S no PSRS

10:29

Un nerimstas, protams, mana kaislība uz PSRS sadzīves priekšmetiem! :) Turpināšu jums rādīt, kas nonācis līdz topošā muzeja fondiem.

Šoreiz par rotaļlietām.

Parasti jau rotaļlietas ir tās, kas gadiem ejot piedzīvojušas visvairāk pieskārienu un mīlestības. Bieži vien mīļotie lāčuki nemaz nesagaida nākošo paaudzi :). 
Bet man ir ārkārtīgi paveicies - Vita no Ogres atdāvināja man veselu čemodānu ar rotaļlietām. Daļa no tām tagad stāv manā slepenajā skapītī un tiek izmantotas kā īpašo mirkļu rotaļlietas - mazajiem spēlējoties tikai kopā ar mammu, tēti vai vecmāmiņām!
Viena no šīm rotaļlietām ir supersmukais Domino!



Rotaļlieta, kurai noteikti jānonāk muzejā "Spēju attīstītājs"! Pat nezinu vai tas maz datējas ar PSRS gadskaitļiem - šķiet, ka varētu būt pat vecāks ( slinkums iet šķūnī raudzīties :) )
Mūsdienās līdzīgu rotaļlietu laikam sauc par "Tangram"...



Vēl viena pirms+PSR rotaļlieta - Bilžu Loto. Mēģinājām spēlēt, taču vairums kartiņu palikušas pagātnē, tāpēc spēle diez ko nevedās. Bet šo spēli tās īpašnieki mīlējuši tik ļoti, ka ik pa laikam piezīmējuši iztrūkstošās kartiņas paši! Te arī man gatavs piemērs, kā rīkoties, ja tomēr izdomāsim uzspēlēt Bilžu Loto!




Galda spēle "Pīlītes". Ražota Igaunijā. Katram kauliņam zīmējums abās pusēs un, ja piever acis uz vienu ( tikai vienu !!!) noklīdušo kvadrātiņu, tad kopā iespējams salikt 6 zīmējumus!
Šī arī ir īpašo mirkļu spēle mūsmājās - zīmējumi diezgan sarežģīti, krāsu gammas arī visiem līdzīgas, tāpēc galvu nākas palauzīt pat mammai un tētim!


Vēl viens loto muzejam...


Fantastiski eksemplāri! Ar smaidu par aizgājušajiem laikiem...




Šīs ir īpašas aploksnītes - un ne tāpēc vien, ka pašas par sevi ir lielisks sava laika vēstījums, bet arī tālab, ka tās ir kādas to laiku bērnudārza audzītes metodiskais materiāls!




Klakšķeklis, klabeklis, tarkšķis - sauciet kā gribiet - tas šobrīd dzīvo zem mūsu jumta. Vienu brīdi Niklāvs un klabeklis bija tiešām nešķirami!



Rotiņa eglītei. Tādu man vēl nebija nācies redzēt. Ar millzu nostaļģiju atceros krāšņās stikla bumbas, ezīšus, čiekurus un lāstekas... Bija laiks, kad šos atribūtus nolikām tālāk nost no acīm, jo mūsmāju Ziemssvētku modē ienāca pašdarinātas eglīšu rotas. Tagad atkal sāku iemīļot vecos eglīšu tēlus! :)


Šīs gan nav nosaucamas par rotaļlietām, taču attiecas uz bērnību! :)
Koferītis ar to laiku drēbītēm. Cik fantastiski, ka kādam izdevies nosargāt (nolikt tumšā kaktā šķūnī, kur pa acīm nemaisās un nekad nav laika izmest :D:D:D) šāāāāādu bagātību!!!




Saulainas jums atmiņu takas!

You Might Also Like

4 comments

  1. Vai, kā Tu māki atpakaļ bērnībā ieraut:):) Paldies Tev:)Nezinu, kāpēc, bet mani tās aploksnītes uzrunājå jo īpaši. Varbūt tāpēc, ka man bija daudz vēstulu draugu no visas varenās, plašās PSRS:)Man ļoti patika vilkt pa tām svītrām pareizos pasta indeksus - eh, nostaļģija....

    AtbildētDzēst
  2. Tas lakatiņš pēdējā bildē... Šķiet, man arī kaut kas līdzīgs bija :)
    Un aploksnes... Atceros, kad lielais brālis dienēja armijā, tad tajā markai paredzētajā stūrītī bija jāraksta C/A (Sovetskaja Armija), un varēja sūtīt pa velti, bez markas.

    AtbildētDzēst
  3. Tādas vāverītes - eglīšu rotiņas mūsmājās ir aktuālas vēl tagad. Tur komplektā bija vāverītes, gulbīši, zivtiņas un kaut kas līdzīgs gurķīšiem:) trīs krāsās - sudraba, kā te pie tevis var redzēt, vēl dzeltenā un sarkanā spīdīgā krāsā.Mana mamma par lielo šo rotiņu plusu uzskatīja, ka tās nav tik plīstošas kā ierastās stikla bumbas!

    AtbildētDzēst
  4. Tādas vāverītes - eglīšu rotiņas mūsmājās ir aktuālas vēl tagad. Tur komplektā bija vāverītes, gulbīši, zivtiņas un kaut kas līdzīgs gurķīšiem:) trīs krāsās - sudraba, kā te pie tevis var redzēt, vēl dzeltenā un sarkanā spīdīgā krāsā.Mana mamma par lielo šo rotiņu plusu uzskatīja, ka tās nav tik plīstošas kā ierastās stikla bumbas!

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!