Šujmašīnas, kas nav jāeļļo!

00:40

Pirms pāris nedēļām (pēc gada pārtraukuma) pievienojos šūšanas nodarbībai Cēsīs! :)
Mērķis - materiālmācība! Ikdienā bieži tieku pie PSRS laiku audumiem, kas visi ir burvīgi savā tā laika šarmā un kvalitātē! ;) Bet, lai atšķirtu bjazu, katūnu, batistu, markizetu - uh, no nosaukumiem vien jāiesvīst... :)
Viltīgi sintētiskie audumi, un tikpat viltīgi sintētiska paskata dabīgie - pārsteigums aiz pārsteiguma!
Dedzinājām audumus, plēsām to šķiedras, burzījām, ostījām - vienvārdsakot - bija ļoti aizraujoši! Kaut mācīties jau vispār ir aizraujoši, ja interesē tas, ko mācās...
Un viņu - audumu -vispār ir tik mežonīgi daudz! Tik dažādi!



No nodarbībām pagāšziem` esmu ieguvusi par pāris uzticamām bloga lasītājām vairāk! Viņu modrajām acīm nav paslīdējis garām raksts par šujmašīnu izvēli. Tajā cita starpā minu arī pasniedzējas teikto par šujmašīnas neeļļošanu. Lantra komentātrā šim faktam dikti iebilda. Un tagad būšu gandrīz kā vidutāja šai "eļļas lietai" :D , bet pasniedzēja man nolika uz galda lietiskos pierādījumus, un mans svēts pienākums ir parādīt tos arī jūsu acīm!

Tātad konkrētās Janome šujmašīnas NAV JĀEĻĻO!



Gribat ticat, gribat nē, bet diez vai viena intensīvi lietota šujmašīna izvilktu 11 burvīgus darba gadus strādājot, ja tas nebūtu tā.

Nākamā nodarbība rīt. Gaidu ar nepacietību, jo mācīšos ko īpaši sirdij tuvu - piegrieztņu konstruēšanu! Tiekamies!


You Might Also Like

10 comments

  1. Ak, laimīgā - šītentādiņfeini kursi ar apčamdīšanas iespējām!!! Un vēl būs piegriežtņkonstruēšanas mācība - kapitāli! Ar nepacietību gaidīšu Tavu aprakstu par šiem kursiem!
    P.S. Vai tik tur pēdējā bildē uz galda nesēž Brother 1034 D overloks?

    AtbildētDzēst
  2. Brother sēž gan, tik cīparus nepateikšu!

    Tajās nodarbībās katra mācāmies to, kā pietrūkst - meitenēm šūšanas iemaņas ir ārkārtīgi dažādas, tāpēc katra dara to, ko viņai vajag un attiecīgi pasniedzēja velta laiku katrai atsevišķi. Patiesībā tas vairāk ir kā pulciņš, kurā sanākt kopā un šūt un ko jaunu uzzināt. Tikai es tās izmantoju kā nodarbības :)
    Tur ir meitenes, kas jau 7 gadus šuj - uzšuj vienu tērpu, ķeras pie nākamā un, ja kāda neskaidra detaļa šujot, tad pasniedzēja nāk palīgā!

    AtbildētDzēst
  3. Izklausās kā pasakā tādi kursi/nodarbības/pulciņš.. un superīgi, ka pasniedzēja ir palīgs....paskaidrošu, kāpēc priecājos par ko tādu tik ļoti......pēc mācībām LU Ped./phihol./fakultātē, kur sensenos laikos apguvu arī kultūras vēstures un mājturības skolotāja gudrības, konkrētāk pēc šūšanas pasniedzējas (diemžēl neatceros vārdu) lekcijām un nodarbībām 1,5 gadu garumā, man bija TĀDS RIEBUMS pret šūšanu iedzīts, ka nespēju sevi iedomāties neko šujamu jebkad tālākajā dzīvē meistarojam....tikai pēdējos pāris gadus sāku just, ka kaut kas mainās un sāk prasīties pēc šūšanas procesa (nu jau pat ļoti kārojas).....un piegrieztņu konstruēšana, kas man skolā ļoti patika, pēc LU šķita riebīgākā no šūšanas sastāvdaļām..
    TOMĒR tagad saku, ka ļoti gribu šūt.. :)
    un arī prātoju par kādiem šujakursiem, jo jūtu, ka ir šādi tādi robi un vajag tak kaut ko arī drosmei.. :)

    AtbildētDzēst
  4. Es ļoti gribētu redzēt šo Janome modeli Fantasy Craft. Varbūt nākamajā nodarbībā vari safočēt?

    Zinu, ka daudzas šujenes nav jāeļļo. Taču metāliskais kuģītis ir gan ik pa laikam jāieeļļo. Varētu būt, ka šujenes, kurām ir plastmasas iekšas nav jāeļļo tāpēc, ka tās jau no rūpnīcas ir iezieķētas ar speciālu silikonizētu smērvielu, kura neizžūst, neiztek, nenolietojas.

    AtbildētDzēst
  5. Kāda ir atšķirība starp mākslīgo un sintētisko škiedru?

    AtbildētDzēst
  6. Kādi skaisti audumiņi Tev uz galda ;))))

    AtbildētDzēst
  7. Mana Ženija :) - JANOME - divreiz gadā tiek nesta uz profilaktisko apkopi un tur viņu ikreiz eļļo. It kā ir tā, ka tomēr visur saiet auduma puteklīši, kuri to eļļas mitrumu uzņem sevī un iztīrot, labums iet mazumā. Nez, varbūt šī lieta dažādiem modeļiem atšķiras. Būs jāpārlūko instrukcijā rakstītais.

    AtbildētDzēst
  8. Man ir divas šujmašīnas. Brother - kura regulāri jāeļļo un Janome Memory Craft - kura nav jāeļļo.

    SiStro - es tos auduma puteklīšus pati iztīru ar birstīti, atskrūvēju visu, kas atskrūvējams un ar birstīti izslauku.

    AtbildētDzēst
  9. Skatījos instrukcijā - man nav norādes ne par to ka vajag, ne par to, ka nedrīkst eļļot. Mans modelis ir no vienkāšā gala, varbūt tāpēc pats sevi nekopj. :)

    Jā, putekļus, protams, varu iztīrīt pati un to arī daru, un tas ir bieži - reizi nedēļā noteikti (šeit, es runāju par tādu režīmu, kad šuj katru dienu) - dažreiz tīru ar birsti, dažreiz ar putekļusūcēja mazo uzgalīti - tas abi iztīra arī sānos, kur ar birsti visu var tikai iebakstīt dziļāk. Ja bieži šuj vilnu, flīsu, kažokus, tad putekļu ir īpaši daudz, tie sakrājas ātri, tie ir rupjāki kā no parasta kokvilnas auduma un tad iesaka tīrīt pēc katras šūšanas reizes.

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!