Materiāli rotaļlietām

12:33

Vakar iepazīstināju jūs ar Disney un viņas lieliskajiem, noderīgajiem fotografēšanas knifiem. Šodien, savukārt, nolēmu pastāstīt, kādus materiālus es mēdzu iekrāt, neizmest vai pirkt, lai pagatavotu rotaļlietas.

1. Tvertnes grabuļiem un pamatnes.
Kinderolu kapsulas
Balance, Actimel, Baltais jogurta dzērienu mazās pudelītes, 
0,5l pet pudeles,
veci, nolietojušies bērnu grabuļi
Caurspīdīgais plastikāts no rotaļlietu, u.c. kārbām 
Lieliska forma un stingra struktūra ir  šķidro ziepju, šampūnu, utt. pudelēm! 
Ciets materiāls pamatnēm(piemēram, veidojot grāmatiņas)  - var noderēt gan paklāja atgriezumi, par kuriem runāju jau šeit , gan nolietojušies galda palikņi, gan nevajadzīgas plastmasas dokumentu mapītes, utt.!


2. Graboši, čaukstoši elementi.
Akmentiņi (gan pavisam sīki - grabulīšiem, gan lielāki, ko pildīt rotaļlietās pa tiešo)
Vecu kreļļu plastmasas/koka bumbiņas
Sīkas podziņas (man tādas parasti iekrājas)
Konfekšu papīrīši čaukstēšanai 



3. Audumi rotaļlietām.
Velvets, vilna, zīds, samts, faktūrains mēbeļaudums, pūkains audums - galvenais, lai materiāli ir kontrastējoši un veicina taustes attīstību! Aizveriet acis un paglaudiet ar pirkstu galiem dažādās tekstūras - ja sajūtiet atšķirību, ziniet, ka bērns to sajutīs vēl vairāk, jo viņa pirkstu gali (nu vismaz āda) ir 5x jūtīgāka! 
Katrs no jums zin savu tuvāko, normālāko Second hand veikalu. Man viens no iemīļotākajiem ir Cēsīs. Tur ir atsevišķa telpa, kur pārdod apģērbus pa 0,50 LVL gabalā. Tur es iegūstu gan spilgti zilus džinsus, gan zaļas velveta žaketes, gan plīša džemperus visās varavīksnes krāsās, gan vilnas džemperus un džemperus ar vilnas piejaukumu vismaz 25 % (tādus var safilcēt veļasmašīnā), pat vilnas vīriešu mēteļus tur var dabūt pa 0,50 LVL! Vienvārdsakot - second hand bode vai Jūsu drēbju skapis - tie ir labākie izejmateriālu avoti, jo ir lēti un daudzveidīgi!



4. Pildījums.
Visas sīkās audumu drupatas un pat diegu gali, visādi nelietojami atgriezumi manā darbošanās procesā nonāk speciāli šim nolūkam izveidotā kulē, kas atrodas ērtā attālumā no manas šujmašīnas, tāpēc mest tur iekšā visas sīkās driskas man ir jau refleksīvi. Neiesaku pildīt rotaļlietu tikai ar audumu atgriezumiem, jo tad tā būs smaga, cieta un grubuļaina. Bet samest audumu atgriezumus starp sintaponu - perfekti!
Sintapons. Man laikam nācies sintaponu iegūt trīs veidos: 
1) Var nopirkt "Abakhanā" gan kā spilvenu pildījumam paredzētu, sapakotu plastmasas maisos - ļoti izdevīgi, viens maiss izmaksā ap 0,60 LVL vai tajā pašā "Abakhanā" pirkt no ruļļiem metros - tas man izmaksāja 1,50 metrā un nebūt nav lēti... Bet vispār jau man to Abakhan reklamēt negribētos, jo, lai arī tur var nopirkt burvīgus audumus, u.c., vismaz tajā, kas blakus Rimi ir izteikti bremzētas, drūmas, nelaipnas pārdevējas (es nerunāju par to galu, kur tirgo lentas, pogas, utt - tur tieši otrādi ir ļoti atsaucīgas un pozitīvas sievietes), bet tajā audumu pusē - pēdējo reizi, kad biju, pat nenovaldīju smieklus, jo man tāda izteikti pūcīga attieksme liekas jancīga! :))))
2) Second hand veikali - jau atkal! Piemēram pagāšnedēļ dabūju tur divus spilvenus, katrs 0,35 LVL gabalā! tikai pārliecinieties, ka pāc mazgāšanas sintapons neož - ja tā, tad pārmazgājiet un tā tikmēr, kamēr no smakas ne vēsts.
3) Kad visi striķi trūkst - piemēram sakrituši pasūtījumi un līdz Rīgai pati netieku, vai Abakhanā lētais sintapons beidzies, tad pērku lētos spilvenus JYSK . Vakar piemēram Mārtiņš man atveda 5 spilvenus pa 0,99 LVL gabalā.
Kad biju ciemos uz nedēļu un pasūtītās mantiņas bija paņemtas līdzi pabeigšanai tur, atskārtu, ka pāris daļas neesmu sapildījusi ar sintaponu. Nācās improvizēt - pa rokai bija akrila dzija, notinu tādu krietnāku sauju un ļoti labi visu, ko vajadzēja sapildīju. Principā šis variants noder uz mazām rotaļlietām - spilvenu ar dziju pildīt varētu sanākt sālīti! :)



5. Ķeburi.
Lielākas krāsainas pogas 
Lentītes( gan parastas zīdīgas, gan piemēram nogrieztas maliņas no t-krekliņu apakšām)
Striķīši
Metāla un plastmasas furnitūra no siksnām, štrumbantēm, diega spolīšu plastmasas 
Koka bumbiņas (es pērku "Tiger" "Alfā")
Dažkārt ir ļoti izdevīgi izmantot jau gatavas daļas no kāda apģērba, piemēram, kabatas, pogājuma vietu, bikšu jostu ar cilpiņām, utt.

Tagad sagatavojiet materiālus un jau no pirmdienas sāksim gatavot rotaļlietas labdarībai! Atļaušos paņemt brīvu no blogošanas sestdienu un svētdienu, lai pienācīgi varētu sagatavoties nākamajai nedēļai un vairāk kā parasti samīļotu un apčubinātu savu ģimeni! Uz tikšanos pirmdien!

You Might Also Like

5 comments

  1. Mīlulīt, nu Tu tak esi brīnišķīga. Ir tik interesanti ieskatīties, kā citi organizē tos pašus darbiņus, ko es. Piemēram, maiss atgriezumiem. Nupat izmetu ārā veselu čupu, jo nevarēju izdomāt, kur to glabāt. Vienkārši jāiekārto atsevišķs maiss, re, cik vienkārši. Un tā informācija par pildījuma maisiem arī ir ļoti vērtīga. Es iepriekšējo reizi biju otrā Abakhanā, tajā, kas pie Sporta pils, bet tur, man liekas, ir mazāka izvēle, un arī nemanīju sinteponu. Apskaužu Tevi par Tavu pogu kasti, man pagaidām visas stāv mazā burciņā. Bet par second hand bodēm - nezinu pilnīgi nevienu pašu. Man drusku tā kā bail tādās iet. Kādreiz, pusaudzes gados, mēdzu pa tādām staigāt, bet nu jau gadiem ilgi nekur neesmu bijusi, izņemot Degas (un tur nav jēgas, tur ir neadekvātas cenas). Četrus gadus, kopš nedzīvoju Rīgā, nav sanācis laika neko pameklēt, un tagad, kad mani tiešām interesē visādi interesanti audumi, es pat nezinu, kur meklēt. Būs kādreiz tāltālā nākotnē, kad būs Brīvais Laiks, jāpastaigā uz dullo un jāpaskatās.
    Gaidīšu nākamo nedēļu, un atpūties kārtīgi!

    AtbildētDzēst
  2. Piekrītu par to Abakhanu pie Sporta pils - izvēle mazāka.
    No humpalbodēm nav ko bīties. Man tieši otrādi - sāku tajās sirot, kad gaidīju Niklāvu, sāku pirkt pūriņu un pamazām sapratu, ka cenas bērnu veikalos ir 7x pārspīlētas - pavisam maziem bērniem Second hand drēbītes ir teju jaunas, jo nesanāk jau daudz uzvilkt - mazie aug kā sēnes! Neesmu prasta humpalniece - esmu redzējusi,ka tajās pašās humpalās apģērbti bērniņi tiešām izskatās pēc lupatlašiem! Staigāju pa Cēsu bodītēm (un Cēsīs tādu ir vismaz 10) un citreiz neizdodas nopirkt neko, citreiz pārbraukt mājās ar pielniem maisiem atradumu! Tas laikam man arī taj`s uteņos patīk - medīšana! Man tiešām patīk! Es pat vērtīgas grāmatas un multeņu DVD esmu tā saganījusi! Par Degām, jā, tur cenas nebija normālas, laikam arī tādēļ Degas Cēsīs nobankrotēja... Bet tur es parasti pa 3 LVL pirku Niklāvam un radu bērniem kurtkas - tas tāpat bija lētāk kā bērnu veikalos. Un kvalitāte - second hand bieži ir labu brendu un bieži vien izcilas kvalitātes apģērbs! Ja pieaugušajiem jāizvēlas pirkt maiku "Cubus" vai humpaļos, tici man Cubus ir daudz sliktāka kvalitāte. Nopietni, nopietni.
    Tā visa Humpalu štelle man drīzāk ir tāds protests pret nenormālo apģerbu veikalu uzcenojumu (bet protams, ka lielāko dalu apģērba sev es pērku parastos veikalos, tikai cenšos trāpīt atlaidēs) un , nu jā, medījumu kāre! Pie kam es no sirds ticu tam, ka visu var un vajag izmantot otrreiz.
    Rīgā man šobrīd ir nodoms izsirot Avotu ielu no a-z un čaka ielas galu pie Pērnavas ielas (garāmbraucot redzu, ka tur ir viena humpalbode pie otras) kad, kā tu saki, būs Brīvais Laiks.

    AtbildētDzēst
  3. Sveika!
    Paldies par tik sītu un detalizētu uzskaitījumu! Esi minējusi tādas lietas, par kurām nemaz nebiju aizdomājusies. Tagad pat - jāpilda viena liela bumba, bet ar sinteponu vien ir padārgi (mums Liepājas Abakhanā sveramais izbeidzies) - iebāzīšu pa vidu vienu akrila jaciņu, kuru nezināju, kur grūst...
    Jā, man arī patīk humpalu bodītes, un parasti tās tak katrā pilsētā ir, šajos laikos vispār kā sēnes uzplaukušas. Kā iepriekš rakstīji - pašai adīt rokas un prāts nenesas, je par kapeikām visādus labumus var atrast.

    Veiksmi!
    Tev ir ļoti interesants un arī ļoti noderīgs emuārs!:)

    AtbildētDzēst
  4. ooo, jā... Humpalbodes ir super lieta un arī es tādā veidā atbalstu otrreizējo pārstrādi, atrodu, ko oriģinālu, lētu un vēl septiņreiz pārstrādājamu... Rīgā ir vērts doties uz Humana humpalbodēm, tajās ir superīga cenu politika (no pieveduma līdz nākamajam pievedumam cenas pakāpeniski pazeminās un vismaz desmit reizes dienā ir laimīgā pusstunda, kad ir vēl lētāk), tur ir arī stendi ar aizkariem un spilveniem, kurus šādiem projektiem labi izmantot...
    Lai veicas! :)

    AtbildētDzēst
  5. Jelgavā Humanā man atkal nepatika.. Viss likās novazāts. Bet droši vien no nedēļas dienas atkarīgs...

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!