Nu tad pamazām par šūšanas nodarbībās iegūto...

15:31

"Nodarbības" patiesībā ir pasniedzējas Mudītes Blūmas lietotais termins.
"Tos īsti nevar nosaukt par kursiem,"- teica pasniedzēja, kad zvanīju viņai pirmo reizi - "jo šeit sanāk kopā meitenes ar ļoti dažādām priekšzināšanām, katra uzdod sev interesējušos jautājumus un katra šuj savām spējām atbilstošus darbus, pamazām apgūstot aizvien jaunus trikus un tehnikas! "

Un es jums teikšu atklāti - abas teju trīs stundas garās nodarbības es pavadīju burtiski (jo pati to piefiksēju) ar atvērtu muti, klausoties un apēdot pasniedzējas teikto karotēm! Tās divas reizītes, kuras man palaimējās būt klāt rosīgajā šūšanas klasē bija ārkārtīgi noderīgas informācijas pieblīvētas, turklāt vēl papildinātas ar praktisku darbošanos!

Tagad pat nezinu, kā lai sāk dalīties ar jums pareizā secībā, lai nerastos informācijas haoss un lai pārāk neaizplūstu teorijā... Jo tīri teorētiskā šūšanas daļa ir redzama daudzos blogos, mājas lapās un kaut vai youtube.com... Vesela virkne videopamācību ir šeit - Videojug.com!


Kamēr bildes vēl top, pastāstīšu pamatu pamata lietas, kuras nemitīgi uzsver pasniedzēja (jāpiebilst, ka viņas teiktais vairāk attiecināms uz apģērbu šūšanu):


1) Jebkuru jaunu audumu pirms šūšanas obligāti jāizmazgā vai jāizmērcē un tad jāizžāvē, jo audums mēdz sarauties (ļoti tipiski tas ir linam, kokvilnai un citām dabīgajām šķiedrām). Pretējā gadījumā saraušanās notiks pie jau gatavā izstrādājuma pirmās mazgāšanas! 
Un tagad tā arī daru... Lai kā arī man patiktu gludenie no "Abakhana" vai "Mežrozes" pārvestie audumi, bez žēlastības lieku tos iekšā veļasmašīnā! Meitenes jūs būsiet pārsteigtas, cik ļoti saraujas daži audumi! Nu teiksim 23 cm garš gabaliņš kokvilnas auduma paliek par 22,1cm - tā ir būtiska atšķirība! Iedomājieties, cik liela saraušanās notiek 220cm garam segas pārvalkam, ja tas šādi saraujas pēc mazgāšanas?...
Tiesa, jāpiebilst, ka nākamreiz pamēģināšu tikai izmērcēt, jo pāris kokvilnas audumi pēc mazgāšanas zaudējuši krāsu un saburzījušies un burzījuma vietās izveidojušās bālas strīpas...

2) Pirms uzsākt auduma detaļu piegriešanu, bieži vien svarīgi ir ievērot t.s. taisno diegu audumā!!! 
Ja iedomājamies, ka piemēram, lina audums ir austs uz stellēm, tad ir diegi, kas savērti vertikāli (velki) un diegi, kas savērti, jeb saausti horizontāli (audi). Šie velki tad ir tie "taisnie diegi", kuri jāņem vērā .
Tas pasargās jūs no iespējas pēc mazgāšanas ieraudzīt, ka rūpīgi šūtā krekliņa vai svārku vīles ir sagriezušās jeb aizslīdējušas uz sāniem! 
To jau nu būs pieredzējusi ikviena no mums - veikalā nopērkam smuku (parasti trikotāžas) krekliņu un jau pirmā mazgāšana nozīmē arī šī krekliņa "nāvi", jo tas ir palicis platāks vai sānu vīles ir sašķiebušās! Man nācies šādus krekliņus iegādāties gan "Cubus", gan "Reserved", gan citos masu apģērbu veikalos. "Iemesls viens - tur Ķīnā, kur milzīgās ražotnēs ik dienas tiek uzštancēti tūkstošiem krekliņu, u.c. apģērba gabalu, audums pirms griešanas tiek salikts neskaitāmās kārtās" - skaidro Mudīte Blūma - "Tad milzīgi robotizēti naži izgriež piegrieztnēs paredzētās daļas. Ja varbūt virsējās desmit kārtas vēl daudz maz iekļaujas "taisnā diega" principā, tad apakšējās jau vairs diez vai!" Tā lūk veidojas nekvalitatīvs apģērbs!

Palasiet informāciju par taisnajiem diegiem šeit.

3) "Labā ateljē visu piediedz!" - nemitīgi ar koķetu smaidu sejā atkārto pasniedzēja. Slinkās/kie lietojot spraužamadatiņas, bet čakla un rūpīga šuvēja visas detaļas pirms šūšanas piediedz ar 1:1 cm piediegšanas vīli. 
Nu šī ir daļa, ko pārsvarā neievēroju, jo mums mammām tiešām nav tik daudz laika... Bet! Ja šujat apģērbu, kurā paredzēts iziet tālāk par mājas slieksni un gribat ar to būt lepnas - iesaku šo padomu ņemt vērā!

4) Jebkuru piediegto vīli, pirms šūšanas ar šujmašīnu, nogludina (ar gludekli nospiež) caur mitru marli! Kad taujāju, kāpēc tieši marli, pasniedzēja atbildēja, ka laikam jau tāpēc, ka tā ir pietiekoši plāna, lai nerastos lieks mitrums/slapjums uz apģērba.

5) "Labā ateljē diegus vīļu galos nevis šuj turp atpakaļ, lai vīle neirtu, bet gan sasien mezgliņā!" - arī šo teikumu pasniedzēja atkārto vairākkārt! Tas gan vairāk attiecas uz apģērbu šūšanu un redzamajām vīlēm.
Personīgi es jau tā esmu pieradusi uzdragāt turp atpakaļ abos galos, ka šo info pieņemu vien zināšanai...

6) Uzsākot šūt ar šujmašīnu, diegu galus pietur! Un ne tikai tāpēc, ka augšējais diegs var izsprukt no adatas, bet arī tāpēc, ka šis pats augšējais diegs var tikt sabakstīts kuģītī.
Man tā ir gadījies vairākkārt... Tagad jau vairs ne, protams, bet pirms tam gan... Sevišķi šujot plānus audumus...

7) Nevajadzētu šūt ātri. Arī pasniedzēja piekodina: "Nekas šeit nenotiek ātri!" Šūt akurāti  - nozīmē NEšūt ar pilnu pedāli grīdā ikreiz, kad nolaista šujmašīnas pēdiņa!
Atkal jau - laiks, laiks, laiks... Es pati allaž fanoju par žiperīgajiem projektiem, taču jāatzīst - īsās vīlītes, stūrīši, pagriezieni, utt - tās ir vietas un lietas, kurās lēna šūšana ir vienīgais ceļš uz kvalitāti!

__________________________________________________________________________

Tas iesākumam, pirms ķeramies pie pašas šūšanas... Bez bildēm droši vien pagrūti un izskatās pēc sausas teorijas. Taču es to visu atceros no galvas un nerakstu jums no klades. Šīs ir lietas, kas palikušas atmiņā, un atbildējušas uz daudziem maniem jautājumiem


Nākamreiz, kad rakstīšu par nodarbībām, pastāstīšu, kādus šujaparātus un izmantojām!


You Might Also Like

19 comments

  1. Paldies, ka padalies ar nodarbībās gūtajām gudtrībām.
    Savulaik, kad vēl nemācēju nostiprināt diegu ar turp šurp šuvumu, tad sēju mezgliņu, nu re, kā labā ateljē.

    AtbildētDzēst
  2. Ja, jā, jā, es VIENMĒR piediedzu un VIENMĒR sasienu diegu galiņus. Man to skolā iemācīja :D Kad skatos bildes, kā citas dara ar tām adatiņām, tad liekas, ka es kaut kā pa veicai modei rīkojos :D Turklāt, ja šuju tā ar adatiņām, tad pēc tam man pilna mute ar viņām, jo ņemot laukā nevis saduru spilventiņā, bet turu ar lūpām :D tāds man niķis, no kura nevaru tikt vaļā :D

    AtbildētDzēst
  3. kāds feins īsais ieskats šūšanas mākslā - jāsaka, ka sajutos baigā profesionāle, jo to visu zinu :), lai gan ar šūšanu esmu uz lielu "Jūs".

    Kaut gan, visu laikam tomēr nezinu, jo 4.punktu īsti nesaprotu - ko tieši nogludina un kā pēc tam ar šujmašīnu var šūt???

    AtbildētDzēst
  4. :) Interesanti izlasīt, ir , protams, savs viedoklis, bet baigi atgādināja skolas laika mājturības stundu. Laikam pasniedzēja ir vecā kaluma meistars.

    AtbildētDzēst
  5. Paldies par atgādinājumiem! Es zinu par tiem, bet bieži grēkoju un maz no tiem ievēroju tieši, kā, Laine, Tu, minēji - laika ekonomijas dēļ!
    Mazgāšanu tā paša laika ekonimjas dēļ aizstāju ar mitru gludināšanu - arī "labi" saraujas. Labumi no šī, ko esmu atklājusi - nesaburzās tik ļoti, cik izmazgājot - īpaši Mežrozes kokvilnas audumi: ja tie mīkstākie, tad pēc mazgāšanas izskatās kā jau vairākkārt lietoti. Vēl nav jāgaida kamēr iziet skalošanas/mazgāšanas cikls, nav jākarina, vēl jo vairāk, ja nav kur izkarināt un nav jāgaida izžūšana. Par žūšanu vēl - ja nu nerodas brīvs brīdis tieši īstajā gludināšanas stadijā, tad tas viss žūstošais var iekalst un izgludināt tādu jau ir sarežģīti. Un kad tad es šūšu savus ķiņķēziņus?! :D
    Bet tām, ka šuj apģērbu, šie nosacījumi ļoti nepieciešami kvalitātei.

    AtbildētDzēst
  6. Inese... Pieņemsim, ka piediegto kabatu nogludina pirms piešūšanas...
    Iveta - tur jau tas prieks, ka katram ir viedoklis!
    Droši padalies! Veido šo rakstu interaktīvu!

    Tikai meitenes - neviena no mums ar adatu rokā nav piedzimusi, tāpēc raksts vairāk domāts entuziāstēm, iedvesmotām meitenēm, kuras sasparojušās nopirkt šujmašīnu un nu nezin, no kura gala sākt!

    Sintija - piekrītu! Pasniedzēja savus teikumus tendē uz apģērbu (kostīmu, kleitu) šūšanu! Vai tad plīša zaķim nu iesim visu gludināt?

    Bet vai tad zināšanas par to, kā ir teorētiski pareizi mūs nepadara gudrākus un pārliecinātākus?

    Good for nothing - es ar tās adatiņas mutē bāžu.:) Cenšos to darīt, kamēr mazie neredz, bet pārsvarā jau gan tas notiek neapzināti...

    AtbildētDzēst
  7. Piemēram, par auduma mazgāšanu.
    Es to jau minēju portālā www.calis.lv rokdarbnieču tēmā "Šujam pašas"- man ir fobija uz svaigiem veikala audumiem, vienmēr tos izmazgāju- zinot to ķīmijas procesu, kam cauri iet diegs, beidzot jau ar veikala plauktā izvietoto baķi (tas pats attiecas arī uz apģērbu, kas nav virsdrēbes). Nu lūk, un mazgājot es noteikti apstrādāju malas, citādi, reizēm audums var saiet tādās "lupatās", šo man savā laikā skoloja tekstilmākslas pasniedzēji. Tas pats lins, ja tas ir irdens, es NOTEIKTI apstrādātu malas, pirms lieku veļasmašīnā! viss citādāk, ja saudzīgi mazgā ar rokām, tad tas mazāk nozīmīgi.

    Nu par to piediegšanu, es domāju, te nav ne slinkums pie vainas- katra jau saprot, kad vajag piediegt un kad nevajag, kā kurai ērtāk, ir lietas, kur es labāk to izdaru, ir lietas, kur saspraužu un sanāk pietiekami perfekti.

    Par mezgliņiem ar....tas tiešām laikam pie kādas smalkas zīda kleitas piederīgi. Man liekas, ka tīri smuki sanāk nošūt turp un atpakaļ, ka nemana.

    Par marlīti- neprasās..hmm, nezinu, man ir labs gludeklis- ir gan tvaiks, ir gan smidzinātājs (man liekas mūsdienās visi gludekļi tagad tādi).

    Taču, noteikti stāsti, gan jau kas noderīgs ir un būs. Man noder 6. punkts, par 7. nebūtu nekad ienācis prātā, ka tā ir problēma:)- kur var tur šuju ātri, kur nevar tur samazinu gaitu, vai vispār pa dūrienam nākas šūt, lai ir perfekti!

    Jā, un par kursiem, forši būtu ja būtu, kursi especially for ME:)))! Cik pētu Burdu, liekas, ka būs naudas izmešana, vienā jomā par daudz prasmju, citur būs, ka pasniedzējam būs jāstāsta man tas, kas nav iekļauts programmā, lai man pielektu par ko lieta grozās:D

    AtbildētDzēst
  8. piebilde par audumu mazgāšanu - var vienkārši samitrināt ar ūdeni, uzpūš ar špurcamo ( nu tādu, kā logus kad mazgā, pudeli...) un vēl - ne visus audumus var un vajag mazgāt... visvairāk grēko veikali un mēs pašas, jo pērkot audumus, normāli būtu, ja viekals iedotu un mēs uzprasītu informāciju ( rakstisku) - kā tad īsti kopt konkrēto audumu, kāds sastāvs... jo tālāk kad apģērbs jau gatavs - ar nemazgājamiem sākas problēmas, jo neviens vairs neatceras - kāds tad bija sastāvs, kā tīrīt, ķīmiskājā tīrītavā jālūdzas lai tak ņem un tīra.... un par sekām neviens protams neatbild. Bet tas nu tiešām vairāk uz apģērbiem, ne rotaļlietām.

    AtbildētDzēst
  9. Paldies par dalīšanos padomos!
    Tā kā es gan vienmēr sadiedzu, gan mezgliņus sienu, gan šuju lēni, bet ar rezultātu vienalga neesmu apmierināta (un tāpēc šuju maz), tad jāsecina, ka vaina laikam būs tai auduma iepriekš (ne-)mazgāšanā. :)

    AtbildētDzēst
  10. DeDze - pulverizators ir tā štelle! Par to es arī padomāšu....

    Vineta - vēl jau ir tāda lieta kā treniņš!Jo vairāk šuju, jo labāk sanāk!

    AtbildētDzēst
  11. Hello Laine
    Nice to find your blog! I'm reading the english translation which is very cute at times! See you again soon.
    Amber (MamaMoontime)

    AtbildētDzēst
  12. paldies, nu sapratu, ko tu domāji :) (es ar "vīli" sapratu tās, kuras atloka un piegludina, ķipa sānu vīles, tāpēc nepieleca, kā pēc tam ar šujmašīnu tikt klāt :D...)
    Bet ja tā godīgi, tad atceroties man mācīto - mums kā reizi teica, ka nevajagot gludināt piediegto, jo tad iegludinās piedieguma līnija ar visiem caurumiem un iespējamām krokām, ja tā stingrāk piediegts...
    Jāatzīst - ka ir labi visu šito zināt, jo tad uz "pareizo zināšanu" un savas pieredzes bāzes var veidot savu īpašo rokrakstu :)
    Paldies, ka atgādināji šīs patiesības

    AtbildētDzēst
  13. Kārtējo reizi priecājos, ka šis ir mans mīļākais blodziņš :) Un milzīga pateicība par to, ka nesavtīgi dalies ar savām zināšanām, kļūdām, pamācībām. Vakar pašrocīgi uztapināju pirmās ūziņas savam puikam un esmu par to ļoti lepna. Tiesa, tās tapa no mantotas zilrūtainas meiteņu kleitas piedurknēm un daudz darba jau neprasīja. Bet tomēr - pašas veikumiņš. Un galvenais, ka mazais dikti piemīlīgi izskatās. Un tavi padomi ir labi bruģakmeņi ceļā uz citiem darbiņiem. Arvien tik brīnos, kā jūs, blogu mammas, varat visu - gan šūt, gan lasīt, gan blogot, gan ēst taisīt un bērnus audzināt. Nu īstas supermammas. Un tas ļoti iedvesmo arī mums, citām, nesēdēt dīkā :) Paldies, ka jūs esat :)

    AtbildētDzēst
  14. Ir prieks ka kāds padalās ar padomiem un zināšanām. Kaut šuju jau, var teikt, no bērnu kājas, tik un tā man tie šuvumi parasti tādi kaut kādi ķēķa varianti sanāk. Nekad nav bijis laika un apņemšanās skoloties nopietnāk. Kaut sev jaunībsdienās sev blūzes, svārkus un pat kurtkas šuju, ja būtu jāparāda oderes puse ..... uuuu labāk nē :)))) Nu tad esmu apņēmusies druksu paskoloties ar, un prieks, ka ir cilvēki, kas dalās savās zināšanas. :) Paldies par padomiem. :)

    AtbildētDzēst
  15. Paldies,Laine,ka padalies ar jauniegūto info!
    Jā,man īpaši piekliboja Tevis minētais 6.punkts,kura dēļ arī mana " mašīnīte" nedēļu pavadīja šujmašīnu servisā!Izzrādās bija " sarauti" mehānismā diegi!

    AtbildētDzēst
  16. 5.punkts-man kādreiz mācīja, ka pēc vīles nošūšanas, ar abām rokām vīli novelk uz vienu un otru pusi, lai diegs iztaisnojas vienmērīgi. Tas attiecas uz taisniem, gludiem gabaliem. Tā var iztaisnot diegu"krunkas" un garie diegu gali attiecīgi "ieraujas" vīlē. Un tad arī tos mezgliņus sien, lai vīle nenāk vaļā.

    AtbildētDzēst
  17. Runājot par marli- lai cik labs gludeklis, nekad nevar zināt cik "labi draudzēsie" audums ar gludekli un , lai izvairītos no spīdīgām vīlēm, tomēr iesaku izmantot marli. Jo šai reakcijai nav nekāda sakara ar labu vai sliktu gludekli, bet gan to, kā audums reaģē uz karstumu.

    AtbildētDzēst
  18. Man kā reiz kursos māca diegu galus nevis sasiet mezgliņā (ar dažiem izņēmumie, kur to nevar izdarīt), bet nosūt turpu šurpu. Un kam tad ir domāta tāda funkcija šujmašīnā?
    Un par marli - jāpiekrīt IevaiA, nevar zināt kā audums reaģēs uz karstumu, būs vai nebūs spīdums.
    Vineta - ja šuj maz un rezultāts tevi neapmierina, tad diez vai pie vainas būs apstāklis, ka audums nav pirms šūšanas mazgāts.

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!