklāk Picasā kā parasti!!!?...
    Bet paldies par tādu izglītošanu, jebkurā gadījumā - es tiešām nezināju par tādu iespēju. Tāpat esmu totāla old school, kas attiecas uz visādu saīsņu izmantošanu! Nu gluži caur EDIT-COPY-EDIT-PASTE jau8 nē, bet ar iezīmēšanu un peles labo taustiņu COPY gan... Man tā ir ērtāk, kā atcerēties visas neskaitāmās kombinācijas... Tā manas smadzenes iekārtotas... :D


    Un, Dzintra, sarkstu un bālēju no komplimentiem - paldies, paldies (ņizkijs paklons)

    AtbildētDzēst
  12. Paldies Lainei par kārtējo izsmeļošo rakstiņu!
    Vienmēr ar prieku skatos Tavu blogu - man līdz tādam augt un augt. Ir lietas, kuras nezinu tāpēc, ka nezinu un tādas, kurām neatliek laika - sameklēt - atrast - izmēģināt/pielietot... Varbūt ar Tavu padomiņu ātrāk tieku pie kāda uzlabojuma! :)

    AtbildētDzēst
  13. Paldies, Laine! Picasa izrādās manā datorā jau bija ievilta (droši vien pēc tevis jau kaut kad sen pieminētā), taču nebiju iedziļinājusies. Un tieši kolāža ir tas, ko visu laiku centos atrast citās datorā esošās programmās. Beidzot esmu tikusi pie kārotā un noteikti izmantošu arī savā blogā un ikdienā.

    Tev izdodas arī raksti, kas nav saistīti ar rokdarbiem!

    AtbildētDzēst
  14. o, šitas labs, nevarēju saņemties, sameklēt kaut ko, kas nebūtu tik smags kā adobe photoshop, ko mans kompītis nevarētu pavilkt, bet, lai varētu taisīt kolāžas.

    AtbildētDzēst
  15. Pcasa vispār ir baaaigi ērts un primitīvi ģeniāls darbarīks! Drusku man brīžiem prasās pēc fotošopa opcijas rediģēt kādu bildes rajonu, izgaismojot, vai tml, bet ātrai apstrādei Picasa man ļoti patīk!

    AtbildētDzēst
  16. Arī mans PALDIES Tev :)) Un eeeeee, vēl būtu priecīga, ja Tu padalītos ar to programmu, kas pārvērš bildi krustdūrienā ;)

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!