Par dzelteno džemperi un batikas krāsu.

20:28

Pirms nedēļas biju izskrējusi uz Mālpils dārgo angāru medījumos un pārvedu mājās vairākas jaukas lietiņas, tostarp tuniku/džemperi izbalējuši dzeltenā krāsā.


Tā cena, 2,50LVL, bija netaisnīgi augsta balējuma pakāpei, bet, tā kā pārdevēja jau man bija atlaidusi cenu vairākām precēm un džemperītis man tāāā patika, nolēmu pakaunēties/nekaulēties un samaksāt prasīto summu. Pārvedu savu bālģīmīti mājās un vēl aušīgi izmazgāju kopā ar melnbaltu blūzi (man likās, ka humpaldrēbes, izgājušas caur uguni un ūdeni, vairs sen neplūk, bet kļūdījos). No bāli dzeltena mans džemperītis pārvērtās par pelēkdzeltenu... Principā, ja vēlējos viņu vilkt mugurā, man bija tikai viena izeja - beidzot veikt eksperimentu ar auduma krāsu! Uh, ko tādu esmu vēlējusies darīt jau no skolas laikiem, kad biju kritusi uz oranžo krāsu  - biju gatava kaut visu garderobi šajā apelsīnu krāsā nokrāsot!

Un, nesen arī Plūmīte savā blogā eksperimentēja ar tekstila krāsām, atgādinot, ka tas taču nav nekas nenormāli sarežģīts!
Cēsīs "Zelmas radošo lietu darbnīcā" pēc pārdevējas ieteikuma nopirku batikas krāsu  par 1,90 LVL spilgti dzeltenā krāsā un, tiklīdz atradu brīvāku mirkli, ķēros pie lietas!

Izlasīju instrukciju:
Vajag bļodu, 6l ūdens, gumijas cimdus (izlīdzējos ar plastmasas kulītēm).

Iebēru krāsu puskarstā ūdenī (rakstīts 40-60 grādus karstā), samaisīju un iepeldināju ūdenī džemperi.
Un atstāju uz stundu - tieši kā rakstīts instrukcijā.


Un tad ar to saviļņojošo "Lieldienu olu" sajūtu (nu ziniet, to, kad ar aizturētu elpu skatās, kas iznācis) , vilku džemperīti laukā! Pirmajā mirklī likās, ka viss izdevies perfekti! Izskaloju, iemetu veļasmašīnā lai izspiež lieko mitrumu, uzmetu uz radiatora žāvēties.

Un nākamajā dienā, izejot uz terses un aplūkojot darbu dienas gaismā secināju, ka karmiskais vārdu salikums "Batik Tekstilfabe" uz krāsas paciņas ir darījis savu - mans dzeltenais džemperītis kļuvis raibs un pleķains - batikots! It kā jau lielos vilcienos - apģērba gabals tiešām kļuvis reizes 5 spilgtāks, tomēr pleķus var ievērot. Dažas bildes pierediģēju, lai jūs saprastu, kur vaina. Tagad man būs jauks džemperītis, ko valkāt pa māju un pastaigās pa Zaubes mežiņu! ;D



Viela pārdomām:
* Tagad netieku gudra, vai tas dēļ tā, ka uz paciņas rakstīts, ka krāsa nedarbojas uz poliesteri un manā džemperītī ir 40 % poliestera...
* Varbūt pie vainas tas, ka nepietiekami izmīcīju un izspaidīju džemperi krāsūdenī - kaut gan instrukcijā nekas tāds nemaz nebija teikts...
* Iespējams, ka divtik dārgākā krāsa, kas paredzēta krāsošanai veļasmašīnā, būtu devusi labākus rezultātus, taču, bāc, tā maksā dārgāk par džemperi - tas nav necik fifīgi!

Tomēr noteikti iegādāšos krāsu vēl kādreiz, lai eksperimentējot izbatikotu kādu baltu audumu!

You Might Also Like

21 comments

  1. Es esmu ļoti vīlusies un vienlaikus ļoti gandarīta. Vīlusies, ka nesanāca tik brīnumaini un vienmērīgi, kā biju iedomājusies, un gandarīta, ka vispirms to visu izlasīju pie Tevis, nevis iztērēju naudu par krāsām un saraibināju kādu esošu apģērbu. Vārdu sakot, vērtīgs ieraksts, paldies.

    AtbildētDzēst
  2. ... bet ja jau tā ir batikas krāsa, tad cita rezultāta nemaz būt nevarēja - tie "pleķi" taču ir izcila batika! Kur ir problēma?
    Tā kā tas izskatās bildē, pa manam ir OK, varbūt dabā izskatās kaut kas nepieņemams... Nu nezinu, vai var būt batika bez pleķiem... Vienkārši katra tekstilkrāsa, acīmredzot, ir paredzēta konkrētam rezultātam

    AtbildētDzēst
  3. Call me crazy, bet man arī patika un patīk!Tagad tev ir džemperis vienā eksemplārā. ;) Aga

    AtbildētDzēst
  4. Diān - tu esi vīlusies? :D
    Padomā, kā es jutos? :DDDD
    Labi, ka eksperimentēju ar humpīšu džemperi!
    Bet es pieļauju, ka to krāsu ir dikti daudz - katrai kompānijai citādas. Tāpēc es nemaz, nemaz degunu nenokaru un esmu gandarīta, ka atkal jau dzīvē darbošanās un eksperimentu rezultātā izdevies ko jaunu iemācīties un saprast!

    AtbildētDzēst
  5. Aga, man patiktu, ja būtu tā batika uzkrītošāka, bet te - ne šis ne tas! Eu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jauns plāns - nopirkt, piemēram zaļu krāsu un mēģināt vēlreiz!

    AtbildētDzēst
  6. Ines, es tak no šitām lietā ne bū ne bē - paļāvos uz pārdev;ēju, kura, ja ne gluži ar putām uz lūpām, tad pavisam noteikti man ieteica so krāsu. Kad pārvedu mājās, it kā lasīju, ka batika, bet vadoties pēc sav;am neesošajām zināšanām šajā jomā, iedomājos, ka krāsu var izmantot ARĪ batikošanai, ja attiecīgi apstrādā un sagatavo audumu (nu tur sasien, utt.). tāpēc rezultāts mani pārsteidza. Un, kā jau minēju - tagad es ZINU! Varbūt ka tas pat ir lielākais ieguvums no šitā notikuma! :D

    AtbildētDzēst
  7. es šajā jautājumā patiesībā neko nezinu un nemaz neesmu mēģinājusi, bet man bija licies, ka batikošana jau ir tā štelle, ka rezultāts ir raibs. ar sasiešanu jau tikai panāk dažādākus rakstus un daudz maz kontrolē to rakstu. Un protams, ka ja gribas uzkrītošāku rezultātu, tad vajadzētu citu krāsu. :)
    es domāju, ka zaļa varētu izskatīties labi :) un džemperis ir riktīgi foršs :)

    AtbildētDzēst
  8. Agnes, būtu man tavs domu gājiens... :)

    AtbildētDzēst
  9. Laine, batikošanai ir cita krāsa un [vienmērīgai] krāsošanai - cita. To man stāstīja pārdevēja. Tikai pēc Tava stāsta sanāk, ka pārdevēju stāstītajam nevar ticēt :)
    P.S. Paldies par linku :P

    AtbildētDzēst
  10. es jau ar ne bū, ne bē un arī parasti paļaujos uz pārdevēju - būsim zināt, ka jātic vien tam, kas uz iepakojuma rakstīts :)
    Bet batika tik un tā ir sanākusi ļoti smuka. Vienīgi, ja dabā tā krāsa ir bāla un nekāda, tad toč vajag zaļo uzbliezt pa virsu - vairs jau nav ko zaudēt :)))

    AtbildētDzēst
  11. Sveiki, te "Zelmas" pārdeveja, kas ieteica jums šo krāsu. Sēžu,lasu un mulstu! Ļoti atvainojos par jūsu neveiksmi ar krāsošanu! Pati šo krāsu neesmu izmēģinājusi, bet, paļaujoties uz citu cilvēku atsauksmēm, droši teicu to, ko teicu. Un, varbū tas tiešām ir saistīts ar 40% poliesteri džemperīša sastāvā.. :( Nezinu.. Tagad būs iemsls pašai paeksperimentēt ar šo krasu! Paldies, ka publiskojāt savu pieredzi! Un vēlreiz, atvainojos!

    AtbildētDzēst
  12. Domāju, ka viss ir labi un esi tikusi pie oriģināla džempera! :) Batikas krāsa, cik esmu mēģinājusi krāsot, darbojas kaut kā līdzīgi principam - krāso košākas tās vietas, kuras pirmās pieskaras krāsošanas šķidrumam. Esmu krāsojusi arī kokvilnu, parasto - šī krāsa izdarās tieši tā - sākumā atdod savu "spēku" pirmajām pieskares vietām. Parasti krāsojamo mērcam saņemtu murskulītī, ne līdzenu, plakanu glīti iemērcam - iespējams, tad rezultāts būtu citāds.

    AtbildētDzēst
  13. Inuta, nekreņķējiet! Visi esam tikai cilvēciņi šai zemes virsū! Un tāpēc ieguvu labu pieredzi un pārliecību, ka atkal pirkšu batikas krāsu - tikai citam mērķim - batikai :D! Man pat sāk rasties idejas, kā piemēram nokrāsotos dzija vai dažādu krāsu audumi vai kedas,utt! Nav jau nekāds lielais zaudējums, turklāt domāju, ka ja saņemšos nopirkt veļasmašīnas krāsu (tā man liekas ir lielai porcijai) varu krāsot vēlreiz!
    Sintija - džemperītis pēc krāsošanas izskatās spilgtāk dzeltens ar vāju pleķainu batikas efektu. Ja uzšaušu pa virsu kādu tumšāku krāsu, tad gan varētu kaut kas oriģināls sanākt, ne?

    AtbildētDzēst
  14. Tev ir tas variants, kurš liek minēt par izcelsmi! :) Ir taču tādas džinsenes - it kā sasmērētas ar krāsu utml.
    Lai veicas turpmākajos krāsošanas atklājumos!

    AtbildētDzēst
  15. hmm. nākamreiz pamēģini krāsojamo auduma gabalu kārtīgi izmērcēt tīrā ūdenī pirms liec krāsas katlā, jo tā krāsa vienmērīgāk pieķeras audumam. Vismaz vilnu krāsojot tas ir obligāts pasākums. Lai veicas turpmākajos darbos!

    AtbildētDzēst
  16. aaaaa un vēl nekaitē pāris minūtes kārtīgi pamīcīt un pamaisīt to krāsojamo audumu iekš tās krāsas.

    AtbildētDzēst
  17. Lieliski padomi, Zummzume.
    Man tak atkal jauns kāzuss šinī sakarā - vakar pirmo reizi pēc krāsošanas izmazgāju džemperīti kopā ar citām gaišām drēbēm - tā nu manas mammas baltās bikses tagad ir rīta urīna krāsā un Niklāva zeķītēm dzelteni valnīši! :DDDDDD

    Vels, ku forši man iet! :D

    AtbildētDzēst
  18. negribu vēlreiz pārlasīt, bet ko tu izmantoji kā kodinātāju? noteikti vajag pieliet etiķi, jo batikas krāsas parasti (arī vilnas un citas man zināmās) ir jākodina.
    rādās, ka tavai mammai būs dzeltenas bikses un mazajam zeķītes.

    AtbildētDzēst
  19. Nekādu kodinātāju neizmantoju, jo augstākminētajā pamācībā rakstīts, ka tas jāpielieto vien tad, ja darbojas ar zīdu... Nu bet laiks iet un viss plūst un mainās - džemperis tiek nēsāts uz nebēdu un kalpo kā ērtākais mājas apģērba gabals! Un par dzeltenejiem plankumiem kā sākumā maz satraucos, tā aarī tagad!
    Bet, protams nākamajam eksperimentam esmu daudz vairāk vismaz teorijas pusi sagatavojusi!

    AtbildētDzēst
  20. He, nejauši ieklīdu, jā zummzum ir izcili padomi, vispirms apģērbs jāizmazgā.
    Batikas krāsa nenozīmē, ka rodas batika:D- batiku veido sienos, aptinot utml. ar šo krāsu, ja kas var pat apgleznot;)- es savā laikā apgleznoju ar batikas krāsām aizkarus. Tie ir jau 15 gadus veci, un tik pat koši!
    Tā un tālāk, bļoda Tev maziņa, pārāk saņurcīts Tev tas džemperis tur bija, tāpēc radās pleķi!!!!
    Iesaku tomēr batikoto izgludināt, un pirmā reizē noteikti nevajadzētu likt kopā ar citām veļām:D
    Vēl forši teiksim audumus var stilizēt ar šo krāsu, tik vēl vajag medicīnas parafīnu!

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!