Maizes mašīna.

02:01

Beidzot varu par to kaut ko arī uzrakstīt. Jau no vasaras vidus mūsu virtuvē pacietīgi stāv un apkārtējo rosīšanos vēro maizes mašīna. To man aizlienēja viena no manām blogdraudzenēm  Līga Vasiļūna ,
 kurai līdz mirklim, kad šis aparāts nonāca manā īpašumā, bija veselas divas maizes mašīnas!!!

Atzīšos - ilgu laiku aparāts vienkārši nostāvēja dīkā, jo , kā viss nezināmais, man maizes cepšana likās sarežģīts, īpašas zināšanas un prasmes paģērošs process... Allaž atliku pirmo iepazīšanos ar šo mašīnu uz "rāmāku dienu", "brīvāku mirkli", gaidīju "kad ciemos atbrauks mamma" - nu, tā teikt - iemeslu netrūka! :D
Bet šodien, kad virtuvi ar īpašo aromātu piepildīja jau trešais maizes kukulītis, nolēmu, ka ir laiks padalīties iespaidos ar jums!



Nu vispirms jau jāteic : TAS IR TIK VIENKĀRŠI!!!!

 Kad rodas apjausma, ka visas maizes mašīnas +/- ir vienādām funkcijām apveltītas, bailes pagaist un darbošanās kļūst elementāra!

Unolds (tā sauc maizes mašīnu) ir vācietis. Lai iedraudzētos un uzsāktu kontaktu, sāku ar vācisko režīmu nosaukumu noskaidrošanu.


 Tad piemeklēju iepazīšanās recepti mājas lapā, kas saucās tieši tāpat kā manis iegūglētais vārds.



Un, sabērusi visas sastāvdaļas norādītajā secībā maizes mašīnas toverītī, spiedu pašu vienkāršāko pogu -  BASIC . Un gaidīju trīs stundas, ik pa laika ieslēdzot gaismiņu un ar bērnišķu aizgrābtību vērojot notiekošo dažādos maizes cepšanas posmos!  Un te nu viņš ir - pirmais kukulītis! Lai arī recepte bija vienkārša, maizīte manai gaumei pārāk garšoja pēc rauga, bet, tā kā tas bija pirmais lolojums, mēs visi uz to pievērām acis un pavisam drīz no kukulīša pāri palika vien drupačas!






Panākumu spārnota pēc divām dienām uzcepu nākamo maizīti! Šoreiz ņēmu recepti, kas solīja pēc trīs stundu gaidīšanas no mašīnas saņemt klaipiņu ar "klasiskā Rīgas radziņa garšu". Šai receptē mīklas sastāvā ir ķimenes un alus. Un maize tiešām sanāk garda!!! Kā Rīgas radziņš!



 Trešais aksperiments bija picas mīklas pagatavošana. Amazing! - kā teiktu angliski runājošie! (Pārsteidzoši! - steigtos patulkot latvieši ;)) Tikai ieberiet sastāvdaļas un pēc laiciņa izņemiet no mašīnas smuki uzrūgušu, veltnējamu mīklu! Ko? Kāds teica, ka izklausos pēc TV shopa? :D



 Esmu sajūsmā par tevi UNOLD!!!! Kad domāju par tevi, gara acīm redzu mūsu kopīgo nākotni - pīrāgu mīklu nākamnedēļ, maizes mīlu aiznākamo - bet, piedod, šoreiz gan kukulīti pamēģināšu veidot pati un tad cept to cepeškrāsnī, jo tavējie man šķiet drusku pa brangu!

 Un visiem, kas prātoja pirkt vai nepirkt kaut kad tuvākajā nākotnē maizes mašīnu - PIRKT! Taču rēķinieties, ka tikai pieciem procentiem no jums tā būs ikdienā lietojama prece - pārējie visticamāk būs tādi paši "svētdienas" cepēji kā es! Bet kas gan var būt jaukāks par svaigas maizītes smaržu svētdienas rītos?... :)






You Might Also Like

22 comments

  1. Ai, paldies! Pie šī ieraksta es vēl atgriezīšos.

    AtbildētDzēst
  2. Jā, maizes mašiņa ir feina lieta...mūsu mājās gan vēl nav ienākusi- vairākas reizes aizgāju līdz plauktam, pētīju, pētīju, bet tomēr atstāju veikala plauktā...pat īsti nezinu kamdēļ, jo zinu, ka maize sanāk brīnumgarda- sevišķi tās ar rupjajiem miltiem un dažādām sēkliņām...

    AtbildētDzēst
  3. aaa...šoreiz tavs raksts priekš manis ir dienu par vēlu! Vakar otru reizi mūžā mēģināju pagatavot picu. Nekas dižs nesanāca, kaut gan notiesājām to, kas sanāca īsā laikā. Man ne visai labi padodas mīklas gatavošana. Un es nebiju iedomājusies, ka to var pagatavot maizes mašīnā.

    Bet vispār maizes mašīna ir laba lieta. Man ik pa laikam uznāk maizes cepšanas bums. Parasti cepu ķimeņu maizīti. Esmu mēģinājusi arī ar rudzu miltiem.

    Bet paldies par Rīgas radziņa recepti, tas noteikti jāpamēģina.

    AtbildētDzēst
  4. Jā, maizes mašīna ir zelta vērta! Iesaku pamēģināt maizi, kurai pie mīklas liek klāt savārītu ķirbju masu - noņem rauga garšu un maizīte smuki dzeltenu kļūst, pie tam iegūst tādu maigu maigu netveramu garšu (nebīstieties no ķirbja!!!). Otra maize, kas ir mana topa augšgalā - maize ar kakao un žāvētajiem augļiem, tātad tumšā saldā maize!!! MMMM! Un tad vēl maize ar olīvēm un desu... utt., uttt... Turpini eksperimentēt! Tas ir tā vērts!!!

    AtbildētDzēst
  5. Una,. paldies par iedvesmojošām receptēm - jau lasot siekalas saskrēja mutē!
    Tikai es īsti neesmu uz eksperimentiem vērsta - man tie allaž izgāžas ar lielu blīkšķi - noteikti vadīšos pēc kādas precīzas receptes! Varbūt Tu, Una, vari uzrakstīt precīzu recepti tai kakao maizei?

    AtbildētDzēst
  6. Forša lieta tā maizes mašīna. Mana draudzene, kura cep šādā veidā maizi jau sen aizmirsusi ceļu uz maizes veikalu :) :) Un cik gardus ciema kukulīšus ved, kad brauc ciemos! :) :)

    AtbildētDzēst
  7. Laine, man jāprasa mammai tā recepte, bet es to noteikti izdarīšu!

    AtbildētDzēst
  8. Man atkal ir pavisam tāds reāls jautājums, cik vidēji izmaksā tāds kukulītis :)

    AtbildētDzēst
  9. Nu pavisam reāli laikam sanāk, ka ap 40-60 santīmiem. Bet man goda vārds tas kukuļa izmērs nepatīk. Man labpatiktos to sadalīt 2 daļās un cept cepeškrāsnī. un tad jau sanāk, ka 2 normāli kukuļi izmaksā to naudiņu.Nu izmaksas jārēķina saplusojot receptē minētās sastāvdaļas un drusku elektrību, ja?

    AtbildētDzēst
  10. Vakar aizņēmos maizes mašīnu no kaimiņiem. Atradu recepti, cepu. Bet sanāca tāds mazs, plakans kukulītis, kurš bija pusizcepies. šodien mēģinu vēlreiz, citu recepti. pēc smaržas liekas, ka būs īsti gardi :) jāpamēģina būs slavenā kefīra maize - esot garda :)

    AtbildētDzēst
  11. Mēs ar vīru arī kā reizi nesen aizņēmāmies maizes cepēju no manas mammas. Lielākais eksperimentētājs ir vīrs, vienā reizē it kā "parasto" recepti paņēma, bet sabēra visādas garšvielas tīri pēc izjūtām, un iznāca ļoti garšīga maizīte. :) Esam ievērtējuši arī rimi pieejamos gatavos maisījumus, kas maksā ap 60 - 70 santīmus paciņā, iznāk 750 g maizes. Tāpat savas linsēklas iepirktas, ko piešaut klāt maizītei. Un ik pa laikam nākas vīram atgādināt, ka nevar caurām dienām no maizes vien pārtikt. Bet ko lai dara, ja tik garšīgi iznāk?
    Būs jāsaņemas & arī picas mīklu kādudien jāuztapina.

    AtbildētDzēst
  12. Lieliski! Es ilgāku laiku esmu domājusi par maizes mašīnīti, bet tā arī neesmu iegādājusies. Un, jā, sapratu, ka man to laikam nevajag. Pa laikam uzcepu mazas sēklu maizītes - tāpat cepeškrāsnī un ir labi! Turklāt tad mīklas gatavošanas process ir aizraujošāks - kopā ar bērniem var mīcīt mīklu, veidot mīklas piciņas un likt krāsnī, gaidīt, līdz gatavas, karstas likt groziņā un tā joprojām... līdz palikušas drupačas! :)

    AtbildētDzēst
  13. Daļēji es tev piekrītu, Sintija, jo man arī liekas, ka maizītei ir tieši tik daudz dvēseles, cik tajā ielicis tās cepējs gan mīkliņu mīcot, gan klaipiņus veidojot.
    Taču, ja runājam par ārkārtīgu laika ekonomēšanu - maizes mašīna ir lielisks palīgs! LIELISKS! Maizes cepšana ar mašīnu prasa no cepēja vien minūtes...astoņas varbūt, lai sabērtu visas sastāvdaļas - un tad var kaut vai ar bērniem 3 stundas lasīt grāmatas, iet pastaigās, u.c.
    Man bulciņu mīkla reti kad labi sanāk - nav man mājās īsti vietiņas, kur mīkliņu pareizi uzraudzēt - domāju, ka tas turpmāk būs tikai maizes mašīnas pienākums! :D

    Bet, vēlreiz piekrītu - man arī patīk mazās franču maizes bumbiņas, kuras karstas var at garšvielu sviestiņu uz pusēm pārgiežot apsmērēt! Mmmmmmmm! Ņam!

    AtbildētDzēst
  14. Nu tā, sadabūju solīto kakao maizes recepti. Bet, tā kā izrādās, ka žāvētie augļi tur tikuši klāt eksperimentējot, tad tie vienkārši jāpiemet klāt - rozīnes, aprikozes (žāvētās plūmes gan parasti maisīšanas procesā izjūk), var piešaut riekstus. Tātad recepte:
    240 ml silts piens
    60 ml kausēts sviests
    1 tk vaniļas cukurs
    120 ml cukurs
    1 ola
    60 ml kakao pulveris
    720 ml milti
    2 tk raugs
    ietaukotā veidnē ielej, ieber sastāvdaļas norādītajā secībā. Miltos izveido bedrīti, kurā ieber raugu. Režīms - normālais maizes cikls.
    Lai izdodas!

    AtbildētDzēst
  15. Paldies, Una! Noteikti izmēģināšu!!!!!

    AtbildētDzēst
  16. Visa sāls labai maizei-PRECĪZA sastāvdaļu iesvēršana! Sveru uz digitālajiem svariem un maizīte sanāk vienmēr. Cepu maizi jau 1 1/2 gadu, ar mašīnu drīz būs gads. Nenovērtējams palīgs, ja gribās pašam savu maizīti. Bez E vielām! Un starp citu-sanāk lētāk! Ikdienas maize. Dažādas piedevas sadārdzina.

    AtbildētDzēst
  17. Man jau pasen. Ka Laine rakstija - pat divas:D Bija. Vienu bridi ar Unoldu ekspermenteju dikti, jo tam ir ieprogrammejama programma. Bet tagad ar Muļu, ka es saucu Mulinex maizes mashinu.

    Piekritu Zkss, ka vajag precizi sasvert. Es pec dabas haotiska butne, sakumaa domaju, ka tas ir parspileti un tapec nav ko brinities, ka dazkart sanaca sprgarda, dazkart ne parak ideala maize:D Tagad visus ksprmentus piefikseju, jo taa var atrast velamako maizi sev. Tiesa, dikti daudz iespaido it ka sikas lietaS - MILTI. Tie var but tik dazadi...Viens n tas pats tips, bet dazadais malums, laiks - viss iespaido. Neaz nerunajot par cita sastavdaljam.

    Bet es esmu no tiem, kas maizi cep ikdienaa. Visadu. Bet pat slinkakaa dienaa man vismaz graudu maize uztaps:)

    AtbildētDzēst
  18. Tieši tā-MILTI! To kvalitāte arī ļoti iespaido, kāda būs maize. Bet tā kā man kviešu milti ir vienādi, tad maize arī ir prognozējama :) Rudzu milti gan mēdz riktīgi atšķirties. Tur nu vēl neesmu iebraukusi, kā tie dalās...

    AtbildētDzēst
  19. atklājiet man noslēpumu kā var panākt skaitsi brūno kukulīša virsmu ? Griežat otrādi? Kurā mirklī?

    AtbildētDzēst
  20. JNē, nē, tiešām - tā mašīna tādu virsmu veido izcepot - BASIC režīmā šitam UNOLDam ir vidēji brūna garoziņa - tā nu arī sanāk - vidēji brūna, kraukšķīga!

    AtbildētDzēst
  21. Dace-ja pareizi atceros, tad tas atkarīgs no taukvielu daudzuma. Vienmēr leju eļļu klāt(var likt arī sviestu). Uz 750gr kukuli apm.15-25gr eļļas(leju Iecavnieka rapšu eļļu). Vienīgais baltais kukulis man sanāk franču maizei, jo tur nav nevienas pašas kripatas no taukvielam:)

    AtbildētDzēst
  22. zkss, vaina atrasta - mašīnas modelis neriktīgs ! Taukvielas nav pie vainas :)

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!