Miķeļdiena. Skolā.

09:43

Izsenis šo dienu sauca par Apjumībām jeb Appļāvībām, jo šajā dienā pēdējo reizi tika pļauta labība. Un svētkus svinēja ap 21./23.septembri, kad dienas un nakts garums izlīdzinājās.
Mūsdienās.... Nu mūsdienās ir Miķeļi. Bagātais Miķelis vezumā ved sulīgākos burkānus, lielākos ķirbjus, gardākos tupeņus un citas dabas veltes.

Ir jau interesanti aplūkot kabaču mašīnas un ķirbju mājas, bet manā gaumē tomēr ir pašas dabas veidotie brīnumi... Tāpēc ceru, ka ar laiku dažādās gaumes pakāpēs sagraizītos dārzeņus nomainīs dārzeņu un puķu dobju izcilnieku izstāde. Un tā vietā, lai nedēļām ilgi šos dārzeņus aplūkotu, drīzāk Miķeļos skolā varētu uzrīkot vienu kārtīgu ballīti ar veģetāru izēšanos! Dārzeņu restorāns! Padomājiet tikai- svaigi dārzeņi, dārzeņu salāti, zupas, grilēti, cepti, tvaicēti, sautēti un citādi apčubināti dārzeņi! Dārzeņu un augļu sulu kūre, kabaču, burkānu, kūkas, ābolu pankūkas vēl un vēl!
 Un galu galā dārzeņi skaistumkopšanā, dārzeņi dziju krāsošanā, dārzeņu atstātie zīmogi uz tekstila!

Tikmēr šogad, kā katru gadu (nez` kurā gadā šī tradīcija ienāca Latvijas skolās?)- Miķeļu tirdziņš. Man nav aizspriedumu pret šādu andelēšānos un pat ne pret to, ka darījumos tiek izmantota īsta nauda. Jo ieguldītais darbs taču arī ir īsts. Bet man ir nepatīkami, ja redzu, ka mazais tirgotājs nav piedalījies preces gatavošanas procesā. Taču neesmu to radikāļu vidū, kas uzskata, ka mazajam nedrīkst palīdzēt pat nedaudz. Tāpēc jau Mazajam ir savi Lielie, lai izlīdzētu brīžos, kad mazās rokas vēl nav gana lielas.

Mūsmājās gatavošanās Miķeļiem šogad bija caurcaurēm ģimenes kopdarbs. Ideju par rotām iesāku es. To, ka tās gatavosim no ragiem, izdomāja tētis. Dēls piemetināja, ka varot gatavot rotas arī no mežacūku zobiem. Niklāvs urba caurumus un kopā ar māsu vēra krelles un kulonus. Es izdomāju tirdzniecības stenda dizainu un vīri to realizēja.




Pēdējā brīdī mēs ar Emīliju izdomājām, ka varētu paķert līdzi arī sulu spiedi un ābolmaisu. Tāpēc mūsu ģimenei šajā Miķeļdienā bija divi mazie bizesi- rotu un sulu.
Rotas par nieka 0.30EUR/gb aizgāja ātri un arī pie sulu stenda izveidojās rinda. Andele pie sulas bija tik dzīva, ka es pati uz Miķeļdienas kopējo piedāvājumu pat nepaskatījos! Bērni gan sapirkās mājās ceptus labumus un saldākos no āboliem (tā esot bijis rakstīts :)).


Manuprāt kopējā pasākuma gaisotne bija draudzīga un gaiša. Visi tirgotāji savas preces notirgoja un iegūto naudiņu lielākoties turpat uz vietas arī iztērēja.

Mēs ietirgojām vairāk kā paspējām iztērēt, tāpēc tagad mums mājās ir kasīte, kurā var pasmelties sīknaudu, ja sagribās kādu našķi ceļā no skolas.:)

You Might Also Like

5 comments

  1. ...ļoti labas idejas! mums vēl tik būs tās diena!

    AtbildētDzēst
  2. Super ideja par ābolu sulu, tāds variants nav piedzīvots:)

    AtbildētDzēst
  3. Mums šodien ir Miķeļdienas tirdziņš. Bet mums nav ar īstu naudu bet ar pupiņām jānorēķinās, ko katram iedala. Mums bija pašu cepti cepumi, dekoratīvie ķirbīši, āboli, žāvēti āboli un dažas manas jūras rotas un tamborētās puķītes.

    AtbildētDzēst
  4. Laine, arī man bērna iesaistīšanās vai iesaistīšana liekas obligāti nepieciešama preces izgatavošanā, ja tas ir tirdziņš viņa skolā, dārziņā:) Mums šis pasākums parasti notiek Mārtiņos un arī ar īsto naudu, taču cenas ir superzemas, drīzāk - simboliskas, kā arī lūgums neaizrauties ar pārdodamās preces apjomu:) Parasti ir daudz ēdamlietu, īpaši izceptu gardumu, kuras labi tirgojas jau tāpat, bet nereti pārdevēji ir bijuši tik centīgi, ka vēl radījuši īpašu iepakojumu! Bērni paši ir vēruši dzērveņu krelles, taisījuši galvas rotas indiāņu stilā, pārdevuši savus mākslas darbus... šim gadam daži jau laicīgi sāka gatavot termomozaīkas...

    AtbildētDzēst

  5. TIEŠĀ LOVE Pareizrakstības SOLUTION 2 dienu laikā ... DR ZADSON

    Sveiki visiem esmu par šo blogu, lai apliecinādams par labestību EDUDU ZADSON templis manā dzīvē, lai palīdzētu man atvest savu zaudēto mīlestību telpā 48 stundas. Es redzēju, komentārus par to, kā viņš palīdz cilvēkiem grozīt šķelto attiecības un atkal zaudēto mīlestību un decicded ļaut viņam palīdzēt arī man, kad es pazaudēju savu ex pirms 5 mēnešiem. Samazināt to visu Īsumā tas ir pierādījumi par viņa ātru rezultātu, kas reuslted man apliecinādams par saviem labajiem darbiem. Ja jums ir šādā situācijā, raudāt ne vairāk, bet sazināties ar ārstu Zadson uz eduduzadsontemple@yahoo.com un piedzīvot pārsteidzošu pagriezienu ap savu situāciju ...

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!