Šujam mazulim. 3. daļa. Skatāmie.

00:39


Šim rakstam ar šūšanu ir tikpat daudz sakara kā šogad marta vidum ar pavasari, bet parunāt par šo ļoti gribējās. Galvenokārt tāpēc, lai jūs iedrošinātu lieki netērēties, bet arīdzan lai atgādinātu, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Pēc nelielām pārdomām nolēmu zemāk aprunātos/atainotos priekšmetus nosaukt par Skatāmajiem, jo tie savā pamatfunkcijā ir paredzēti mazuļa redzes attīstībai. Bērņukam, kā zināms, piedzimstot normāli nav perfekta redze- tā attīstās pamazām, līdz apmēram 6 mēnešu vecumā vesels mazulis redz +/- tikpat labi kā jūs (nu, ja redzat normāli, protams :)). Lai redzi trenētu ir JĀSKATĀS!:) Tajos mirkļos, kad mazais neguļ, viņš cītīgi vēro. Un te lieti noder pareizi ierīkota vide. Reiz lasīju, ka mazuļa redze attīstīsies arī bez mūsu īpašas piepūles; ka mazais agri vai vēlu sākšot vērot melnos punktiņus griestos (???)... Bet mums punktiņu nav...:) Un, pēc manas saprašanas- attīstība tomēr notiek stimula iespaidā. Tā mēs nonākam pie sarunas daļas par Skatāmajiem. Veikalos nopērkami dažādi- lielākoties vadoties pēc tā, kas patīk vecākiem. Ražotāji ar sirdsapziņu vismaz mēģina iekļaut kontrastējošas krāsas, taču lielākoties skatāmrotaļlietu klāstā ir pie gultiņas liekami karuseļi vai t.s. mobiļi krāsās, kas pielāgotas modei vai interjeram. Un maksā. Atzīšos godīgi: lai arī man jau ir trešais mazulis, grūtniecības laikā uznāca kārdinājums pagatavot (jo nopirkt, kad māku uztaisīt pati, man šķiet kaut kā ne īsti pareizi) īpašu mobili. Pirmajai meitai biju tādu pagatavojusi. Bet tad atcerējos, cik nenozīmīgi īsu laiku šī rotaļlieta kalpoja un metu iecerei mieru. Dūjai šobrīd ir seši ar pusi mēneši. Zemāk uzskaitīšu trīs lietas, kas mums universāli kalpoja mazules redzes un protams arī vispārējo kognitīvo jeb intelektuālo spēju (domāt, atcerēties, analizēt, uztvert, utt.)) attīstībai. Trīs lietas. No tām intensīvi joprojām lietojam vien pirmo. :)

1) Seja. 
Speciālisti saka, ka pirmajā mēnesī mazulim jāvēro priekšmeti, kas atrodas apmēram 30-50cm attālumā, tātad tieši tādā attālumā kā mammas, tēta (brāļa vai māsas) seja! Seja nudien ir viena praktiska rotaļlieta- ne centu netērējot vienmēr pieejama, pēc vajadzības mainīga, turklāt- kas patīk ļoti daudziem vecākiem- ar skaņu! (kas, atšķirībā no veikalos nopērkamajām rotaļlietām, maināma simtiem dažādos toņos un intonācijās)! :)

2) Mobils, transformējams Skatāmais.
Apmēram no mēneša vecuma mazulis spēj saskatīt priekšmetus jau aptuveni metra attālumā. Tapa mans pirmais pasūtījums vīrietim- nolauzt un nomizot koku, lai varu tajā iekārt, kā man toreiz likās, kaut ko askētiski stilīgu, piemēram, melnu plastmasas kokteiļsalmiņu puzuru. :) Partneris toreiz bija mežā un, tā kā instrukcijas nodevu mutiski pa telefonu, koka zars nebija īsti manis iecerētajā leņķī. Tomēr nolēmu izmantot to pašu. Lai arī apsolījāmies viens otram uztaisīt jaunu, nepaspējām! Mazule izauga no vienkāršas skatītājas vecuma. Bet apmēram divus mēnešus šī rotaļlieta kalpoja godam; tikai tas puzurs viens pats Dūjai nelikās īpašs, tāpēc tajā uz maiņām iegūla dažādas rotaļlietas- sākot ar plīša zaķi un beidzot ar rotaļu desu. Atkarībā no aprūpētāja un viņa tā brīža humora izjūtas :).

3) Mobils, transformējams, Skatāmais/Taustāmais. 
Loģiski, ka vienā brīdī ar skatīšanos vien mazajam vairs nebūs gana. Apmēram 3 mēnešu vecumā redzes koordinācija būs pietiekama, lai ieraudzīto gribētos arī aptaustīt. Atkal tika noformulēts pasūtījums ģimenes vīriešrokām. Kad auga iepriekšējie mazuļi, koka "baby gym" vēl nebija Pinterestā. Šodien šādu viegli pagatavojamu koka steķīti var ieraudzīt visai bieži. Un ne velti. Noderēja un kā vēl! Tikai jābūt modriem: trīs mēnešiem tūliņ seko četri- tie, kuros mazulis var sākt velties. Apvēlies viņš var nonākt visai bezpalīdzīgā vai pat ne īpaši drošā situācijā, tāpēc šo trenažierīti vēlams izmantot tikai, ja spējat nodrošināt savu klātbūtni. Kad Dūja jau aktīvi vēlās uz abiem sāniem, šī rotaļierīce kļuva visai neērta, tomēr tai šobrīd ir cits brīnišķīgs amats- tā kalpo kā  rotaļlietu slēptuvīte/rotaļu telts.

Zemāk daži ikdienas mirkļi ar mūsu Skatāmajiem.













Ja jums ir cita pieredze vai kas piebilstams, priecāšos par komentāriem! Turpiniet sekot bloga ierakstiem! Nākamajā stāstā atgriezīšos pie šujmašīnas...:)

You Might Also Like

1 comments

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!