Zosēnu mājas...

00:09

Pavasara / Vasaras sezona sākusies. Laiks iepazīstināt jūs ar mājām, kur pavadīsim teju katru nedēļas nogali visu cauru vasaru! Tās ir mana Kundziņa ģimenes mājas.


Kad tikko sāku dzīvot pie Kundziņa, man - Piebalgas meitenei no savrupas lauku sētas Gaujas krastos - bija grūti pierast pie dzīves mājā, gar kuras logiem nepārtraukti braukalē mašīnas, pāri ceļam atrodas meteoroloģiskā stacija un kaimiņi kursē viens pie otra gluži kā mazpilsētā! Ar laiku es pie šīm lietām pieradu un galvenais -  pieradu arī pie patīkamās darbīgi laiskās Zosēnu māju vasarēšanas...

Zosēnu māja ir parasta veca māja, kuru tagad kopā ar Mārtiņu pavisām lēēēnā, gaaaausā manierē cenšamies pārvērst par 21. gadsimta sadzīves ērtību kritērijiem atbilstošu māju dzīvošanai, saglabājot mājā gadu liecības un iepriekšējo saimnieku labākos veikumus. Māju cēlis Kundziņa vectēvs, bet tajā, laikam ritot, mitinājušies daudzi dažādi personāži un māja pildījusi  visvisādas funkcijas. 
P.S. Paldies cilvēkam, kurš 64. gadā ienācis pagalmā un piedāvājis uzgleznot šo māju - tagad mums ir lielisks interjera elements! Starp citu, šajā dižķibeles laikā mākslinieki varētu aizņemties jauko ideju - pabraukāt pa Latvijas lauku mājām un piedāvāt tās uzgleznot! Domāju, ka daudziem māju īpašniekiem patiktu šāda iespēja!



Ja jau iesāku par interjeru, tad paturpināšu... Kad tikko pieķērāmies mājas remontam (apmēram pirms 5 gadiem) veicām vienu labu, vērtīgu darbu bloku: no viesistabas grīdas ar fēnu noņēmām n-tās krāsas kārtas, noslīpējām grīdu ar nomā paņemtu milzu slīpmašīnu un nolakojām. No vecajām krāsas kārtām atbrīvojām arī visas 4 viesistabas durvis. Tas bija loti grūts un laikietilpīgs darbs! Bet rezultāts, ticiet, ir tā vērts!


Pagājušā vasarā neilgi pirms Jāņiem beidzot nomainījām āra ķemertiņu pret komfortablu tualeti iekštelpās! Paldies Dievam! Kā jau allaž - ne līdz galam, bet nu tā, lai pats svarīgākais būtu (šovasar vajadzētu ienest vannu, kas jau nokrāsota gaida "Vanna vannā" onkuļus) un salikt spoguļus. (Tā zilā bildē ir mastika, nevis gala krāsa un šajā bildē vispār ne tuvu nav vēl gala rezultāts ;)



Taču, kā pareizi piebilda pagāšsvētdien Kundziņa mamma -vasarās, kad bieži tiek rīkotas pasēdēšanas, vai kaimiņonkas (nu kādi jau laukos ir ;)) paskalda malku vai papļauj zāli ir labi, ka ir arī āra sirsniņmāja. Tāpēc mūsējo nost nebrucinām, bet atstājam.


Un vēl, pirms ieziemošanās 2009. gada rudenī māja tika pie jaunām fasādes durvīm! Uzzīmēju skici un tā tepat netālu no Zaubes, nelielā galdniecībā tapa jaunās durvis.



Zosēnos tapa mans pirmais mēbeļu atjaunošanas projekts - apvilku PSRS laiku dīvānu ar jaunu mēbeļaudumu un līdz šai dienai toņa izvēli gan no praktiskā, gan no estētiskā viedokļa neesmu nožēlojusi. Uzmeistaroju klāt dīvānam arī vairākus spilvenus... Plauktus gatavoja mūsu Zosēnu galdnieks. Reiz sanāca smieklīgs gadījums, kad viena no kaimiņienēm atnākusi ciemos un iedzērusi tieši tik daudz, lai parādītos latviskā drosme pateikt visu acīs, secināja, ka viņa jau nu gan nevarētu dzīvot istabā, kurā kā interjera elements ir kambara plaukti (tiem, kam vārds "kambaris"svešāks - tas ir pieliekamais), esot taču tik daudz jauku sekciju ar glītiem plauktiem un stiklotām durtiņām...:)


Vēl kāds mans šedevrs - to dāvāju reiz Mārtiņam uz dzimumdienu - no jūras izsakalotiem labumiem salīmēts rāmis spogulim! Jūras zvaigzne neskaitās... :))))


Un mana pirmā no nulles pašgatavotā mēbele - Plauktiņš Robustais! Tiešā nozīmē: paņēmu trīs skabargainus dēļus, divi sānos un trešo sazāģēju vienādos gabaliņos, kas kalpo kā plauktiņi! Nopindzelēju ar pirmo smiņķi, ko atradu šķūnī - krāsa izrādījās lieliski sapas ar gleznas krāsu!
Dikti funkcionāls un ellīg` labi iederās tur, kur viņš tagad ir!


Par to, ko mēs vasarās parasti darām Zosēnos lasiet nākamajā slejā!

You Might Also Like

6 comments

  1. Iedvesmojoši! Man arī reizēm patīk no kaut kā veca radīt kaut ko mūsdienās lietojamu!

    AtbildētDzēst
  2. Skaisti! Paldies, ka uzņēmi ciemos un izrādīji savu māju. :)

    AtbildētDzēst
  3. Ja radiju sajūtu, ka esat pabijuši ciemos, tad mans mērķis ir sasniegts! Pati ar lielu interesi ienirstu House tours tipa publikācijās, tādēļ pieļauju, ka arī tiem 60 citiem cilvēkiem, kas ik dienas ielūkojas manā blogā, kaut komentārus atstāj vien pāris :), varētu patikt un dod pa kādai idejai šis raksts! Jipī!

    AtbildētDzēst
  4. Burvīgs ieraksts. Mums arī ir lauku mājas, ja nebūtu tik tālu no pilsētas, brauktu biežāk. Bet kad nokļūstu tur, tad arī gribas ķimerēties un ņemties ap vecām mantām, kaut ko ūber modernu vispār negribas likt iekšā vecajās sienās (tāpēc kaimiņienei pa ausīm ;) ). Vakaros spēlēt spēles un lasīt grāmatas.... ufff, jo TV tur speciāli nav. Tavs ieraksts mani sakārdināja, gribas uz laukiem. Skriet pa pļavu un sēdēt uz laipiņas ar makšķeri rokās.
    Paldies!!!

    PS - izlašiju gandrīz visu Tavu blogu. Reiz vienā ierakstā teici - latvietis kautrīgs, komentārus neraksta, šoreiz metu kautrību pie malas! Es te bieži piekāpju. Neesmu vēl mamma, bet ja būtu, gribētu būt tik radoša kā Tu.

    AtbildētDzēst
  5. Eh, Une! You made my day! Ir taču tik patīkami apzināties, ka nerakstu pa tukšo - nu, ka kāds lasa un gūst tās emocijas, kuras cenšos ielikt rakstot - nu tā, lai var sajust, sagaršot un , kā tu saki, sagribās darī tāpat! Man arī šī sajūta nav sveša! Citreiz lasu kaut ko un ir mirklis, kurā, iedvesmota, vienkārši pieceļos, eju un daru!!!
    Paldies par komentāru! Mīlu katru komentāru savā blogā kā tādu mājdzīvnieku!

    AtbildētDzēst

Paldies, ka atradāt laiku, lai ielūkotos manā blogā!


Man patīk dalīties, taču visa šajā blogā pieejamā informācija un fotogrāfijas ir likumīgs "Mammas roku" īpašums un nedrīkst tikt izmantots komerciāliem mērķiem! Turpretim visi laipni aicināti smelties idejas un iedvesmu sadzīvei un dāvanām mīļiem cilvēkiem!
Man ļoti patīk, ja rakstāt par mani, taču liels lūgums allaž pievienot atsauci uz blogu "Mammasrokas"! Veiksmīgu un darbiem bagātu dienu!