Par tām gaismas kastēm jeb "light box", "softbox", "light tent"...

00:42

Vakar jau pieminēju savus centienus tikt pie Gaismas Kastes. Visos trīs pa ceļam izskrietajos veikalos pārdevēji uztaisīja milzīglielas acis, un tad es sāku: "Nu gaismas kaste - light box. Nu speciāla pop-up - nu tāda, ko izvelk no maisiņa un viņa izšaujas - kaste, kurai no sāniem novieto lampas, ieliek iekšā fonu un tad liek iekšā objektu, kaut vai vāzi, un tad taisa smuki apgaismotas bildes! " 
Un tad es vēroju, kā sarunu biedru acis kļūst aizvien lielākas un lielākas, galvas nošķiebjas uz sāniem un atskan gara nopūta...
Lūk atbildes vārds vārdā :
1) Nē, kundze (Ak, šausmas! Tajā brīdī es vairs nepievērsu uzmanību pārējam tekstam! Vēl pirms nedēļas man kasiere "Rimi" pasi prasīja, vīnu pērkot, un tagad šis cilvēks mani par Kundzi nodēvēja :D:D:D:D. Steidzami jāgūglē pēc pretgrumbu krēma...) , jūs meklējat nepareizā vietā" - teica čal`s no  "RD Electronics" - "jums jāskatās specializētos foto veikalos!"
Un es atbildēju, ka paši vainīgi, jo produkts patiesībā taču ir ļoti lēts un varētu būt pat ļoti ejošs! Pf! Pagriezos uz papēža un gandrīz vai teatrāli cēli izlaipoju no veikala! Kundze... Atradies jaunēklis....

2) "Česno govorja, vi pervaja, kto mņe o takoi škatulke sprašivajet! "  - sacīja vīrietis Deglava ielas "Rimi" esošajā fotolavočkā, uz kuru mūs nosūtīja 1188... Es viņam pretīm: "No šīs dienas ticiet - ne viens/a vien prasīs pēc tādas kastes!"
Nezinu, ko īsti gribēju viņam pateikt ar šo teju vai lāstu :D, bet doma bija tāda: "Johaidī! Ko tad tu, cilvēk, maksā 1188, un norādi, ka tirgo fotopreces, ja neko vairāk par fotosomu un atmiņas kartēm nemaz netirgo!..."

3) Trešajā vietā - Alfas "Elcor" - man pat izdevās parādīt pārdevējam internetā, ko es gribētu iegūt savā īpašumā, uz ko viņš atbildēja, ka štučka esot patiešām forša! Tā nu atvadījāmies ar manu koķeto ieteikumu parādīt šo štučku arī saviem darba devējiem! :)

Nu nav jau tā, ka Latvijā neviens netirgotu Gaismas Kastes... Tirgo jau gan... Bet es tak` biju iedomājusies, ka tāds salīdzinoši nedārgs produkts būs diezgan plaši pieejams!!! Nekā...
________________________________________________________________________

Tad lūk, tas, ko es biju iedomājusies nopērkamu esam teju katrā kioskā :D:D:D, ir pavisam vienkārša kastīte:


Vai drusku lielāka, kuru ieraudzīju amīšu E-bayā:


Bet izrādījās, ka šāds produkts laikam Latvijā savu slavas ceļu vēl tikai sāks. Nu, piemēram, pateicoties šim rakstam! Jo mūsu - rokdarbnieču - ir tik daudz!!! Un vairums no mums taču piedomā pie savu darinājumu kvalitatatīvas atrādīšanas, vai ne? Turklāt šādas kastītes pat Latvijā nemaksā bargu naudu! Laikam būs jāsāk tirgot pašai... :)

BET TIKMĒR! Stāsts par to, kā bez šīs kastītes var arī iztikt, ja vien esam ar mieru būt čaklas un, tādējādi, protams, arī ietaupīt!

Tātad: šādu kastīti pavisam vienkārši iespējams pagatavot arī mājas apstākļos! Viss, kas jums vajadzīgs ir paliela kartona kaste un divas galda lampas, vai viena lampa, ko novietot virs kastes! 
Šādas gaismas kastes variantu un tās tapšanas procesu variet papētīt kaut vai  mājas lapā "Digital Photography school":




Vēl viens, manuprāt pat vienkāršāks, variants ir vienkārši uzmest audumu uz kāda piemērota karkasa!
Paskatieties vienu no karkasu variantiem "Eye Fetch"mājas lapā:



 Visbeidzot - šis raksts nebūtu pilnīgs, ja neparādītu manis pašas entuziasmu iespējami ātrāk tikt pie kārotās Gaismas Kastes, tāpēc pastāstīšu jums variantu, kuru uz ātru roku iemēģināju arī es!

Galvenais varonis manā situācijā ir tas poļu barojamais krēsliņš, kuru jūs pazīstat no burvīgajām pārvērtībām. Nekad nebūtu domājusi, ka reiz tas man kalpos kā fotokaste :D:D:D:D:D

Un tomēr! Pagriezts pareizā rakursā, pārklāts ar cauri spīdošu baltu audumu un izgaismots no dažādām pusēm, tas radīja manus pirmos Gaismas Kastē nofotografētos darbus!

Sēdēju piegalda, ēdu, ieskatījos tajā krēsliņa apakšā un radās Doma!!! Tāpēc pirmo variantu izmēģināju turpat uz virtuves galda - lampa no augšas, papīra apakša noliekusies un tomēr rezultāts jau tīri ciešams...




 Un šodien jau eksperimentēju savā darbistabā ar lampām no sāniem (tagad Jysk ir mazās lampas par 1,99 LVL). Un galvenais, ka tam krēsliņam tik parocīgi ievietot to papīru (pirktu kancelejas preču veikalā)!!! Šorez, lai papīrs neliektos, apakšā paliku lielu grāmatu.



Un lūk arī darbiņu bildes!




Eksperimenti, protams, vēl turpināsies... Pirmie secinājumi jau izdarīti - traucē tie divi dēlīši priekšā un maniem Garajiem grabuļiem tāda kaste ir drusku pašaura, tāpēc, tiklīdz varēšu, uzmeistarošu lielāku rāmi un mēģināšu, mēģināšu, mēģināšu!

Eh, meitenes!!! 
No sirds vēlu, lai jums šī diena paiet zem Gaismas Kastes zīmes!

You Might Also Like

30 comments

  1. Jā, šitāda manta būtu laba. Labas idejas, kā pie tādas tikt izstāstīji :)

    AtbildētDzēst
  2. Man ir pavisam vienkāršs "light-box" - kartona kastei, kurai visa iekšpuse ir balta, nogriezu vienu malu un augšpusē izgriezu tieši tik lielu, cik elektriskā spuldzīte, riņķi. Mazos tingeltangeļus, piem., auskarus, var baigi labi sabildēt. Tiesa gan, neliela, bet apstrāde tām bildēm tāpat ir nepieciešama.

    AtbildētDzēst
  3. Laine, Super!!! Paldies! Es gaismas kasti tiešām nepirkšu, bet Tu mani sāc glābt no baisām bildēm...Vēl reizi paldies!

    AtbildētDzēst
  4. paldies par idejām!!! Ka teica kāda mana paziņa, mākslas skolotāja, -nabadzība (lasi-veikalos) attīsta fantāziju...un vai mums rokdarbniecēm trūkst fantāzijas! Cik labi, ka var dalīties ar tādiem radošiem atradumiem! paldies, Laine!

    AtbildētDzēst
  5. Jā,paldies par labo ideju. Man patika Tavi pirmie mēģinājumi,laikam jau nav tik sarežģīti kā biju sākumā iedomājuies,jo ,patiešām, fotogrāfēšana nav mana stiprā puse.

    AtbildētDzēst
  6. Ar šo kasti biju iepazinusies kādas vācu rokdarbieces blogā. Vakar, kad bildēju savas kartiņas, par to atkal iedomājos, ka darbi jāparāda labā gaismā. Hmm, kā man mājās ir ar kastēm?

    AtbildētDzēst
  7. Nezinu cik normāli tāda kaste maksā, bet no ebay.co.uk var nopirkt par nepilniem 13 paundiem, kopā ar visu šipingu.
    Varbūt ir izdevīgāk tā iegādāties.

    AtbildētDzēst
  8. ohohoho...
    jā, labas bildes šajā tumšajā laikā ir pagrūti dabūt. Jāparāda savam kundziņam šī kaste, viņš noteikti ko līdzīgu varētu uzgatavot :)
    Paldies par idejām :)

    AtbildētDzēst
  9. Tā pop-up kaste tiešām būtu laba lieta :)
    Es tā iedomājos, ka var meģināt no Jysk dabūjamajiem līdzīgiem veļas groziem šādu sataisīt, respektīvi pārvilkt ar ne tik caurspīdīgu adumu... hmmm... vajadzēs pamēģināt :D
    Paldies par idejām, jau labu laiku aizdomājos par šādu kasti, bet pagaidām rūmes nebija kur tādu likt, bet pop-up variants man būtu kā reiz laikā! :)

    AtbildētDzēst
  10. Tad, kad tu rakstīji, ka gribi pirkt to gaismas kasti, gribēju ieteikt, lai uztaisi. Bet, protams, tu taču pati zināji, ka un kā to var izdarīt!!! :))

    AtbildētDzēst
  11. Es pirmo reizi dzirdēju par tādu kasti. Rezultāts runā pats par sevi. Es arī uztaisīšu. Paldies par ideju.

    AtbildētDzēst
  12. es ar jau kādu laiku par tādu domāju, bet slinkums pat meklēt ebay'ā.. nemaz nerunājot par to, ka pašai taisīt..
    Malacis, ka uztaisīji pati - man vienīgi, labāk patiktu īstā, jo tā mazāk aizņem vietas, kad to nevajag, bet ja ir kur likt - tad gan efekts tas pats :)

    AtbildētDzēst
  13. Šorīt izlasot šo rakstu, man smaids līdz ausīm - poitīvā nozīmē. Arī pati
    esmu taisījusi štādas kastes, līdz brīdim, ka pateicu sev viss, man vajag
    īstu light box, kuru arī nesen pasūtīju internetā. Iespējams Latvijā
    veikali šīs kastes netirgo šī paša iemesla dēļ - ka tās var pats uztaisīt
    un to pieprasījums domāju nebūtu liels. To taisīšanas pamācības ir pilns
    internets. Un nav jau gluži tā, ka nekur tās nav:
    http://www.mdfoto.lv/?in=6&inc=29
    Bet cenas... Pati pasūtīju 80 cm lielu, ar 4 maināmiem foniem - ar visu
    piegādi no Anglijas -zem 20 LVL.

    Lai veicas fotogrāfēšanā....

    AtbildētDzēst
  14. Sveiciens visām rokdarbniecēm!
    Ieva, es jau teicu:
    "Nu nav jau tā, ka Latvijā neviens netirgotu Gaismas Kastes... Tirgo jau gan... Bet es tak` biju iedomājusies, ka tāds salīdzinoši nedārgs produkts būs diezgan plaši pieejams!!! Nekā..."...
    Tāpēc, Ieva, zini, kas būtu tiesām noderīgi? Ieliec lūdzu linku uz to pārdevēju, kur tu pasūtīji to kasti, lai mēs visas varam to izdarīt, ja uznāk vēlme! ;)

    Agnese - kādreiz bērnībā man mamma iemācīja vienu pantiņu: "Slinkum, slinkum, laid mani vaļā! " - darbojas vēl šodien!

    Un galvenā doma taču ir - ja gribi - uzmeistaro, ja gribi - lēti iegādājies!

    Jauku un gaismas piepildītu visām/iem šo dienu!

    AtbildētDzēst
  15. Tavu 2 pēdējo rakstiņu sakarā, pati sāku klejot internetā un pasmelties info par dažādām foto tēmām.
    Ui...man arī zināma šitā naksnīgā rokdarbu fotografēšana :)
    Tad šāda "parikte" tiešām ir ļoti noderīga! Parasti naksnīgās bildes vienkārši apstrādāju "pikasā", bet tagad sāku piedomāt.
    Par foto lietām amatieriem saprotamā valodā man patika: www.fotoblog.lv
    :)

    AtbildētDzēst
  16. Ir ebay par saprātīgām naudiņām šitā uzparikte.
    http://cgi.ebay.co.uk/20-50CM-PHOTO-STUDIO-BOX-LIGHT-CUBE-TENT-4-BACKDROP-/350434310673?pt=UK_Photography_StudioEquipment_RL&hash=item5197833a11
    es jau ar sen uz šīm skatos, ka derētu kādu tādu. Varētu jau kasti uzmeistarot, bet tam tiešām vajag vietu kur pēc tam likt lai netraucētu. Šāda tents ir izdevīga ka pēc tam kopakti salokās un ieliekās maisiņā un var stāvēt plauktā.
    Man par cik vīrs tūlīt dodas komandējumā uz vāciju - jau liku apskatīties bildes un papētīt vācu zemē, vai ir un par kādām naudiņām. tad mošk no turienes atvedīs.

    AtbildētDzēst
  17. Gaismas kaste tiešām tagad, tumšajā laikā, noderētu! Galva Tev strādā - ja nav gatavs, izgatavo pats! :)
    To īsto gan es labprāt sev iegādātu, jo nevajag vietu, kamēr neizmanto. Pagaidām izmantoju audumus un plānā ir sagatavot plaknes fonus - kad paliks siltāks, ķeršos klāt, jo tiem daudz krāsošanas, žāvēšanas darbu.

    AtbildētDzēst
  18. Wow! Riktīgi labā lieta! Nemaz nebiju iedomājusies par tādu. Jā, man arī tādu noteikti vajag. Jo man lielākoties darbi beidzas tikai vakarā vai pa nakti, un tad ir tādi, kurus kauns rādīt (un tad man pārmet, ka es skopa, ka nerādot savus darbiņus, bet es negribu sabojāt visu priekšstatu par sevi!!).
    PALDIES, ka padalījies!

    AtbildētDzēst
  19. Kolosāla ideja! Un man kā nefotogrāfei nemaz neienāktu prātā, ja nebūtu Tevis!!!Atkal PAldies!!!

    AtbildētDzēst
  20. ...un vēlreiz par tām gaismas kastēm un citām fīčām... :) :)
    Intereses dīdīta uzjautāju savam bijušajam kursa biedram Ansim Klucim (profesionālam fotogrāfam) sekojošo:

    1. Kur pirkt Canon 500D?
    * "Kur pirkt Canon 500D spoguļkameru nezinu, bet zinu to, ka labāk pirkt Nikon! Pats ar Nikonu strādāju un nevienu mirkli nenožēloju!"

    2. Par lietussargu-softbox'u (redzēju tādu www.mdfoto.lv):
    * "Lietussargus lieto līdzīgi kā softboksus. Ir divu veidu lietussargi - caurspīdīgi (kurus lieto tieši kā softboksus) un atstarojoši (kur gaismu pavērš pret lietussarga iekšpusi un tad strādā ar gaismu, kas atstarojas no lietussarga). Lietussargus var apskatīt www.mdfoto.lv, tur pats arī pērku lielu daļu savas aparatūras."

    Nu, kaut kā tā...!

    AtbildētDzēst
  21. Šeit būs saite http://cgi.ebay.co.uk/32-80CM-PHOTO-STUDIO-BOX-LIGHT-CUBE-TENT-4-BACKDROP_W0QQitemZ320417741554QQcategoryZ3860QQcmdZViewItemQQ_trksidZp5197.m7QQ_trkparmsZalgo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D4%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D6648022365012899554

    Šī ir 80 x 80 cm, ideāla priekš Laines darbiem, taču priekš brošu, auskariņu u.tml. lietu fotogrāfēšanas pietiek arī ar 50 x 50 cm.

    AtbildētDzēst
  22. Super, Ieva! Saņemšos nākammēnes un baidzot izdarīšu savu pirmo pirkumu e-bay!

    Un Elīna - tā kas dziedošā bitīte - paaaaaaaaaaaldies! Informācija lieti noderēs!

    AtbildētDzēst
  23. Nu viss, es esmu nobriedusi pasūtīt to kasti... :) Labi, ka vīrs arī atbalsta šādu pirkumu :)

    AtbildētDzēst
  24. Pasūtīju 80cm kasti, sanāca kopā 18,23Ls... tagad tik jāgaida, kad atnāks no UK... :)

    AtbildētDzēst
  25. Tev jau nu gan Jūlija bija grūti vīru pierunāt! :)

    p.s. tagad sūtot no ebay jāuzmanās. Jo ja būs piegāde ne no ES, tad PVN (22%) būs jāpiemaksā + muitas nodoklis.

    AtbildētDzēst
  26. Šodien redzēju tādu light box Rīga plaza , kur pārdod visādas foto lietas, tiesa tā nebija pārāk liela, bet vispār bija. Tas tur pa gaiteni ejot, kur malā tirgo uz galdiem visādas lietas.

    AtbildētDzēst
  27. eliiina, es ar to kasti pamanīju, tā jau parasti ir, kad vairs nevajag, viss pats skrien virsū :D bet ziņkāre bija liela un apjautājos par cenu, tad nu tā kaste 40cm (nu max 50cm uz aci, jo izmēri nebija norādīti) maksāja 25Ls!

    AtbildētDzēst
  28. Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.

    AtbildētDzēst
  29. Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.

    AtbildētDzēst
  30. Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!