Lacītes. Par un ap.

02:59

Lacīte ir apģērba gabals, kura variāciju un dizaina paveidu ir tik daudz, ka par to vien varētu sākt rakstīt atsevišķu blogu! :DDD
 Man tam nav laika, tāpēc īsi un konkrēti par svarīgāko tām mazuļu mammām, kas savu pirmo lacīti vēl tikai grasās šūt:

Ir iemesls, kāpēc lacītes sāk lietot līdz ar pirmo mazuļa piebarošanas reizi...


Pirmie garšīgie un veselīgie ēdieni nereti padara drēbītes neglābjami netīras. Burkāns, ābols un banāns ir vieni no pirmajiem piebarojamajiem ēdieniem un tieši šī trijotne daudzus apģērba gabalus mūsu mājās ir padarījusi nelietojamus!!!

Tāpēc, uzsākot bērņuka iepazīstināšanu ar ēdienu būtu feini uzreiz lietot arī lacīti. To es saku arī sev, mīļie!



Materiāls lacītei.

Šis nav zinātnisks raksts, bet tikai manas domas šajā sakarā un vēlme "pasviest" idejas vai atgādināt pāris lietas rokdarbniecēm, kas lacīti vēl tikai grasās šūt, tātad.

Kokvilna, flanelis, frotē - labi materiāli, kas ļaus uzsūkties saprātīgam daudzumam šķidruma.
Vaskadrāna un citi ūdensnecaurlaidīgie materiāli tieši otrādi, šķidrumu atgrūdīs un tad būtu loģiski, ja lacītei būtu kabatiņa, kurā liekajam šķidrumam sakrāties! Tāpēc mani allaž fascinē ieraudzīt no vaskadrānas šūtu lacīti bez kabatas vai ar ļoti pieguļošu kabatu- kāpēc un kam tāda lacīte???



Vai iedomājieties, cik "forši" ir, ja putraimu putras šļakatas sakrīt dziļā kokvilnas lacītes kabatā?...



Aizdare.

Sasienama.
Ātri uzšujams variants un nav vajadzīgas ne pogas, ne kniedes ne citi materiāli, kuri var arī nebūt pa rokai. Atklāti - atkarībā no ēdāja garastāvokļa var būt tiklab praktisks kā nepraktisks variants! :) Lielākus bērnus, kuriem pašiem patīk noņemt lacīti pēc maltītes, šāda aizdare tajā brīdī ne pa jokam kaitina.


Ar podziņu:

Šādu lacīti neesmu mēģinājusi lietot, bet laikam tās praktiskums atkarīgs no piešaušanās un pogcauruma lieluma :D



Ar kniedi:

Prakstisks risinājums. Sevišķi, ja kniede ir liela, jo, ja uzšūsiet lacīti ar mazu kniedi, tad Čakars garantēts - ticiet, tad striķīši ir ātrāka padarīšana!



Lūk mans šīs dienas veikums - kniežu rinda izgriezta no veca bērnu trikotāžas krekliņa mugurpuses. Šī lacīte laikam ir tas gadījums ar pārāk mazajām kniedēm :D

Ar lipekli:
Manuprāt vispraktiskākais lacītes aizdares veids, jo ir visātrākais. Zkss komentāros vakar minēja, ka šāda veida aizdare bojā smalkākus audumus, kas tiek mazgāti vienlaicīgi ar lacīti - tas tiesa - neuzmanīgi izvēloties kompanjonus veļasmašīnā, var tikt traumēti gan šifona aizkari, gan glauna vešiņa. Pie tā piedomājiet!

Ar magnētiņiem:

Inovatīvi, vaine? Atliek vien atrast, kur iegādāties magnētiņus!


Forma.


Es tiešām atzīstu parastas formas lacītes, kas ir pietiekami lielas, lai pasargātu pēc iespējas vairāk apģērba, taču tajā pašā laikā ir ātri uzvelkamas. Taču kāda man pazīstama mamma nebeidza vien sajūsmināties par lacīti ar piedurknēm!



Kas patīk mums?

Es balsoju par palielu frotē priekšutlacīti kamēr bērnu baro mamma un par plastmasas lacīti ar kabatu, kad bērns sāk ēst pats! Īsi un konkrēti - tādi secinājumi ir izkristalizējušies mūsmājās!


 Ja uznāk iedvesma šūt tūliņ un tagad - lūk vairāki apraksti, kā pašūdināt dažādas lacītes (vairāk meklējiet Googlē, ierakstot "bib tutorial"):


http://sew-funky.blogspot.com/2008/02/tutorial-make-bib.html
http://www.makeit-loveit.com/2009/09/catch-all-laminated-bib.html
http://madquilter.blogspot.com/2009/06/free-bandana-bib-pattern.html
http://et-laine.blogspot.com/2009/07/vintage-bib.html
 http://theobjectproject.typepad.com/the_object_project/2009/06/baby-breakfast-bib-tutorial.html

You Might Also Like

12 comments

  1. Trūkst tikai vēsturiskās daļas un būtu gatavs Pētījums par lacītēm. :)
    Kā jau rakstīju iepriekš, Kāmjupuika lacītes neatzīst. Bet, ja man kādreiz būs vēl viens mazulis - meitiņa, pamatapģērba pasargāšanai labprāt mēģinātu uzmunsturēt veco laiku priekšautu, kā senās angļu / amerikāņu filmās par 19.gs. Uz sitiena nevaru atrast piemērotu foto, bet doma apmēram šāda: http://www.candleonthehill.net/store/catalog.php?item=40&catid=12&ret=catalog.php%3Fcategory%3D12

    AtbildētDzēst
  2. lai kādas arī nebūtu variācijas un lai cik skaisti un/vai praktiski varētu izpausties, diemžēl arī mans meituks ne par ko un nekādā veidā neļauj sev uzkabināt lacīti - pat ar klipsīti nepaspēju uzlikt, kad vēderu gaisā viens bļauj un plēš, nemaz nerunājot par sienamajiem :(

    AtbildētDzēst
  3. Manas meitiņas arī ne visai pieņēma lacītes - tikai kādas košākas vai ar lāčuku - tad varēja aizrunāt, ka lāčuks arī ēd! :)
    !!! Magnētiņi ir nopērkami Tiimari - apaļi (mazliet lielāki par 2 sant. monētu) un arī taisnstūra...

    AtbildētDzēst
  4. Ģeniāls apkopojums! Man arī riktīgi patīk tie ar rociņām. Un ja vēl ir plēvīte apakšā-SUPER! Nožēloju, ka kad šuvu savas laces, tad starp frotē kārtām vajadzēja iešūt kādu mitrumaizturošu daļu. Zupu ēdot baigi noderētu, kā arī siekalzaķiem, kuriem slienas vislaik tek(brīnījos kādreiz par tādiem, bet pašai šoreiz tāds iegadījās-zobu nākšanas periods ir ārprāts!)

    AtbildētDzēst
  5. Zkss, tieši mana pieredze, kad mānējiem nāca zobiņi un sākās tā nepārtrauktā siekalošanās, tad šo aksesuāru viņi lietoja ne tikai pusdienās, bet bez maz vai pusi no dienas ar to pavadīja! :) :)

    paldies, Laine, gandrīz zinātnisks raksts! :)

    AtbildētDzēst
  6. Lūdzu meitenes! Cerams, ka noderēs ne vienam vien latvju gūglētājam!

    AtbildētDzēst
  7. mana 2gadniece nekādi neļāvās likt lacīti, bet labi iztiekam bez tās :)
    p.s. ļoti jauks un sirsnīgs blogs!:)

    AtbildētDzēst
  8. pirms paŗis dienām biju ciemos pei viena bebja, un šim uzdāvināts lacīts jautāju mammai, kur šī ņēmusi lacīti ar zvaniņu, šī lepni atbildēja krustmāte uzdāvināja, nopētiju to lacīti un secināju, ka es ar gribu kautko tādu pagatavot, paldies par padomiem :))

    AtbildētDzēst
  9. vēl ir tādas ( un tās man vislabāk patīk) - pār galvu velkamas, kā lielas apkakles ;) (DeDze)

    AtbildētDzēst
  10. Es tikai nevaru iedomāties, cik viegli ir tādu apkakli novilkt, sevišķi, ja lacīte pamatīgi nošmulēta...
    Par zvaniņu - interesanti... Bet kādam nolūkam - tip, lai ieinteresētu uzvilkt, ja?

    AtbildētDzēst
  11. par zvaniņu, nezinu laikam lai sīcim būtu jautrāk, jo lacīts bija mazam bērniņam domāts nu vismaz tie lacīša izmēri nebija lieli

    AtbildētDzēst
  12. Manējai nu jau gandrīz pusgadniecei sasienamās lācītes ni un ni. Ar tām viņai patīk spēlēties :D Un patiesībā tādas arī nelietojam, jo viņa māk smuki paēst, vienīgais mums laikam lācītes-ķepiņas vajadzēs, jo pusdienu laikā viņa labprātāk vēl nogaršo savas zeķes :D :D :D

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!